Χοληστερίνη

Χοληστερίνη Facebooktwitterpinterest

Η χοληστερίνη είναι μια οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η χοληστερίνη χρησιμεύει στην ρύθμιση της σωστής διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης αφού είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών, βοήθα στην παραγωγή της βιταμίνης D η οποία προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και την εναπόθεση αυτών των μετάλλων στα οστά και τα δόντια κάνοντας τα πιο δυνατά και υγιή, στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών, στο μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών.Η χοληστερίνη παρόλο που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μερικές φορές, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται, και αυτή η περίσσεια κυκλοφορεί στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτός από τη χοληστερίνη που παράγεται στο ήπαρ, ένα μικρό ποσοστό της χοληστερίνης που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε όπως κορεσμένα λίπη, που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μόνο ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν χοληστερίνη. Φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερίνη. Το 75% της χοληστερίνης παράγεται στον οργανισμό μας, κυρίως στο ήπαρ και το 25% προσλαμβάνεται με τις τροφές.

Τα κύρια είδη της χοληστερίνης είναι, η LDL ή «κακή» και η HDL ή «καλή» χοληστερίνη.

Η LDL ή «κακή» χοληστερίνη που είναι και βλαβερή, είναι αυτή που μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στα κύτταρα. Όταν είναι αυξημένη είναι πιθανό να προκαλέσει απόφραξη των αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η HDL ή «καλή» χοληστερίνη είναι η ωφέλιμη, αφού απομακρύνει την LDL χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αγγείων και τη μεταφέρει στο συκώτι από όπου αποβάλλεται με τη χολή. Έτσι, ελαττώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Άτομα με υψηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης έχουν χαμηλό κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παράγοντες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη:

Παχυσαρκία
Διατροφή
Αλκοόλ
Κάπνισμα
Έλλειψη γυμναστικής
Κληρονομικότητα
1. Η παχυσαρκία προκαλεί αύξηση της ολικής χοληστερίνης στο αίμα. Επιπλέον, απορυθμίζει τις επιμέρους χοληστερίνες, αυξάνοντας την LDL χοληστερίνη και ελαττώνοντας την HDL χοληστερίνη.

Μερικές γενικές κατευθύνσεις για το τι πρέπει να αποφεύγετε στην διατροφή είναι:

τα πολλά κόκκινα κρέατα
επεξεργασμένα κρέατα
τηγανητά
πρόχειρα φαγητά
γλυκά & τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη & απλούς υδατάνθρακες
τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη

2. Αλκοόλ. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ από άτομα άνω των 50 ετών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ψηλότερη την LDL από άτομα που καταναλώνουν μικρή ποσότητα αλκοόλ.

3. Το κάπνισμα, αυξάνει την ολική χοληστερίνη και ελαττώνει την HDL.

4. Η γυμναστική. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει τεκμηριωθεί πως επηρεάζει αρνητικά και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη από την εφαρμογή τακτικών προγραμμάτων σωματικής άσκησης

5. Κληρονομικότητα. Υπολογίζεται ότι 1 στους 500 ανθρώπους εμφανίζουν οικογενή υπερχοληστεριναιμία. Εάν ένας γονιός έχει οικογενή υπερχοληστεριναιμία τότε υπάρχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει αυτή τη διαταραχή στο γιο ή την κόρη του.

Γιώργος Σμέρνος, Tεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

Γιώργος Σμέρνος, Tεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.