Επίπεδα ανδρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καρδιαγγειακός κίνδυνος

Επίπεδα ανδρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και καρδιαγγειακός κίνδυνος Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of theAmerican College of Cardiology, υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, Περίπου 2800 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση χωρίς καρδιαγγειακή νόσο (CVD) είχαν μετρήσει τα επίπεδα των ορμονών τους κατά την έναρξη της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια μέσης δωδεκαετούς παρακολούθησης, καρδιαγγειακά συμβαματα εμφανίστηκαν σε 283 συμμετέχουσες, στεφανιαία νόσος (CHD) σε 171 και καρδιακή ανεπάρκεια σε 103. Μεταξύ των ευρημάτων, μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή
διαπιστώθηκε :

Η υψηλότερη συνολική αναλογία τεστοστερόνης / οιστραδιόλης συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για όλα τα αποτελέσματα.
Η υψηλότερη συνολική τεστοστερόνη προκάλεσε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και στεφανιαία νόσο.
Η υψηλότερη οιστραδιόλη, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «η καλύτερη στρατηγική για την τροποποίηση των επιπέδων των ορμονών του φύλου ώστε να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξακολουθεί να είναι αβέβαιη».
 Συνεχίζουν,”Ωστόσο, ένα πιο προφίλ με υψηλότερα ανδρογόνα μπορεί να εντοπίσει μια γυναίκα που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μπορεί να ωφεληθεί από άλλες στρατηγικές μείωσης του κινδύνου”.

Αχιλλέας Ι. Τριανταφυλλίδης, Καρδιολόγος

Αχιλλέας Ι. Τριανταφυλλίδης,
Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.