Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε στην εγκυμοσύνη;

Facebooktwitterpinterest

Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελλιπής ενυδάτωση της εγκύου έχει επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τα δεδομένα της μελέτης Healthy Mom Zone Study, που έχει στόχο με την κατάλληλη πληροφόρηση και βοήθεια από ειδικούς για να μην πάρουν πολλά κιλά οι γυναίκες που ήδη ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες όταν έμειναν έγκυοι.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει μία έγκυος;
“Οι έγκυοι συνιστάται να καταναλώνουν περισσότερο νερό και συγκεκριμένα τουλάχιστον 300 ml περισσότερο νερό (1 ποτήρι) την ημέρα από τις γυναίκες που δεν είναι έγκυοι ή θηλάζουσες”, είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

“Ωστόσο, οι υπάρχουσες συστάσεις για το νερό δεν καθορίζουν διαφορετικές ανάγκες κατανάλωσης νερού ανάλογα με τον μήνα ή το τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ούτε λαμβάνουν υπόψη το βάρος της εγκύου. Είναι γνωστό όμως ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες αφυδάτωσης”.

Στη μελέτη, 14 γυναίκες έλαβαν τη συνηθισμένη προγεννητική φροντίδα, ενώ 13 γυναίκες είχαν και την υποστήριξη της Healthy Mom Zone, που προβλέπει εξατομικευμένες παρεμβάσεις, με τη συμβολή διαιτολόγου, για να βοηθήσει τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μεγάλη αύξηση του βάρους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την υγεία της μητέρας όσο και του βρέφους, προκαλώντας επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως ο διαβήτης κύησης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ενυδάτωση ανά τρίμηνο
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μετρούσαν εβδομαδιαίως την ενυδάτωση των εγκύων μέσω της ωσμωτικότητας των ούρων. Ανέλυσαν 653 δείγματα ούρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των εγκύων έχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης στο δεύτερο τρίμηνο και την αρχή του τρίτου τριμήνου.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να διαπιστώσουν εάν τα επίπεδα ενυδάτωσης επηρεάζουν το βάρος και το ύψος του μωρού. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν έπιναν αρκετό νερό γέννησαν πιο αδύνατα μωρά. Είδαν όμως ότι στις περιπτώσεις που η ενυδάτωση της εγκύου είχε επανέλθει στα κατάλληλα επίπεδα στο τέλος του τρίτου τριμήνου, το μωρό είχε φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν οι συστάσεις των ιατρών για πρόσληψη νερού στις εγκύους ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, ώστε να προστατευθεί η υγεία της εγκύου και του μωρού.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.