Κυτταρική ενυδάτωση και Αντιγήρανση

Κυτταρική ενυδάτωση και Αντιγήρανση Facebooktwitterpinterest

Νερό και επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, μεριμνούν συνεχώς για την ενυδάτωση του δέρματος τους, προκειμένου να φαίνονται πιο νέοι και να εκπέμπουν ομορφιά. Αγοράζουν έλαια, καλλυντικά και κρέμες έχοντας την εντύπωση ότι έτσι θα εξασφαλίσουν την πλήρη ενυδάτωση του δέρματος τους. Υπάρχει κάτι, ωστόσο, το οποίο έχει και την πιο μεγάλη σημασία και τις περισσότερες φορές διαφεύγει της προσοχής μας.
Η υγεία του σώματος μας και η ομορφιά μας εξασφαλίζονται από την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων μας. Αυτή επιτυγχάνεται και μέσω της ενυδάτωσης του, η οποία συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση όλων των λειτουργιών του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση εξασφαλίζει την υγεία μας και την ευεξία μας. Πώς μπορεί όμως να ενυδατωθεί το κύτταρο; Η απάντηση βρίσκεται στην κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων καλής ποιότητας νερού.
Η σημασία του νερού στην κυτταρική ομοιόσταση

Το νερό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η επιβίωση του οργανισμού μας, καθώς αυτό μαζί με άλλα συστατικά, όπως οι βιταμίνες που μεταφέρονται στα κύτταρα μας μέσω του αίματος, βοηθούν στη θρέψη των κυττάρων μας. Ακόμη και το αίμα έχει ως βασικό του συστατικό το νερό. Σχεδόν το 80% του οργανισμού μας απαρτίζεται από νερό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ σε περιπτώσεις έλλειψης νερού έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μόνο για λίγες μέρες. Η σημασία του νερού είναι καθοριστική, γιατί χωρίς αυτό επέρχεται η καταστροφή των κυττάρων μας.

Οι παράγοντες που καθιστούν το νερό τόσο απαραίτητο για την εξασφάλιση της επιβίωσης μας σχετίζονται με τις φυσικοχημικές του ιδιότητες, καθώς αυτό χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να παρέχει και να μεταφέρει όλα τα πολύτιμα στοιχεία που εξασφαλίζουν τη ζωή μας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το 40-60% του ανθρώπινου βάρους απαρτίζεται από νερό. Τα 2/3 περίπου εδράζονται μέσα στα κύτταρα μας και το υπόλοιπο βρίσκεται έξω από αυτά. Αν αναλογιστεί κανείς αυτό, θα συνειδητοποιήσει το μείζονα ρόλο που διαδραματίζει το νερό στη διατήρηση της ομοιόστασης των κυττάρων μας.
Οφέλη που προσκομίζει το νερό στον οργανισμό μας

Το νερό ενσαρκώνει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Καταρχάς, δρα ως διαλύτης μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η διάσπαση πολλών σημαντικών ουσιών. Αυτό συμβαίνει, διότι τα χημικά συστατικά που εντοπίζονται στο εσωτερικό των κυττάρων διαλύονται στο νερό με μεγάλη ευκολία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η μεταφορά των συγκεκριμένων στοιχείων στα διάφορα σημεία του οργανισμού και κατά συνέπεια διεκπεραιώνονται οι χημικές αντιδράσεις εντός του κυττάρου.

Ταυτόχρονα, το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση διάφορων ζωτικών μεταβολικών διεργασιών. Μεγαλύτερα μόρια, όπως οι πρωτεΐνες, συντίθενται με τη βοήθεια του νερού, με στόχο τη δημιουργία δομικών υλικών ή/και την αποθήκευση βιολογικών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας. Αντιστοίχως, μέσω της συμβολής του νερού, τα μεγαλύτερα αυτά μόρια διασπώνται σε μικρότερα, όπως τα αμινοξέα, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας.

Παράλληλα, ως γνωστόν, το νερό αποβάλλεται μέσω των ούρων και των κοπράνων. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνονται επιβλαβή για τον οργανισμό μας συστατικά και εξασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη βιοχημική λειτουργία των κυττάρων.

