Πως να αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες

Facebooktwitterpinterest

Μια σειρά από θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την απαλλαγή από τις ρυτίδες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Οικιακές θεραπείες για τις ρυτίδες
Η τακτική ενυδάτωση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σχηματισμού ρυτίδων.

Οι ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος και της απώλειας όγκου και είναι απολύτως φυσικές.
Το δέρμα γίνεται λεπτότερο με την πάροδο του χρόνου λόγω της χαμηλότερης παραγωγής κολλαγόνου και πρωτεϊνών ελαστίνης. Αυτή η επιβράδυνση προκαλεί το δέρμα να γίνει λιγότερο ανθεκτικό στις βλάβες.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στο σπίτι για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρυτίδων ή να βοηθήσει στην αντιστροφή των σημαδιών της γήρανσης.

Καθημερινή περιποίηση του δέρματος
Η τακτική ενυδάτωση του δέρματος μπορεί να αποτρέψει την ξηρότητα, μειώνοντας την πιθανότητα σχηματισμού ρυτίδων. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν στις ανάγκες του δέρματος σας, και να εισάγετε ένα προϊόν κάθε φορά στην ρουτίνα ομορφιάς σας.

Η χρήση πάρα πολλών προϊόντων στο δέρμα, ειδικά περισσότερα από ένα αντιγηραντικά προϊόντα μπορεί να το ερεθίσει, γεγονός που μπορεί να κάνει τα σημάδια γήρανσης πιο αισθητά. Τα περισσότερα προϊόντα χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να λειτουργήσουν.

Υπνος
Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες στάσεις ύπνου μπορούν να συμβάλλουν στις ρυτίδες στο πρόσωπο.

Υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ρυτίδων ενώ κοιμάστε. Περιλαμβάνουν:

Να κοιμάστε ανάσκελα
Να χρησιμοποιείτε ειδικό μαξιλάρι που μειώνει την παραμόρφωση του προσώπου κατά τον ύπνο

Να χρησιμοποιείτε μεταξωτή μαξιλαροθήκη, αν και δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της.

Microneedling
Το Microneedling χρησιμοποιεί πολύ μικρές βελόνες για να δημιουργήσει μικροσκοπικά τρυπήματα στο δέρμα. Αυτά τα τρυπήματα προκαλούν μια θεραπευτική απόκριση και ανανεώνουν τα κύτταρα του δέρματος.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το microneedling εδώ.

Ιατρικές θεραπείες
Οι περισσότερες θεραπείες στο σπίτι θα αντιμετωπίσουν μόνο τις λεπτές γραμμές στο δέρμα ενός ατόμου και οι βαθύτερες ρυτίδες μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν παρέχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο.

Φάρμακα
Κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή, όπως η ρετινόλη, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, αποτρέποντας τις ρυτίδες. Οι δερματολόγοι συχνά τα συνταγογραφούν ως αρχική θεραπεία.

Χημικό peeling
Ένα χημικό peel μπορεί να μειώσει πολλά σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο, καθώς και στα χέρια, το λαιμό και το στήθος. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν αφαιρώντας τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος.

Θεραπεία με Ραδιοσυχνότητες
Η θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων(RF) δίνει τα γρηγορότερα αποτελέσματα από όλες τις μη χειρουργικές μεθόδους σύσφιξης του δέρματος. Μετά την επούλωση, λιγότερες ρυτίδες θα είναι ορατές εντός 2 εβδομάδων.

Botox
Η θεραπεία με botox είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που βοηθά στη μείωση των σημείων γήρανσης χαλαρώνοντας τους μύες του προσώπου.

Οι θεραπευόμενοι μπορούν να συνεχίσουν τις περισσότερες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες αμέσως μετά τη διαδικασία και μπορούν να αρχίσουν να βλέπουν αποτελέσματα μετά από 3 ημέρες .

