Η φυτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

Facebooktwitterpinterest

Η φυτοφαγική διατροφή, ειδικά όταν δεν είναι αυστηρή και περιλαμβάνει ψάρια, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Λομα Λίντα ζήτησαν από 77.659 άνδρες και γυναίκες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε περισσότερα από 200 διατροφικά είδη.

Η κατανάλωση κρέατος στο συγκεκριμένο δείγμα ήταν πολύ χαμηλή, κατά μέσο όρο 56,6 γραμμάρια την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της επταετούς παρακολούθησης του δείγματος, οι ερευνητές εντόπισαν 490 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αφού ελήφθησαν υπόψη αρκετές μεταβλητές υγείας και συμπεριφοράς, οι φυτοφάγοι διαπιστώθηκε ότι είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, συγκριτικά με τους μη φυτοφάγους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν τροποποιήσει την διατροφή τους ώστε να περιλαμβάνουν κρέας ή ψάρι τέσσερις φορές τον μήνα, δεν αποκόμιζαν μεγάλο όφελος. Αλλά όσοι έκαναν κατά βάση φυτοφαγική διατροφή με ψάρια μια ή περισσότερες φορές τον μήνα και άλλα ζωικά τρόφιμα λιγότερο από μια φορά, μηνιαίως, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 42%.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.