Εν ολίγοις, το νερό αποτελεί το βασικότερο θρεπτικό συστατικό. Συμβάλλει σημαντικά στις διαδικασίες της πέψης και απορρόφησης των διάφορων πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών. Χάρη στο νερό, μάλιστα, διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος μας, λιπαίνονται οι αρθρώσεις μας, παραμένει το δέρμα μας σφριγηλές και λαμπερό και επιτυγχάνεται η θωράκιση των ιστών και των οργάνων μας.
Οι συνέπειες της ανεπαρκούς ενυδάτωσης στο δέρμα μας και στο σύνολο του οργανισμού μας

Το δέρμα μας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα λουλούδι, το οποίο μαραίνεται, όταν δεν το ποτίζουμε όσο χρειάζεται. Ωστόσο, το δέρμα δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας μας. Οποιαδήποτε διαταραχή παρατηρηθεί στον οργανισμό μας αντικατοπτρίζεται στο δέρμα μας. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της επιδερμίδας μας και η έλλειψη του οδηγεί σε διαφόρων ειδών δερματικά προβλήματα.

Χωρίς νερό, προκαλείται αφυδάτωση των κυττάρων και δυσχεραίνεται η αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού μας και ειδικότερα του δέρματος. Όταν η επιδερμίδα ενυδατώνεται επαρκώς, υγραίνονται οι ιστοί του σώματος και διατηρείται η ελαστικότητα, η σφριγηλότητα και ο χρωματισμός του δέρματος. Ταυτόχρονα, ένα πλήρως ενυδατωμένο δέρμα συνεπάγεται ανθεκτικότητα σε μολύνσεις και αλλεργικές αντιδράσεις.

Αντιθέτως, η ανεπαρκής ενυδάτωση κάνει το δέρμα μας να φαίνεται θαμπό, κουρασμένο και γερασμένο, ανεξαρτήτως της ηλικίας μας. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα μειωμένα αποθέματα νερού σχετίζονται με την επιτάχυνση της γήρανσης. Οι συνθήκες αφυδάτωσης ευνοούν την απώλεια νερού σε επίπεδο ιστών, με επακόλουθες συνέπειες που συνδέονται με το γήρας. Ταυτόχρονα, η αφυδάτωση του οργανισμού οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων των τοξινών στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πληθώρας προβλημάτων υγείας.
Τι χρειάζεται να κάνουμε για την ενυδάτωση των κυττάρων μας

Όπως προαναφέρθηκε, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα μέταλλα και οι βιταμίνες, καθώς και το οξυγόνο μεταφέρονται στα κύτταρα μας, όταν ο οργανισμός μας ενυδατώνεται επαρκώς. Από την άλλη, τα ελλιπή επίπεδα νερού έχουν ως επακόλουθο τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μας, παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά ακόμα και στην εκδήλωση διάφορων χρόνιων παθήσεων. Επομένως, καθίσταται αντιληπτό ότι το «κλειδί» για ένα ελαστικό δέρμα και έναν υγιή οργανισμό είναι στην ενυδάτωση των κυττάρων μας.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μέσα από την κατανάλωση άφθονου νερού, ακόμη κι όταν δεν έχουμε την αίσθηση της δίψας. Επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν επαρκείς ποσότητες υγρών, καθώς έχουν 90% περιεκτικότητα σε νερό. Συνιστάται, μάλιστα, η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος, διότι αυτά οδηγούν τόσο το δέρμα μας όσο και τον οργανισμό μας γενικότερα σε αφυδάτωση.
Κυτταρική ενυδάτωση και Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση

Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εφοδιασμού του οργανισμού μας με όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, προκειμένου να ενυδατωθεί πλήρως το σώμα μας και συνεπώς να εξασφαλιστεί η υγεία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας.

Υπάρχουν πλέον Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, σε μοριακό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τυχόν ελλείψεις που παρουσιάζει το κύτταρο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται τα κατάλληλα Ιατρικά Θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση ενός “Unique blend”. Πρόκειται για ένα μείγμα μικροθρεπτικών συστατικών, το οποίο δίνεται στον κάθε ασθενή εξατομικευμένα, με σκοπό ο οργανισμός να επανακτήσει τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά, σε περίπτωση που μέχρι πρότινος δε διέθετε σε επαρκείς ποσότητες.

Κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος χρειάζεται αυξημένα αποθέματα νερού. Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία, καθώς προάγει τις πιο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως είναι η ρύθμιση της πίεσης του αίματος, η πέψη και απορρόφηση των τροφών, η αποβολή των τοξινών, η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και της ελαστικότητας του δέρματος.
Να είστε πάντα καλά

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.