Κήλη: μετά την επέμβαση,

Κήλη: μετά την επέμβαση, Facebooktwitterpinterest

πότε μπορώ να επιστρέψω στις αθλητικές μου δραστηριότητες;

Σχεδόν κάθε ασθενής που βλέπουμε στο ιατρείο μας θέλει να επιστρέψει σε αυτό που αγαπά και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν μετά την επέμβαση. Δεν θέλουν να αναβάλλουν ούτε 6-8 εβδομάδες από την προπόνηση ή τον επόμενο αγώνα τους.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίσουμε εδώ, ότι ανεξάρτητα με την μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης της κήλης (Λαπαροσκοπικά ή Ανοικτά), πρέπει να ακολουθείται μια πολύ μεθοδικά οργανωμένη μετεγχειρητική αποκατάσταση, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στους ιστούς και στο πλέγμα που τοποθετείται να ενσωματωθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια πρώιμη υποτροπή, που θα ήταν δυσάρεστη για τον ασθενή.

Τέλος, ανάλογα με τον ασθενή (σωματότυπος, ηλικία, σωματοδομή), είδος της κήλης (θέση, μετεγχειρητική, υποτροπή, χρόνια), την φύση της εργασίας του (καθιστική, βαριά, αθλητής), είναι ορθό να εξατομικεύεται ο χρόνος αποθεραπείας και η επιτρεπόμενη δραστηριότητα κατά την διάρκεια της μετεγχειρητικής πορείας.

Ο θεράπων χειρουργός είναι υπεύθυνος να καθορίσει, ανάλογα με την εμπειρία του, τις μετεγχειρητικές οδηγίες στον εκάστοτε ασθενή. Γενικές κατευθύνσεις που αδρά ισχύουν είναι οι κάτωθι :

Το πρώτο σαββατοκύριακο, ημέρες 0-4

Οι ασθενείς δεν πρέπει να σχεδιάσουν κάτι για αυτή την περίοδο. Μόνο βασικές καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα γύρω από το σπίτι, επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα, κ.α.
Οι ασθενείς θα πρέπει να αναβάλλουν τις επαγγελματικές / σχολικές τους υποχρεώσεις και να μην οδηγήσουν για αυτό το διάστημα, ενώ να αναμένουν μικρή ενόχληση πόνου που τα συνήθη παυσίπονα είναι αρκετά, ενώ στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση (e-TEP, TAPP) σχεδόν δεν χρειάζονται κανένα παυσίπονο.

Πρώτη εβδομάδα, ημέρες 4-7

Οι περισσότεροι ασθενείς θα είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις επαγγελματικές / σχολικές τους δραστηριότητες από την 4η ημέρα μετά το χειρουργείο. Ωστόσο, συνίσταται να
αποφεύγουν την άρση βάρους και τα βαθιά καθίσματα. Στο σπίτι, οι περισσότεροι ασθενείς θα μπορούν να επιστρέψουν σε χαμηλού βαθμού δυσκολίας δραστηριότητες και σε εργασία χωρίς άρση βάρους. Οι ασθενείς βιώνουν μικρoενοχλήσεις ή ήπιο πόνο που δεν χρειάζεται συνήθως παυσίπονο. Για άσκηση, συνίσταται περπάτημα και άλλες χαμηλής έντασης δραστηριότητες.

2η εβδομάδα, ημέρες 7-14

Όλοι οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο τους με περιορισμούς άρσης βάρους έως 5 κιλά. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν 75-80% ανάκτησης της καθημερινότητας τους αυτό το διάστημα. Από άποψη άσκησης, συνίσταται ελαφράς έντασης stretching, γρήγορο περπάτημα, ήπιο τρέξιμο σε διάδρομο και άρση μικρών βαρών με όργανα γυμναστηρίου (5 κιλών). Οι ασθενείς ίσως βιώσουν σποραδικά κάποια ενόχληση ή τίποτα απολύτως.

3η εβδομάδα, ημέρες 14-21

Όλοι οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο 100% της καθημερινότητας τους αυτό τo διάστημα, είτε αφορά την εργασία ή το σχολείο τους, με περιορισμούς άρσης βάρους έως 10 κιλά.
Η ένταση της άσκησης τους μπορεί πλέον άνετα να αυξηθεί π.χ. jogging, yoga, pilates, κολύμπι, άρση βαρών (10 κιλά). Παυσίπονα πλέον δεν χρειάζονται συνήθως.

4η εβδομάδα και μετά..

Όλοι οι ασθενείς έχουν πλέον επιστρέψει κανονικά στην καθημερινή ρουτίνα τους αυτό το διάστημα. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις αθλητικές τους δραστηριότητες όπως ποδηλασία, surfing, τένις, golf, αθλήματα επαφής, άρσης βάρους, προπονήσεις και αγώνες. Δεν είναι σπάνιο οι ασθενείς να νιώθουν κάποιο τράβηγμα, κάψιμο, βάρος για 2-3 μήνες μετά την επέμβαση κήλης, ειδικά εάν κουραστούν λίγο παραπάνω. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά, δεν είναι ενοχλητικά, σχεδόν αμελητέα και λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός.

Δημήτρης Γιάλβαλης, Γενικός χειρουργός

Δημήτρης Γιάλβαλης,
Γενικός χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.