Tα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων συνδέονται με έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Tα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων συνδέονται με έμφραγμα και εγκεφαλικό. Facebooktwitterpinterest

Ένα υποκατάστατο ζάχαρης που ονομάζεται ερυθριτόλη – που χρησιμοποιείται για την γλυκαντική προσθήκη στέβιας, φρούτων και κετο προϊόντων μειωμένης ζάχαρης – έχει συνδεθεί με την πήξη του αίματος, το εγκεφαλικό, το έμφραγμα και τον θάνατο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Ο βαθμός κινδύνου δεν ήταν μέτριος», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής και Πρόληψης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κλίβελαντ Κλινική Λέρνερ.

Άτομα με υφιστάμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό εάν είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Nature Medicine.

«Εάν το επίπεδο της ερυθριτόλης στο αίμα σας ήταν στο ανώτερο 25% σε σύγκριση με το χαμηλότερο 25%, υπήρχε περίπου διπλάσιος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Είναι στο ίδιο επίπεδο με τους ισχυρότερους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως ο διαβήτης», είπε ο Hazen.

Πρόσθετη εργαστηριακή και πειραματική έρευνα σε ζώα που παρουσιάστηκε στο έγγραφο αποκάλυψε ότι η ερυθριτόλη φαινόταν να προκαλεί την πιο εύκολη πήξη των αιμοπεταλίων. Οι θρόμβοι μπορεί να σπάσουν και να ταξιδέψουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό.

Τι είναι η ερυθριτόλη;

Όπως η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη, η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου, ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει περίπου το 70% της γλυκύτητας της ζάχαρης και θεωρείται μηδενικές θερμίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρασκευασμένη τεχνητά σε τεράστιες ποσότητες, η ερυθριτόλη δεν έχει παρατεταμένη επίγευση, δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και έχει λιγότερο καθαρτικό αποτέλεσμα από ορισμένες άλλες αλκοόλες σακχάρου.

«Η ερυθριτόλη μοιάζει με ζάχαρη, έχει γεύση ζάχαρης », είπε ο Hazen, ο οποίος διευθύνει επίσης το Κέντρο Μικροβιώματος και Ανθρώπινης Υγείας της Cleveland Clinic.

«Έχει γίνει το αγαπημένο της βιομηχανίας τροφίμων, ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόσθετο σε κετο και άλλα προϊόντα και τρόφιμα με χαμηλούς υδατάνθρακες που διατίθενται στο εμπόριο σε άτομα με διαβήτη», πρόσθεσε. «Μερικά από τα τρόφιμα με ετικέτα κατάλληλα για διαβητικούς, που εξετάσαμε είχαν περισσότερη ερυθριτόλη από οποιοδήποτε άλλο είδος κατά βάρος».

Η ερυθριτόλη είναι επίσης το μεγαλύτερο συστατικό κατά βάρος σε πολλά «φυσικά» προϊόντα στέβιας, είπε ο Hazen.

Το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί φυσικά ερυθριτόλη, αλλά σε πολύ χαμηλές ποσότητες που δεν αντιστοιχούν στα επίπεδα που μέτρησαν, είπε.

Για να επιβεβαιώσει τα ευρήματα, η ομάδα του Hazen εξέτασε μια άλλη παρτίδα δειγμάτων αίματος  πάνω από 2.100 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιπλέον 833 δείγματα που συλλέχθηκαν από συναδέλφους στην Ευρώπη μέχρι το 2018.

Περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων και στους τρεις πληθυσμούς είχαν στεφανιαία νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση και περίπου το ένα πέμπτο είχε διαβήτη, είπε ο Hazen. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν άνδρες μεταξύ  60 με 70 έτη.

 

Και στους τρεις πληθυσμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου μέσα σε τρία χρόνια.

 

 

Μα γιατί? Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές έκαναν περαιτέρω δοκιμές σε ζώα και εργαστήριο και ανακάλυψαν ότι η ερυθριτόλη «προκαλούσε ενισχυμένη θρόμβωση» ή πήξη στο αίμα, είπε ο Hazen.

Η πήξη είναι απαραίτητη στο ανθρώπινο σώμα, διαφορετικά θα αιμορραγούσαμε μέχρι θανάτου από κοψίματα και τραυματισμούς. Η ίδια διαδικασία συμβαίνει συνεχώς και εσωτερικά.

«Τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι πάντα υπό πίεση, και έχουμε διαρροές, και τα αιμοπετάλια βουλώνουν συνεχώς αυτές τις τρύπες όλη την ώρα», είπε ο Hazen.

Ωστόσο, το μέγεθος του θρόμβου που δημιουργείται από τα αιμοπετάλια εξαρτάται από το μέγεθος της σκανδάλης που διεγείρει τα κύτταρα, εξήγησε. Για παράδειγμα, εάν η σκανδάλη είναι μόνο 10%, τότε λαμβάνετε μόνο το 10% ενός θρόμβου.

“Αλλά αυτό που βλέπουμε με την ερυθριτόλη είναι ότι τα αιμοπετάλια γίνονται εξαιρετικά ευαίσθητα: Ένα απλό διεγερτικό 10% παράγει το 90% έως 100% ενός σχηματισμού θρόμβου”, είπε ο Hazen.

Δεν υπάρχει σταθερή «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ή ADI, που να έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ή την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία θεωρεί την ερυθριτόλη γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή (GRAS).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.