Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy)

Επιμήκης Γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy) Facebooktwitterpinterest

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας, κάνουν αλλαγές στο Γαστρεντερικό σύστημα για να βοηθήσουν στην απώλεια σωματικού βάρους. Γίνονται όταν οι προσπάθειες δίαιτας και άσκησης έχουν αποτύχει ή όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους.
Η Επιμήκης Γαστρεκτομή είναι μία επέμβαση που αλλάζει τη ζωή των ασθενών. Η μείωση του σωματικού βάρους, βελτιώνει την Υγεία τους μειώνοντας τα προβλήματα που απορρέουν από την Παχυσαρκία.

Παρόλα αυτά, είναι μία μεγάλη επέμβαση που μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες. Επιπλέον, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει μόνιμες αλλαγές στη δίαιτά του και να ασκείται ώστε να εξασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης θα έχουν την αναμενόμενη διάρκεια.

Γιατί γίνεται

Γίνεται για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει τους κινδύνους από ιατρικά προβλήματα που απορρέουν από το αυξημένο σωματικό βάρος και είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη ζωή όπως:

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Παθήσεις της καρδιάς
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Σοβαρή υπνική άπνοια και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ
Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο Αρθρίτιδα
Γίνεται τυπικά σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει να χάσουν σωματικό βάρος με Δίαιτα και Άσκηση, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.
Η Επιμήκης Γαστρεκτομή κάνει το στομάχι μικρότερο με αποτέλεσμα να περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που μπορεί κάποιος να καταναλώσει, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Δεν είναι μία αναστρέψιμη επέμβαση.

Πώς δουλεύει;

Η επέμβαση αφορά την αφαίρεση περίπου 85-90% του στομάχου, αφήνοντας πίσω ένα στενό σωλήνα, ο οποίος γίνεται το νέο στομάχι. Μετά το χειρουργείο, το φαγητό ακολουθεί την κανονική πορεία μέσα στο νέο μικρό στομάχι και ακολούθως στο λεπτό έντερο.
Η επέμβαση μεταβάλλει επίσης τα ορμονικά σήματα από το στομάχι και το έντερο προς τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν το σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο να μειώνεται η όρεξη και να επέρχεται ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού μετά από ένα γεύμα.
Επειδή το μέγεθος του στομάχου μειώνεται, έτσι και τα γεύματα θα πρέπει να γίνουν μικρότερα για να είναι κατάλληλα για το νέο στομάχι. Η μειωμένη μερίδα φαγητού, μαζί με τη μειωμένη πρόσληψη λίπους και ζάχαρης θα
βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και θα διατηρήσουν σταθερή την απώλεια βάρους.
Το χειρουργείο γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσα από μικρές οπές που ανοίγονται στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να σηκωθείτε από το κρεβάτι πολύ γρήγορα και θα κάνετε πιο γρήγορη ανάρρωση. Παρόλο που θα έχετε κάποιο πόνο μετά το χειρουργείο, αυτός συνήθως δεν είναι σοβαρός και είναι εύκολα ελεγχόμενος με τη λήψη
αναλγητικών.

Σε ποιους απευθύνεται

Η επέμβαση θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για άτομα που:

Έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 40 ή μεγαλύτερο (ακραία παχυσαρκία).
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι 35 με 39.9 (παχυσαρκία) και έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι κάποιος κατάλληλος για την επέμβαση αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μεταξύ 30 με 34 και έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος του.

***Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) υπολογίζεται διαιρώντας το Βάρος (σε Κιλά) με το τετράγωνο του Ύψους (σε Μέτρα). Δηλαδή Βάρος/Ύψος2

Η επέμβαση δεν απευθύνεται σε όλους τους υπέρβαρους. Θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια για μία επέμβαση παχυσαρκίας.
Θα πρέπει να υποστείτε εκτεταμένο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο εάν πληρούνται αυτά τα κριτήρια. Θα πρέπει επίσης να είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ώστε να γίνει πιο υγιεινός. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνια παρακολούθηση από ειδικούς που θα ρυθμίζουν τη διατροφή σας, τον τρόπο ζωής σας, τη συμπεριφορά σας και τα ιατρικά σας προβλήματα.

