Λευκό ή κόκκινο κρασί να επιλέξω;

Facebooktwitterpinterest
Μερικές φορές θα έχετε αναρωτηθεί τι είναι πιο κατάλληλο το λευκό ή κόκκινο κρασί για δίαιτα, ποια η διαφορά κόκκινου και λευκού κρασιού και ποιες οι θερμίδες του καθενός; «Στους θνητούς φανέρωνε το φάρμακο της λύπης, τ'αμπέλι, δηλαδή, τη μάνα του κρασιού» Αστύδαμας.

Η ιστορία του κρασιού στο τραπέζι τον παλιό καλό καιρό
Το κρασί ήταν απαραίτητο στα γεύματα των αρχαίων και πάντα έρεε άφθονο στα συμπόσια. Οι αρχαίου Έλληνες έπιναν κρασί αναμειγνύοντας το με νερό (ένα μέρος κρασί προς τρία μέρη νερό) όχι μόνο με γλυκό αλλά και με θαλασσινό νερό. Συχνά πρόσθεταν διάφορα αρωματικά φυτά όπως γλυκάνισο, μέντα, θυμάρι, δενδρολίβανο, μυρτιά, μέλι κ.α.

Η ιστορία του κρασιού ξεκινάει αιώνες πριν. Διαβάζουμε πως ο Νώε μόλις σταμάτησε ο κατακλύσμος και υποχώρησαν τα νερά φύτεψε κλίματα. (Γένεση των Ιουδαίων)
Στην Ελλάδα το κρασί συνέδεε την λατρεία του Διόνυσου ή Βάκχου, ενώ οι Αιγύπτοι με το θεό Όσιρι .
Οι αναφορές που γίνονται για το κρασί πολλές. Βασιλείς, λαογράφοι, φιλόσοφοι, ιατροί του χτες και του σήμερα κάνουν αναφορά στο κρασί, στα οφέλει, αλλά και τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης του.

Ο Γαληνός ονομαστός γιατρός της αρχαιότητας σημειώνει «Χρηστού αίματος είναι γεννητικού», δίνει δηλαδή το κρασί ζωηρό κόκκινο χρώμα στο αίμα, διευκολύνει την κυκλοφορία του και κάνει τον ύπνο του ατάραχο. (Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, Χρήστου Μότσια)

Κρασί και υγεία

Ο Ιπποκράτης πατέρας της ιατρικής αναφέρει: «...αρμόζει τόσο στην υγεία όσο και στην ασθένεια εφόσον συνταγογραφηθεί κατ΄αναγκην και σε συγκεκριμένες ποσότητες σύμφωνα με τη σωματική διάπλαση κάθε ατόμου».

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι συντελούσε:

στο να καταλαγίασει τις ανησυχίες και τις έννοιες
στο να θρέφει το αίμα
τέρπει το στομάχι
παρέχει ευρωστία αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες
Στην σημερινή εποχή

έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση 1-3 ποτήρια κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
η καθημερινή χρήση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μειώνει κατά 25-30% τον κίνδυνο θανάτου από όποι αίτοι και αν οφείλεται αυτό (αν η κατανάλωση υπερβεί του ορίου τότε η θνησιμότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό)
αύξηση της HDL – καλή χοληστερόλη ενός παράγοντα βασικού για την προστασία ενέντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα
περιορίζει την δημιουργία θρόμβων
βοηθάει στην ελαστικότητα του ενδοθηλίου
Τα οφέλη του κρασιού αποδείδονται στην περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Λευκό ή κόκκινο κρασί;

Η περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στο κόκκινο κρασί είναι 6-8 φορές περισσότερη από το λευκό. Ο τρόπος παρασκευής του κόκκινου κρασιού είναι η αιτία που οδηγεί σε αυξημένη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Κατά την παρασκευή κόκκινου κρασιού στην φάση του βρασμού αφήνουμε την φρούδα να βράσει μαζί με το μούστο. Στη φλούδα βρίσκονται τα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα την εκχύλιση περισσοτέρων από αυτά στο κρασί .
 
