Οι πατάτες και τα φασόλια μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, δείχνει νέα έρευνα.

Facebooktwitterpinterest

Οι δίαιτες χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας που βασίζονται είτε σε πατάτες είτε σε φασόλια μείωσαν ομοίως την αντίσταση στην ινσουλίνη σε ενήλικες με έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με μια μελέτη ελεγχόμενης σίτισης σε 36 άτομα.

Οι πατάτες έχουν πάρει κακή βαθμολογία για τον υψηλό γλυκαιμικό τους δείκτη, αλλά έχουν λίγα λιπαρά και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης.

«Υπάρχει η άποψη ότι οι πατάτες είναι μια λιγότερο υγιεινή φυτική τροφή, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα εμπειρικά δεδομένα από τυχαιοποιημένες δοκιμές για να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής John P. Kirwan, PhD, σε μια συνέντευξη.

Τα ξερά φασόλια και τα μπιζέλια (γνωστά ως όσπρια) περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο που βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη, και πολλές μελέτες υποστηρίζουν τα όσπρια ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στους ενήλικες, εξήγησαν οι ερευνητές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν 36 ενήλικες ηλικίας 18-60 ετών με αντίσταση στην ινσουλίνη σε 8 εβδομάδες δίαιτας χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (1 kcal/g) με υψηλή περιεκτικότητα είτε σε πατάτες είτε σε φασόλια. Ο βασικός δείκτης μάζας σώματος κυμαινόταν από 25 έως 40 kg/m2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη ορίστηκε χρησιμοποιώντας το ομοιοστατικό μοντέλο αξιολόγησης της αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR) με βαθμολογία μεγαλύτερη από 2.

Η ελεγχόμενη δίαιτα αποτελούνταν από 50%-55% υδατάνθρακες, 30%-35% λιπαρά και 15%-20% πρωτεΐνες.

Κάθε γεύμα στην ομάδα πατάτας περιελάμβανε μια πλευρά από πατάτες και κάθε γεύμα στην ομάδα φασολιών περιλάμβανε μια πλευρά φασολιών.
Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η μέση αλλαγή στη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την απώλεια βάρους.
Συνολικά 14 άτομα στην ομάδα της πατάτας και 17 στην ομάδα των φασολιών ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, το HOMA-IR στην ομάδα των φασολιών έδειξε μέση μείωση 1,4 από την αρχική τιμή (P = 0,02). Παρόμοια μείωση κατά 1,3 σημειώθηκε στην ομάδα της πατάτας (P < 0,05) χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο δίαιτων.

·Η συνολική συμμόρφωση και με τις δύο δίαιτες ήταν περίπου 88%.

·Οι μειώσεις του σωματικού βάρους ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες και μειώθηκαν σημαντικά από την έναρξη κατά την περίοδο της μελέτης, με μέσες μειώσεις στην ανάλυση πρόθεσης για θεραπεία κατά 5,82 kg στην ομάδα της πατάτας και 4,0 kg στην ομάδα των φασολιών.

·Ο ΔΜΣ μειώθηκε επίσης σημαντικά από την έναρξη και στις δύο ομάδες πατάτας και φασολιών (2,04 kg/m2 και 1,35 kg/m2, αντίστοιχα). Αν και οι βασικές διαφορές δεν ήταν σημαντικές, «ο ΔΜΣ κατά την έναρξη ήταν υψηλότερος και η μείωση της ανταπόκρισης στη θεραπεία ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στη δίαιτα με πατάτα σε σύγκριση με τη δίαιτα με φασόλια», σημείωσαν οι ερευνητές.

 

Η επίδραση στην απόκριση της γλυκόζης του αίματος δεν ήταν σημαντικά διαφορετική μεταξύ των δύο ομάδων ή από την αρχική τιμή, είπαν.
Τα ευρήματα περιορίστηκαν από διάφορους παράγοντες, όπως το μικρό μέγεθος, η σχετικά σύντομη περίοδος μελέτης και η ελεγχόμενη φύση της δίαιτας της μελέτης, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η προσθήκη μιας τυπικής δυτικής δίαιτας θα είχε βελτιώσει την κατανόησή μας για την επίδραση των δίαιτων χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας στα μεταβολικά αποτελέσματα», σημείωσαν στη συζήτησή τους.

Ωστόσο, και οι δύο δίαιτες οδήγησαν σε μείωση του σωματικού βάρους και η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα της δίαιτας με πατάτα και φασόλια προώθησε την απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάζει την όρεξη ή να απαιτεί περιορισμό των θερμίδων, εξήγησαν οι ερευνητές.

 

Επομένως, «αυτή η απώλεια βάρους εάν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος», είπαν.
«Υποθέσαμε ότι θα υπήρχε ισοδυναμία μεταξύ της δίαιτας της πατάτας και των φασολιών και αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε σωστή», δήλωσε ο Kirwan, του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας του Pennington, Baton Rouge, La., σε συνέντευξή του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.