Κίνδυνοι

Όπως κάθε μεγάλο χειρουργείο, έτσι και η Επιμήκης Γαστρεκτομή ενέχει κάποιους δυνητικά μεγάλους κινδύνους για την Υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι κίνδυνοι αυτοί διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με την ηλικία του και τα συνοδά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει.

Κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την επέμβαση

Οι πιο κάτω κίνδυνοι αφορούν λιγότερο από 5% των ασθενών (1 στους 20) και περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία

Θα παρακολουθείστε στενά για σημεία αιμορραγίας. Αν υπάρξουν σημάδια αιμορραγίας, θα αντιμετωπιστεί ως επί το πλείστον συντηρητικά και μόνο περιστασιακά θα χρειαστείτε μετάγγιση αίματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο ιατρός θα χρειαστεί να σας χειρουργήσει ξανά για να ελέγξει την αιμορραγία.

Επιμόλυνση τραύματος

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση αντιβιοτικής αγωγής

Θρόμβωση στα πόδια ή τους πνεύμονες

Για να αποτραπεί η δημιουργία θρόμβων, θα φοράτε ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες τόσο στο χειρουργείο όσο και αργότερα στο θάλαμο νοσηλείας και θα σας γίνεται μία αντιπηκτική ένεση. Το κάπνισμα, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων. Αν είστε καπνιστής θα πρέπει να
σταματήσετε το κάπνισμα πριν το χειρουργείο.

Διαρροές από τη γραμμή συρραφής

Αυτό το μετεγχειρητικό πρόβλημα είναι μεν σπάνιο αλλά πολύ σοβαρό και μπορεί να απαιτήσει επείγουσα επανεπέμβαση. Η διαρροή προκαλείται συνήθως από την αποτυχία του φυσιολογικού επουλωτικού μηχανισμού του σώματος, καθώς το σημείο συρραφής ελέγχεται εκτεταμένα κατά το τέλος της επέμβασης. Αν αυτό συμβεί, η διαμονή στο νοσοκομείο θα παραταθεί. Μερικές φορές αυτή η κατάσταση δεν απαιτεί περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση. Στο χειρότερο σενάριο, ο χειρουργός θα σας οδηγήσει ξανά στο χειρουργείο για να ελέγξει τη διαρροή.

Δυσκινησία στομάχου

Περιστασιακά το νέο στομάχι μπορεί να αντιδρά στην επέμβαση με συχνούς σπασμούς και μία παροδική δυσανεξία στις τροφές, ακόμα και στα υγρά. Αυτό είναι ένα σπάνιο και απρόβλεπτο γεγονός που μπορεί να απαιτήσει την παροδική σίτιση μέσω ρινογαστρικού σωλήνα.

Αναπνευστικά προβλήματα

Παρενέργειες στην αναισθησία

Ο κίνδυνος Θανάτου είναι πολύ σπάνιος και υπολογίζεται σε λιγότερο από 0,5% (1 στους 200) κατά τις πρώτες 30 μέρες μετά το χειρουργείο. Αυτός ο αριθμός δεν έχει να κάνει με την εμπειρία του χειρουργού αλλά υπολογίζεται από διεθνείς μελέτες με βάση μεγάλες πολυκεντρικές βάσεις δεδομένων.

Μακροχρόνιοι Κίνδυνοι και Επιπλοκές:

Είναι σπάνιοι αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μετεγχειρητικές κήλες

Στένωση του νέου στομάχου

Αυτό μπορεί να κάνει την κατανάλωση στερεών και υγρών τροφών δύσκολη με συνοδούς εμέτους. Αυτό θα απαιτήσει ενδοσκοπική παρέμβαση και διαστολές.

Απώλεια ή λέπτυνση τριχών τους πρώτους 6 μήνες

Είναι προσωρινό φαινόμενο λόγω της απότομης απώλειας βάρους και ξαναφυτρώνουν.