Fillers
Τα filler βοηθούν στην αποκατάσταση της πληρότητας στο πρόσωπο, στα χείλη και στα χέρια. Λειτουργούν γεμίζοντας τις περιοχές του δέρματος που έχουν έλλειψη όγκου. Παρέχουν άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Πρόληψη
Ο τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της ανάπτυξης ρυτίδων προτού εμφανιστούν ή στην επιβράδυνση της άφιξής τους.

Κόψτε το κάπνισμα
Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology Association (AAD) , το κάπνισμα επιταχύνει την γήρανση του δέρματος.

Αποφύγετε το άγχος
Η αποφυγή του στρες είναι το κλειδί για την πρόληψη των ρυτίδων. Όταν κάποιος είναι αγχωμένος, το σώμα του απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία μπορεί να διαλύσει το κολλαγόνο στο δέρμα.

Πίνετε λιγότερο αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία στεγνώνει το δέρμα και να το κάνει να φαίνεται πιο γερασμένο. Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ή η μείωση του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των ρυτίδων.

Τρώτε υγιεινά
Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που είναι γεμάτη από τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες , οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ρυτίδες και βλάβες.

Τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν:

Βατόμουρα
Παντζάρια
Σπανάκι
Αγκινάρα
Λάχανο
Μαύρη σοκολάτα
Περιορίστε τη ζάχαρη
Η Αμερικανική ακαδημία δερματολογίας προειδοποιεί, μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Συνιστούν να αποφύγετε τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά για να προστατεύσετε το δέρμα από τις ρυτίδες.

Μην μαυρίσετε
Η ηλιοθεραπεία, είτε προέρχεται από τον ήλιο είτε από ένα solarium, προκαλεί έκθεση σε επιβλαβείς ακτίνες UV. Αυτές οι ακτίνες του ηλίου επιταχύνουν τη γήρανση, προκαλώντας ρυτίδες, κηλίδες ηλικίας, μελαγχρωστικές αλλοιώσεις, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Προστατέψτε το δέρμα με αντηλιακό
Οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν αντηλιακά με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30 κάθε μέρα.

Πρέπει να τα εφαρμόζουν στις περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από τα ρούχα και οι οποίες εκτίθενται στα στοιχεία.

Ρυτίδες σε διάφορες περιοχές του σώματος
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται για τις ρυτίδες, συνήθως σκέφτονται τις ρυτίδες του προσώπου. Ωστόσο, διάφορες περιοχές του σώματος μπορεί να εμφανίσουν ρυτίδες.

Οι περισσότερες ρυτίδες εμφανίζονται συνήθως στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το πίσω μέρος των χεριών και τα χέρια.

Τα χέρια
Η εφαρμογή αντηλιακού στα χέρια κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ρυτίδων στο δέρμα. Η θεραπεία για να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες στα χέρια μπορεί να περιλαμβάνει:

Χρήση λοσιόν χεριών με ρετινόλη ή γλυκολικό οξύ πριν τον ύπνο
Ελαφρύ χημικό peeling, κάθε 1 έως 3 μήνες
Θεραπεία με ραδιοσυχνότητες(RF).
Το ντεκολτέ
Το δέρμα του στήθους είναι λεπτότερο από ότι το δέρμα στο υπόλοιπο σώμα, καθιστώντας το επιρρεπές σε βλάβες από τον ήλιο.

Σχεδόν όλες οι θεραπείες για το πρόσωπο είναι επίσης ασφαλείς για την περιοχή του θώρακα, συμπεριλαμβανομένων του microneedling, των ραδιοσυχνοτήτων, των χημικών peel και ορισμένων τύπων filler.

Περίληψη
Σχεδόν όλοι μπορούν να δοκιμάσουν θεραπείες στο σπίτι και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για τη θεραπεία και την πρόληψη των ρυτίδων. Εάν αυτά δεν βοηθήσουν, ένας δερματολόγος μπορεί να προσφέρει ένα εύρος ιατρικών θεραπειών.

 

Εύη Αναστασίου,Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Εύη Αναστασίου,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.