Χοληστερόλη ή χοληστερίνη;

Χοληστερόλη ή χοληστερίνη; Facebooktwitterpinterest

Ο Γάλλος χημικός Michel Eugene Chevreul, ο οποίος υπήρξε αιωνόβιος (1786-1889) και μέχρι του θανάτου του εργαζόταν στο εργαστήριο του, βρήκε ότι η χοληστερίνη, αποτελεί ένα ιδιαίτερο λίπος και το ονόμασε ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ή ΧΟΛΗΣΤΕ(Α)ΡΙΝΗ, απο τις ελληνικές λέξεις χολή και στέαρ που σημαίνει στερεό λίπος, δηλαδή, ξύγκι, λαρδί, άλειμμα.

Εμείς για καλύτερη συνεννόηση θα χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο, χοληστερίνη, που έχει ήδη καθιερωθεί, δεδομένου ότι καινούργιες ονομασίες έχει επικρατήσει να δίδονται όταν πρόκειται για κάτι καινούργιο και πρωτοείσαχτο.
Οι παλαιοί χημικοί προκειμένου να ονομάσουν διάφορες χημικές οργανικές ουσίες που έβρισκαν στους ζωντανούς οργανισμούς, μεταχειρίζονταν την κατάληξη -ίνη, όπως χοληστερίνη, λευκωματίνη κτλ.
Με την πάροδο όμως του χρόνου και την πρόοδο της χημείας, την κατάληξη αυτή άρχισαν να τη δίνουν μόνο στις οργανικές εκείνες χημικές ενώσεις που περιέχουν ένα ή και περισσότερα άτομα αζώτου στο μόριο τους.
Η χοληστερίνη όμως όπως είναι γνωστό δεν περιέχει το στοιχείο άζωτο (Ν) στο μόριο της.Αργότερα, ένας επίσης διάσημος Γάλλος χημικός Ο Berthelot συνεχίζοντας τις σχετικές έρευνες, βρήκε ότι η χοληστερίνη περιείχε μέσα στο μόριο της μια ομάδα ατόμων που ονομάστηκε υδροξύλιο.
Υδροξύλια είναι οι χημικές εκείνες ομάδες που περιέχουν άτομα οξυγόνου και υδρογόνου (-ΟΗ).
Οι χημικές ενώσεις που περιέχουν την ομάδα του υδροξυλιου κατατάσσονται στην κατηγορία των αλκοολών.
Η αλκοόλη είναι λέξη που έχει αραβική προέλευση και προέρχεται από την αραβική λέξη Al-Ouhl.Από το 1900 που άλλαξε η ονοματολογία στη Χημεία, η κατάληξη -όλη δόθηκε στις αλκοόλες και έτσι η χοληστερίνη μετονομάστηκε σε χοληστερόλη από τότε.
Σιγά σιγά άρχισε να ερευνάται σε βάθος η κατασκευή, η δομή της χοληστερίνης και έτσι γύρω στα 1930 περίπου κατορθώθηκε να προσδιορισθεί η τελική της σύνθεση.

Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.