Πατατάκια ή ποπ κορν στο σινεμά;

Facebooktwitterpinterest

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, οι μικρές -ανά διαστήματα- νόστιμες παρασπονδίες δίνουν έναν ευχάριστο τόνο στην καθημερινότητα και διάθεσή μας και θα ήταν ψέματα να λέγαμε πως μπορούν να επηρεάσουν σε αρνητικό βαθμό την υγεία και τη σιλουέτα μας. Συνεπώς, μπορούμε να καταναλώνουμε που και που μια μικρή μερίδα πατατάκια ή ποπκορν χωρίς τύψεις! Ποια από τα δύο, όμως, αποτελεί καλύτερη επιλογή από διατροφικής άποψης;

Τα αγαπημένα μας τηγανητά πατατάκια αποτελούν σημαντική πηγή θερμίδων, λίπους και νατρίου.
Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνοντας 100 γρ πατατάκια προσλαμβάνουμε παραπάνω από 500 θερμίδες σαν να τρώγαμε δηλαδή 100 γρ από την αγαπημένη μας σοκολάτα. Επιπλέον, «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με περίπου 30 γρ λίπους εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι κορεσμένα και trans λιπαρά και περίπου 1-2 γρ. αλάτι όταν η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5-6 γρ. Φυσικά, για κάποιον που πάσχει από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά χρειάζεται να μειώσει περαιτέρω την ημερήσια κατανάλωση αλατιού.
Η σύσταση των παραπάνω βέβαια διαφέρει ανάλογα με την κάθε συσκευασία που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Μια καλή λύση είναι τα ψητά πατατάκια, τα οποία έχουν σχετικά λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
Δυστυχώς, ένα πολύ αρνητικό συστατικό που βρίσκουμε στα πατατάκια είναι η τοξική ουσία ακρυλαμίδιο.
Το ακρυλαμίδιο παράγεται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες κατά τη διαδικασία υψηλής θερμικής επεξεργασίας (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία). Η ουσία αυτή σχετίζεται με μεταλλάξεις, καρκινογόνες ιδιότητες, νευροτοξικές και ορμονολογικές επιδράσεις.

Από την άλλη μεριά, 100 γρ συσκευασμένα ποπ κορν προσδίδουν λίγο λιγότερο από 500 θερμίδες, ενώ η σύστασή τους σε λίπη και κορεσμένα λιπαρά είναι σχετικά μικρότερη από αυτήν στα πατατάκια.
Παρ’ όλα αυτά, η περιεκτικότητά τους σε αλάτι είναι το ίδιο υψηλή. To ποπ κορν θεωρείται καλή πηγή φυτικών ινών και πολυφαινόλων, εντούτοις η αυξημένη προσθήκη βουτύρου και αλατιού που έχει γίνει από τις εταιρείες τροφίμων και τα κυλικεία των σινεμά δεν το καθιστούν τόσο υγιεινή τροφή. Αν πάρουμε από τα σινεμά τη μεγάλη μερίδα ποπ κορν που σερβίρουν τότε θα προσλάβουμε περίπου 1200-1600 θερμίδες, ενώ η μικρή μερίδα έχει περίπου 400-600 θερμίδες. Η προσθήκη βουτύρου/ λαδιού αυξάνει σημαντικά το θερμιδικό τους φορτίου αν αναλογιστεί κανείς πως τα ποπ κορν που φτιάχνουμε στο σπίτι χωρίς βούτυρο ή λάδι αγγίζουν μόνο τις 30 θερμίδες το φλιτζάνι.

Οπότε, ποια θεωρείται καλύτερη επιλογή; Όπως διαπιστώνουμε, είτε φάμε μια συσκευασία πατατάκια είτε μια συσκευασία ποπ κορν είτε μια μικρή μερίδα ποπ κορν από το κυλικείο, οι θερμίδες, τα λιπαρά και το αλάτι που θα προσλάβουμε είναι σε παρόμοια αναλογία. Αν όμως προτιμήσουμε τη μεγάλη μερίδα ποπ κορν, τότε θα ξεφύγουμε πολύ στην πρόσληψη θερμίδων και όχι μόνο.

Ωστόσο, ήρθε μια έρευνα να μας δείξει πως καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα ποπ κορν και πατατάκια, θα νιώσουμε μεγαλύτερο κορεσμό τρώγοντας ποπ κορν παρά πατατάκια. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να καταναλώσουμε μια μικρή μερίδα ποπ κορν και να νιώσουμε την ίδια ευχαρίστηση και πληρότητα με αυτήν που θα είχαμε αν τρώγαμε μια μεγάλη συσκευασία πατατάκια!

Πασχαλίδου Κατερίνα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πασχαλίδου Κατερίνα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.