Χολολιθίαση

Πώς θα προετοιμαστείτε

Αν κριθείτε κατάλληλοι για την επέμβαση, τότε ο ιατρός θα σας δώσει οδηγίες για την προετοιμασία που πρέπει να κάνετε πριν το χειρουργείο. Θα πρέπει να κάνετε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις αίματος καθώς και να εξεταστείτε από διάφορες άλλες ειδικότητες (Καρδιολόγο, Πνευμονολόγο, Κλινικό Διαιτολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ψυχίατρο). Μπορεί να υποβληθείτε σε κάποιους περιορισμούς όσον αφορά τη διατροφή σας καθώς και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε. Μπορεί επίσης, να χρειαστεί να ξεκινήσετε κάποιου είδους σωματική άσκηση και να διακόψετε το κάπνισμα.
Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε την ανάρρωσή σας μετά το χειρουργείο και να διευθετήσετε για κάποια βοήθεια στο σπίτι, αν αισθάνεστε ότι θα είναι απαραίτητη.
Αν έχετε κάποιες απορίες σχετικά με την επέμβαση, καλό θα είναι να τις υποβάλετε στο χειρουργό σας κατά τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία. Η συζήτηση με την οικογένειά σας και τους στενούς σας φίλους είναι πολύ σημαντική για την απόφασή σας. Μπορείτε να συζητήσετε σχετικά με την επέμβαση με άλλα άτομα που έχουν χειρουργηθεί. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να κάνετε κάποιες πιο υγιεινές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σας.

Τι να περιμένετε

Για την επέμβαση πρέπει να υποβληθείτε σε Γενική Αναισθησία. Σε μερικές περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή ανοικτά, με μεγάλη τομή στην κοιλιά. Συνήθως όμως, η επέμβαση διενεργείται λαπαροσκοπικά. Το λαπαροσκόπιο είναι ένα μικρό σωληνωτό όργανο με κάμερα. Εισάγεται μέσω μικρών οπών στην κοιλιά. Η μικροσκοπική κάμερα στην άκρη του, επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει και να χειρουργεί στην κοιλιά, χωρίς τις παραδοσιακά μεγάλες τομές. Η λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να κάνει την ανάρρωση μετά το χειρουργείο ταχύτερη, αλλά δεν είναι κατάλληλη επέμβαση για όλους τους ασθενείς.

Τη μέρα πριν το Χειρουργείο

Συνήθως θα γίνετε εισαγωγή στο Νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα της επέμβασης. Όταν ολοκληρωθεί η εισαγωγή σας θα δείτε τους χειρουργούς και τον αναισθησιολόγο και θα υπογράψετε συγκατάθεση για την επέμβαση. Θα γίνει αιμοληψία για εργαστηριακό έλεγχο και διασταύρωση αίματος.

Τη μέρα του Χειρουργείου

Δεν θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το χειρουργείο σας. Αν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να ρωτήσετε τους ιατρούς ή τους
νοσηλευτές του Θαλάμου.

Όταν έρθει η ώρα, θα μεταφερθείτε στο Χειρουργείο όπου ο Αναισθησιολόγος θα σας κοιμήσει. Θα σας γίνει τοποθέτηση ενδοφλέβιου καθετήρα, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε υγρά κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μετά το Χειρουργείο Οι πρώτες ώρες

Θα ξυπνήσετε σε δωμάτιο ανάρρωσης από την αναισθησία όπου ένας νοσηλευτής χειρουργείου θα παρακολουθεί τις ζωτικές σας λειτουργίες. Θα παίρνετε ενδοφλέβια υγρά και πιθανά θα έχετε ρινογαστρικό σωλήνα, ουροκαθετήρα και ένα σωλήνα παροχέτευσης της κοιλιάς. Θα φοράτε αντιθρομβωτικές κάλτσες. Όταν είστε πλήρως ξύπνιοι, θα μεταφερθείτε στο Θάλαμο νοσηλείας, όπου μπορούν να σας επισκεφθούν οι συγγενείς σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα ξυπνήσετε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Θα παίρνετε αναλγητικά για τον έλεγχο του πόνου. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να πίνετε νερό. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσετε να πίνετε κάτι, μέχρι να σας πει ότι επιτρέπεται να το κάνετε.
Θα σας ενθαρρύνουν να ξεκινήσετε να περπατάτε το συντομότερο δυνατό μετά το χειρουργείο. Αυτό βοηθά στο να μειωθεί η πιθανότητα μεταγχειρητικών επιπλοκών όπως είναι οι θρομβώσεις στα πόδια ή οι λοιμώξεις του
αναπνευστικού.

