Botox

Facebooktwitterpinterest

Το Botox (βοτουλινική τοξίνη τύπου Α) είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Στην κοσμητική δερματολογία  χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης. Διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μύες και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς.

Αδρανοποιώντας προσωρινά τους μιμικούς μύες του προσώπου, εξαφανίζει τις ρυτίδες έκφρασης. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που δίνει άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συχνότερα εφαρμόζεται στο μέτωπο, το μεσόφρυο, την περιοχή γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), για την εξάλειψη του ουλικού χαμόγελου και για την αντιμετώπιση των ρυτίδων του λαιμού.
Επιπροσθέτως, εκτός από την αισθητική ιατρική, το botox χρησιμοποιείται και στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, στο βλεφαρόσπασμο και τον στραβισμό, στη σπαστική παράλυση, στην ημικρανία, στο ραιβόκρανο και σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες της ιατρικής.
Κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσεις κανείς θεραπείες με botox είναι κοντά στην ηλικία των 35 ετών.
Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ εκφραστικοί και οι ρυτίδες στο πρόσωπό τους εμφανίζονται ακόμη και σε μικρότερη ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να ξεκινήσει η θεραπεία με botox πριν οι ρυτίδες αυτές μονιμοποιηθούν.
Η δράση του botox αρχίζει να γίνεται αντιληπτή συνήθως 24-72 h μετά την θεραπεία και το μέγιστο αποτέλεσμα εμφανίζεται περίπου 7-14 ημέρες μετά.
Συνολικά η δράση του διαρκεί 4 με 6 μήνες. Στις μασχάλες η δράση μπορεί να διαρκέσει και 9 μήνες.

Δέσποινα Παπαθεμελή, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Δέσποινα Παπαθεμελή,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.