Ρασβερατρόλη  

Από όλες τις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κρασί μία παίζει σημαντικό ρόλο στη υγεία και την μακροζωία και αυτή είναι η ρασβερατρόλη.
Είναι εάν φυτικό συστατικό που βρίσκεται κάτω από την φλούδα των σταφυλιών, επίσης υπάρχει στα φιστίκια, στα μούρα, στον ευκάλυπτο, τη μέντα, τα φασόλια. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό για τα σταφύλι το οποίο καταπολεμά τους μύκητες που επιτύθονται στο φυτό (αμπέλι). Όσο πιο ψυχρό είναι το κλίμα τόσο υψηλότερο ποσοστό ρασβερατρόλης αναπτύσει το σταφύλι.
     
Το Γαλλικό Παράδοξο

Η αναφορά για το Γαλλικό Παράδοξο είναι κάτι το οποίο δε μπορεί να λείπει όταν μιλάμε για την αξία του κρασιού και την καλή υγεία. Στη Γαλλία αν και η Διατροφή είναι αρκετά λιπαρή οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει χαμηλή θνησιμότητα από παθήσεις στεφανιαιας νόσου. Αυτό από ότι υποστηρίζουν οι ειδικοί οφείλεται στην συστηματική αλλά προσεκτική χρήση κρασιού, κόκκινου τις περισσότερες φορές, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ελαιολάδου, ψαριού, φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών και σκόρδου.

Όταν το κρασί συναντάει το φαγητό

Υπάρχουν καποιοι βασικοί κανόνες αλλά ο συνδυασμός τους με τα προσωπικά γούστα του κάθε ανθρώπου θα οδηγήσουν στην τελική απόφαση για το κρασί που θα επιλέξουμε.

Η επιδίωξη μας στο πάντρεμα του φαγητού - κρασιού είναι να υπάρξει αρμονία και ισορροπία στην γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Έτσι οι ειδικοί καταλλήγουν στα εξής;

προσοχή στην οξύτητα του κρασιού και την οξύτητα του φαγητού
τη μαλακότητα του φαγητού και τη μαλακώτητα του κρασιού
της σύστασης του φαγητού και των τανίνων του κρασιού
του χρώματος του φαγητού και του χρώματος του κρασιού  
Οι θερμίδες του κρασιού (λευκό ή κόκκινο) είναι σχεδόν παρόμοιες. Ένα ποτήρι λευκό κρασί (120 ml) παρέχει 80 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (120 ml) παρέχει 85 θερμίδες.

Γενικές οδηγίες για την επιλογή του κρασιού μας:

Αφρώδης οίνος = φαγητό με ξινή γεύση
Κόκκινο κρασί  = φαγητό πικρό στη γεύση του
Όλα τα είδη κρασιού = φαγητό αλμυρό και πικρό
Λευκό κρασί   = τηγανιτό λιπαρό φαγητό
Ροζέ κρασί   = γλυκόξινο φαγητό
Φιλέτα στεγνά που συνοδεύονται από κάποια σάλτσα τότε συνοδεύω  το φαγητό με το ίδιο κρασί που χρησιμοποίησα στην σάλτσα .

Παν μέτρον άριστον ....
Λίγο κρασί είναι το αντίδοτο στο θάνατο σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί το δηλητήριο της ζωής. (Πέρσικη παροιμία)

Πηγή: περιοδικό Αλήθεια της Μακεδονίας
Βιβλιογραφία:
1.Τροφές που προκαλούν καρκίνο , Richard Beliveau, Ph. D. - Denis Gingras, Ph.D.

2.Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες , Χρήστος Μότσιας

3.Τρόφιμα , Metz/ Gruner

4.Νεα Διατροφικά Πρότυπα , Γιώργος Μπόσκου , Γιώργος Παλησίδης
Κυριακή Γούτα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κυριακή Γούτα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Facebooktwitterpinterest    

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.