Η μέρα μετά την επέμβαση

Αν βρίσκεστε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθείτε στο Θάλαμο Νοσηλείας. Θα διεκπεραιώσετε μία ακτινολογική εξέταση ελέγχου της κατάστασης του νέου σας στομάχου, με την κατάποση ενός υγρού που θα σας δοθεί. Εφόσον όλα είναι ομαλά, θα αφαιρεθεί ο ρινογαστρικός σωλήνας και θα ξεκινήσετε να πίνετε νερό γουλιά γουλιά – περίπου ένα ποτήρι κάθε ώρα. Όταν η ποσότητα νερού που λαμβάνετε είναι επαρκής, θα αφαιρεθούν τα ενδοφλέβια υγρά που λαμβάνετε.

Οι επόμενες 1-2 μέρες μετά το χειρουργείο

Θα ξεκινήσετε ήδη να νιώθετε πολύ καλύτερα και θα ξεκινήσετε να μετακινείστε μόνοι σας. Θα πρέπει να πίνετε 125 ml διαυγών υγρών κάθε ώρα όταν είστε ξύπνιοι. Για παράδειγμα μπορείτε να πιείτε τσάι ή χυμό μήλου, ή σούπα -ζωμό χωρίς παρουσία στερεών τροφών.
Σχετικές οδηγίες καθώς και πλάνο σίτισης θα σας δοθούν από την Κλινική Διαιτολόγο.
Σε 2-3 μέρες μετά το χειρουργείο θα μπορείτε να πάτε στο σπίτι.

Μετά το εξιτήριο

Πόνος και Φαρμακευτική αγωγή

Η επιμήκης γαστρεκτομή συνήθως δεν είναι μία επώδυνη επέμβαση. Θα σας δοθεί συνταγή για διαλυόμενα αναλγητικά για το σπίτι. Τις πρώτες μέρες καλό είναι να τα παίρνετε συστηματικά. Αν δεν έχετε πόνο, μπορείτε σταδιακά να μειώσετε τον αριθμό των αναλγητικών που λαμβάνετε. Να περιμένετε ώστε τα διαλυόμενα φάρμακα διαλυθούν εντελώς πριν να πιείτε το διάλυμα. Θα σας δοθεί συνταγή επίσης, για ένα φάρμακο για το στομάχι, το οποίο θα πρέπει να παίρνετε καθημερινώς για τουλάχιστον 3 μήνες μετά το χειρουργείο.

Αν παίρνατε φάρμακα για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ή του σακχαρώδους διαβήτη, αυτά θα πρέπει να αναθεωρηθούν από τον θεράποντα ιατρό σας (Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο). Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται να τα μειώσετε μετά το χειρουργείο ή ακόμα και να τα σταματήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει συνάντηση με τον ιατρό σας μετά το χειρουργείο. Θα έχετε συχνούς ελέγχους ρουτίνας για την παρακολούθηση της Υγείας σας για τους επόμενους μήνες μετά την επέμβαση και την ενδεχόμενη ρύθμιση της φαρμακευτικής σας αγωγής. Μπορεί να χρειαστείτε εργαστηριακό έλεγχο αίματος και διάφορες άλλες εξετάσεις.
Σημείωση: Μην πάρετε μεγάλα χάπια τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο γιατί μπορεί να σφηνώσουν και να προκαλέσουν βλάβη στη γραμμή συρραφής της επέμβασης. Όλα τα χάπια θα πρέπει να πολτοποιηθούν ή να λαμβάνονται σε διαλυόμενη μορφή. Αν έχετε απορίες, θα πρέπει να ρωτήσετε το χειρουργό σας.

