Υπερηχογράφημα 3ου τριμήνου, ανάπτυξης του εμβρύου – Doppler

Υπερηχογράφημα 3ου τριμήνου, ανάπτυξης του εμβρύου - Doppler Facebooktwitterpinterest

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης γίνεται από τις 24 εβδομάδες κύησης και μέχρι το τέλος της κύησης, ανάλογα με τη συμβουλή του εμβρυομητρικού ιατρού.

Ο τίτλος της εξέτασης αυτής ως Doppler είναι ανακριβής. Οι ροές των αγγείων του εμβρύου ελέγχονται ήδη κατά το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας, και στην εξέταση β΄ επιπέδου. Συνεπώς, ζητούμενο της εξέτασης αυτής δεν είναι μόνο τα λεγόμενα dopplers, αλλά η ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η θέση και η ωρίμανση του πλακούντα.

Η εξέταση Doppler είναι η εξέταση της ροής του αίματος στα αγγεία του εμβρύου (ομφαλική αρτηρία, φλεβώδη πόρο, μέση εγκεφαλική αρτηρία) και μας παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργία του πλακούντα και την κατάσταση του εμβρύου. Στην περίπτωση που οι ροές στα αγγεία αυτά δεν είναι φυσιολογικές, πρέπει, σε συνεννόηση με το μαιευτήρα της μητέρας, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη του υπερηχογραφήματος είναι και ο επανέλεγχος της ανατομίας του εμβρύου και επανεκτίμηση παθολογικών καταστάσεων που είχαν διαγνωστεί στο υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται ξανά η ανατομία του εμβρύου. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι προβλήματα στο νεφρό (υδρονέφρωση, δυσπλασία), την καρδιά (στένωση ισθμού αορτής ή πνευμονικής αρτηρίας), τον εγκέφαλο (διάταση κοιλιών, υδροκεφαλία, αιμορραγία, αγυρία, ανεύρυσμα φλέβας του Γαληνού), το διάφραγμα (διαφραγματοκήλη), το γαστρεντερικό σύστημα (ατρησία του εντέρου), το κρανίο (κρανιοσυνοστέωση), τους οφθαλμούς, την υπερώα, τα χείλη, το προφίλ του προσώπου, τα μακρά οστά (αχονδροπλασία) και τα γεννητικά όργανα θήλεων (κύστεις ωοθηκών) και αρρένων (κρυψορχία, υποσπαδίας) εμβρύων.

Αν και στο 3ο τρίμηνο δεν είναι πάντα δυνατή η πλήρης ανατομική εξέταση λόγω του μεγέθους του εμβρύου, γίνεται ωστόσο στοχευμένη εξέταση για παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται μετά από μία φυσιολογική εξέταση Β΄ επιπέδου.

Επειδή η εξέταση της ανατομίας είναι σημαντική, η εβδομάδα της κύησης που θα πρέπει να εκτελεστεί το υπερηχογράφημα δεν πρέπει να είναι πολύ προχωρημένη. Συνήθως γίνεται από την 28η έως την 32η εβδομάδα της κύησης.

Σπυρίδων Πεπές Μαιευτήρας - Γυναικολόγος MD - Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Σπυρίδων Πεπές
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος MD
– Εξειδικευμένος στην Εμβρυομητρική Ιατρική και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.