Ουρητηροσκόπηση

Facebooktwitterpinterest

Η εφαρμογή της ουρητηρονεφροσκόπησης άλλαξε δραματικά τη θεραπεία των συμπτωματικών λίθων του ουρητήρα. Τα άκαμπτα ουρητηροσκόπια έχουν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με πνευματικούς λιθοτρίπτες, με ηλεκτροϋδραυλικούς λιθοτρίπτες καθώς και με λιθοτρίπτες λέιζερ τύπου holmium για τον επιτυχή κατακερματισμό των λίθων του ουρητήρα. Παρ’ όλα αυτά, η εισαγωγή στην κλινική πράξη των εύκαμπτων ουρητηροσκοπίων άλλαξε εντελώς τη θεραπεία των λίθων του ανώτερου τριτημορίου του ουρητήρα καθώς και των λίθων που εντοπίζονται στους νεφρικούς κάλυκες.

Τα εργαλεία αυτά προωθούνται εντός του ουροποιητικού συστήματος κάτω από άμεση όραση ή υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, φτάνουν στο ύψος του λίθου τον οποίο και κατακερματίζουν ή τον αποκρίνουν άθικτο.

Η ουρητηροσκοπική λιθοθρυψία για λίθους που εντοπίζονται στο κάτω τριτημόριο του ουρητήρα εμφανίζει ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 90%. Η είσοδος άκαμπτων και εύκαμπτων ουρητηροσκοπίων μικρής διαμέτρου καθώς και αποτελεσματικών πηγών κατακερματισμού των λίθων, όπως για παράδειγμα του ηλεκτροϋδραυλικού λιθοτρίπτη, του πνευματικού λιθοτρίπτη και του λέιζερ τύπου holmium, έχουν καταστήσει τη λιθοθρυψία λίθων του μέσου και άνω τριτημορίου του ουρητήρα, μέθοδο με μεγάλη επιτυχία.

Το επόμενο βήμα στην ουρητηρολιθοθρυψία υπήρξε ο επιτυχής κατακερματισμός λίθων οι οποίοι εντοπίζονται εντός της νεφρικής πυέλου ή στο αποχετευτικό σύστημα του νεφρού, δηλαδή τους κάλυκες. Μικροί λίθοι οι οποίοι εντοπίζονται εντός των καλύκων μπορούν να αφαιρεθούν ακέραιοι με τη χρήση λαβίδων ή καλαθιών, ενώ λίθοι μεγαλύτεροι σε μέγεθος μπορούν να κατακερματιστούν επιτυχώς με τις παραπάνω πηγές ενέργειας και κυρίως με το λέιζερ τύπου holmium.

Αρχικές αναφορές για την ουρητηροσκοπική αντιμετώπιση των λίθων του νεφρού αναφέρουν ποσοστά επιτυχίας έως και 89%. Το ποσοστό επιτυχούς κατακερματισμού λίθων του κάτω κάλυκα με τη χρήση εύκαμπτων ουρητηροσκοπίων και λέιζερ ανέρχεται στο 87%. Ευμεγέθεις λίθοι διαμέτρου μεγαλύτερης των δύο εκατοστών έχουν επίσης αντιμετωπιστεί ουρητηροσκοπικά. Παρόλο που οι κοραλλιοειδείς λίθοι αποτελούν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα ακόμα κι αυτοί έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς με εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο και λέιζερ τύπου Holmium.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.