Χειρουργικό τραύμα

Οι μικρές τομές που γίνονται για το χειρουργείο, θα έχουν σχεδόν επουλωθεί μέχρι να φύγετε από το νοσοκομείο. Στο σπίτι θα πρέπει να περιποιείστε τις πληγές με καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι και νερό, χωρίς να ασκείτε τριβή. Αν οι ραφές σας δεν είναι απορροφήσιμες, αυτές θα αφαιρεθούν κατά την επόμενη επίσκεψή σας στο χειρουργό σε περίπου 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Αν έχετε steri-strips (χάρτινα ράμματα) αυτά θα πρέπει να αφεθούν να πέσουν από μόνα τους. Θα χρειαστεί να κάνετε καθημερινές αλλαγές μόνο εάν από κάποιο από τα τραύματα εκκρίνονται υγρά. Αυτές μπορούν να γίνονται είτε από νοσηλευτές στο ιατρείο Πληγών του νοσοκομείου είτε να γίνονται από εσάς μετά από υποδείξεις των νοσηλευτών του θαλάμου. Αν σας ανησυχεί κάτι θα πρέπει να απευθυνθείτε στο χειρουργό σας.

Αντιθρομβωτικές κάλτσες

Θα πρέπει να τις πάρετε μαζί σας στο σπίτι και να τις φοράτε μέχρι που να είστε σε θέση να περπατάτε σε τακτική βάση. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο εντός 6 εβδομάδων μετά το χειρουργείο, θα πρέπει να τις φοράτε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Φαγητό και Ποτό

Θα σας δοθεί ειδικό έντυπο με το διαιτολόγιο που θα πρέπει να ακολουθήσετε από την Κλινική Διαιτολόγο. Θα πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας, ώστε να ξέρετε τι και πότε θα πρέπει να φάτε και να είστε ενήμεροι για τη σταδιακή εισαγωγή των τροφών που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες. Το ειδικό διαιτολόγιο διαρκεί για περίπου 12 εβδομάδες. Η δίαιτα ξεκινά με τη λήψη μόνο υγρών, ακολουθεί η εισαγωγή μαλακών ή λιωμένων τροφών και τέλος εισάγονται κανονικές στερεές τροφές. Μπορεί να σας τεθούν όρια ή να έχετε περιορισμούς στην ποσότητα της τροφής και των ποτών που μπορείτε να καταναλώσετε. Αν έχετε αμφιβολίες θα πρέπει να συμβουλευτείτε την Διαιτολόγο σας.

Μπάνιο

Μπορείτε να κάνετε κανονικά το ντους σας, αλλά δεν θα πρέπει να μουλιάζετε στη μπανιέρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Οδήγηση

Μπορείτε να ξεκινήσετε να οδηγείτε μόλις αισθάνεστε άνετα να φορείτε ζώνη ασφαλείας και είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε επείγον σταμάτημα του οχήματος εάν αυτό απαιτηθεί (η ικανότητά σας θα πρέπει να αξιολογηθεί από ένα στενό σας συγγενή ή φίλο). Θα πρέπει να ρωτήσετε την Ασφάλειά σας σχετικά με την κάλυψη που σας παρέχει για την οδήγηση μετά από μία χειρουργική επέμβαση.
Άλλες Δραστηριότητες

Θα είστε σε θέση να περπατάτε αμέσως μετά το χειρουργείο. Προσπαθήστε να περπατάτε καθημερινά, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση που διανύετε εφόσον αισθάνεστε ικανοί να το κάνετε. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 εβδομάδες αναρρωτική άδεια από τη δουλειά σας. Συστήνεται όπως αποφύγετε την άρση βαρέων αντικειμένων για τουλάχιστον 1 μήνα μετά από χειρουργείο στην κοιλιά. Αν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει να το συζητήσετε με το χειρουργό σας. Μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τη σεξουαλική σας δραστηριότητα εφόσον αισθάνεστε άνετα.

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον 1 χρόνο μετά από χειρουργείο Επιμήκους Γαστρεκτομής. Αν μετά από ένα χρόνο προγραμματίζετε εγκυμοσύνη, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη Διαιτολόγο σας για διατροφικές οδηγίες.

