Υπερηχογραφικός έλεγχος της εμβρυϊκής καρδιάς

Υπερηχογραφικός έλεγχος της εμβρυϊκής καρδιάς Facebooktwitterpinterest

Σκοπός της εξέτασης:

Η εξέταση γίνεται για να ανιχνευθούν πιθανές συγγενείς καρδιοπάθειες (Η λέξη συγγενής σημαίνει εκ γενετής. Δηλαδή το παιδί γεννιέται με μία πάθηση, μία ανωμαλία στην καρδιά). Η συγγενής καρδιοπάθεια δημιουργείται, όταν η καρδιά ή τα αγγεία του αίματος κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά κατά την εμβρυϊκή ζωή.

Ο χρόνος της εξέτασης:

Γίνεται συνήθως ανάμεσα στη 18η και στην 23η εβδομάδα της κύησης, κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος του Β΄ επιπέδου, στο οποίο γίνεται λεπτομερής έλεγχος όλης της εμβρυϊκής ανατομίας για τον εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών. Σε περιπτώσεις όπου ανιχνεύεται εμβρυϊκή ανωμαλία στο Α΄ τρίμηνο, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη 16η εβδομάδα.
Ωστόσο, δεν μπορούν να διαγνωστούν προγεννητικά όλες οι συγγενείς ανωμαλίες.
Ανιχνεύονται σε ποσοστό 85%. Στη σωστή διάγνωση παίζει ρόλο η εμπειρία, η εξειδίκευση του γιατρού, η ποιότητα του τεχνικού εξοπλισμού και η ηλικία της μητέρας κατά την κύηση.

Ενδείξεις:

Μεγαλύτερο κίνδυνο για να αποκτήσουν παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια έχουν οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά), έχουν προηγούμενο παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια ή έχουν οι ίδιες συγγενή καρδιοπάθεια.

Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση ανίχνευσης καρδιακής ανωμαλίας γίνεται λεπτομερής ενημέρωση των γονέων. Επειδή κάποιες καρδιοπάθειες σχετίζονται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, συστήνεται να γίνει αμνιοπαρακέντηση. Στη συνέχεια η έγκυος παραπέμπεται να εξεταστεί από εμβρυο-καρδιολόγο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις δυνατότητες της αντιμετώπισης της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 800-1.000 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια.
Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βοηθηθούν με εγχείριση, ακόμα και αν έχουν σοβαρή καρδιοπάθεια.

Σπυρίδων Πεπές Μαιευτήρας - Γυναικολόγος MD - Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Σπυρίδων Πεπές
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος MD
– Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.