Ούρηση

Facebooktwitterpinterest

Τα προβλήματα ούρησης μπορεί να αφορούν τόσο τη φάση αποθήκευσης όσο και τη φάση κένωσης των ούρων και περιγράφονται με τον γενικό όρο συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού. Συμπτώματα αποθήκευσης των ούρων είναι η συχνοουρία, η επιτακτική ανάγκη για ούρηση, η επιτακτικού τύπου ακράτεια ούρων, η νυκτουρία και αίσθημα πόνου όταν γεμίζει η κύστη.

Συμπτώματα κένωσης των ούρων είναι η καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης, η χαμηλή ροή ούρων, η διακοπτόμενη ούρηση και η ανάγκη να πιεστεί κανείς για να ουρήσει. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες η αιτία των συμπτωμάτων είναι πολυπαραγοντική και τα συμπτώματα δεν αρκούν για να διαγνωστεί η υποκείμενη διαταραχή.

Παραδοσιακά τα συμπτώματα ούρησης στους άντρες αποδίδονταν στην υπερτροφία προστάτη αλλά μόνο στο 60% των  αντρών με συμπτώματα ούρησης μπορεί να τεκμηριωθεί φράξιμο στη ροή των ούρων. Περίπου οι μισοί άντρες με συμπτώματα ούρησης έχουν υπερλειτουργία της κύστης, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό έχει υπολειτουργικό εξωστήρα, σφιγκτηριακή ανεπάρκεια, πολυουρία ή νυκτερινή πολυουρία.
Στις γυναίκες τα συμπτώματα ούρησης παραδοσιακά αποδίδονταν σε ορμονικές διαταραχές, παλαιούς τοκετούς και γήρανση. Εντούτοις η υποκείμενη παθοφυσιολογία είναι πολυπαραγοντική και δεν διαφέρει από εκείνη των αντρών εκτός από το ότι το ποσοστό απόφραξης είναι πολύ χαμηλότερο και το ποσοστό σφιγκτηριακής ανεπάρκειας πολύ μεγαλύτερο.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ούρησης ξεκινάει συνήθως με εμπειρικές συντηρητικές αγωγές που στόχο έχουν να σταθεροποιήσουν το σφιγκτήρα και μειώσουν την απόφραξη. Αν και αυτές οι αιτίες μπορεί να υπάρχουν, η θεραπεία μπορεί να αποτύχει εξαιτίας ενός άλλου προβλήματος. Η θεραπεία είναι πολύ πιο αποτελεσματική εάν έχει εντοπιστεί η ακριβής υποκείμενη διαταραχή.

Αντώνης Λογοθέτης, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Αντώνης Λογοθέτης,
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.