Μπορεί να αισθανθείτε αλλαγές καθώς το σώμα σας αντιδρά στην ταχεία απώλεια βάρους τους πρώτους 3-6 μήνες μετά το χειρουργείο. Αυτές περιλαμβάνουν:
Σωματικοί πόνοι
Κόπωση ή/και αίσθημα γριπώδους συνδρομής Ξηρό δέρμα
Λέπτυνση τριχών και απώλεια τριχοφυΐας Αλλαγές στη διάθεση

Πόσο βάρος αναμένετε να χάσετε

Αναμένεται να χάσετε περίπου 55-85% του περιττού βάρους, τους πρώτους 12- 18 μήνες μετά την επέμβαση. Παρόλα αυτά η απώλεια 100% ή και περισσότερου από το περιττό βάρος δεν είναι απίθανη, ιδιαίτερα σε άτομα που κάνουν εντατική άσκηση.

Παράδειγμα:

Ένας άντρας που ζυγίζει 160 kg και έχει ύψος 1.85 m, έχει ένα BMI = 46.7 kg/m2 υποβάλλεται σε επέμβαση επιμήκους γαστρεκτομής. Σύμφωνα με το ανώτατο φυσιολογικό όριο του BMI (25 kg/m2) θα έπρεπε ιδανικά να ζυγίζει 85.6 kg.
Η απώλεια 70% περιττού βάρους μετά το χειρουργείο θα ήταν = 52.1 kg. Άρα το συνολικό του βάρος θα γινόταν = 107.9 kg και το BMI 31.5 kg/m2
Το ποσοστό του βάρους που είστε ικανοί να χάσετε και να κρατήσετε μετά από μία επέμβαση θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές που θα κάνετε στις καθημερινές σας συνήθειες, όπως είναι η αύξηση της άσκησης και η εισαγωγή μίας πιο ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επέμβαση δεν θα σας αποτρέπει από το να επιθυμείτε να φάτε συγκεκριμένες τροφές ή να τρώτε ό,τι εσείς θέλετε.

Αποτελέσματα

Η επέμβαση μπορεί να προσφέρει μακρόχρονα αποτελέσματα απώλειας σωματικού βάρους. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει ή και να εξαφανίσει παθήσεις που σχετίζονται με το βάρος, όπως:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Καρδιακές παθήσεις
Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
Αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρή υπνική άπνοια
Σακχαρώδης Διαβήτη τύπου ΙΙ
Αγγειακό Εγκεφαλικό επεισόδιο
Η Επιμήκης Γαστρεκτομή μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα ζωή σας.

Όταν η επέμβαση δεν λειτουργεί

Η επέμβαση δεν έχει πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καταρχάς, έστω και αν συμβαίνει σπάνια, κάτι μπορεί να πάει στραβά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αν η επέμβαση δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να σταματήσετε να χάνετε κιλά και επίσης μπορεί να αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πρέπει να τηρείτε πιστά τα ραντεβού σας με τον ιατρό μετά το χειρουργείο και να τον συμβουλευτείτε άμεσα εάν σταματήσετε να χάνετε βάρος ή εάν έχετε αναπτύξει κάποια επιπλοκή. Το βάρος σας πρέπει να παρακολουθείται και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην μη απώλεια βάρους να αξιολογούνται.
Είναι δυνατό να μην χάνετε αρκετό βάρος ή ακόμη και να ξαναβάλετε βάρος μετά από την επέμβαση, έστω και αν αυτή λειτουργεί κανονικά. Αυτή η αύξηση του βάρους μπορεί να συμβεί εάν δεν ακολουθείτε το διαιτολόγιο και τις προτεινόμενες αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Για να αποφύγετε να ξαναπάρετε βάρος θα πρέπει να κάνετε μόνιμες υγιεινές παρεμβάσεις στο διαιτολόγιό σας και να ενσωματώσετε την τακτική σωματική δραστηριότητα και την άσκηση στη ζωή σας.
Αν τρώτε συχνά τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως πατατάκια, τότε θα έχετε ανεπαρκή απώλεια βάρους.

Γεωργία Κατσογριδάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γεωργία Κατσογριδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.