Φροντίζοντας την καρδιά σας.

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε Facebooktwitterpinterest

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτή την πιθανότητα και να φροντίσετε την καρδιά σας.

Η αρτηριακή πίεση και η καρδιά σας.

Όταν η καρδιά λειτουργεί στέλνει αίμα μέσω των αρτηριών σε όλα τα σημεία του σώματος.

Η πίεση του αίματος στις αρτηρίες σας ποικίλει. Η υψηλότερη πίεση – όταν δηλαδή η καρδιά σας διοχετεύει το αίμα- ονομάζεται συστολική πίεση αίματος. Η χαμηλότερη πίεση – όταν δηλαδή η καρδιά σας χαλαρώνει για να πάρει αίμα- ονομάζεται διαστολική πίεση αίματος.
Το αποτέλεσμα της πίεσης στο αίμα αποτελείται από δύο αριθμούς –ο πρώτος αντιπροσωπεύει τη συστολική πίεση του αίματος και ο δεύτερος τη διαστολική.
Για να έχετε υγιή καρδιά, προσπαθείτε να διατηρείτε την πίεσή σας κάτω από 130 και πάνω από 85.
Η υψηλή πίεση που ονομάζεται υπέρταση, εκδηλώνεται όταν τα τοιχώματα των αρτηριών σας, γίνονται δύσκαμπτα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία πιο στενά. Τότε η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να διοχετεύσει αίμα σε αυτούς τους δύσκαμπτους στενούς σωλήνες.
Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία για την υψηλή πίεση.
Αλλά πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα και αυτοί συμπεριλαμβάνουν: το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή, το υπερβολικό αλκοόλ και τη μη ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Τα γονίδια και ο τρόπος ζωής στην οικογένεια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Αν οι γονείς σας είχαν υψηλή πίεση και αν κατά τη διάρκεια της ζωής σας μαζί τους δεν αποκτήσατε τη συνήθεια να τρώτε φρούτα και λαχανικά, ίσως να έχετε πιο μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσετε και εσείς υψηλή πίεση.
Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Επίσης, όσο περνάει ο καιρός μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στην όραση ή τα νεφρά.
Γι΄αυτό πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας. Όπως ο διαβήτης, έτσι και η υπέρταση είναι μια διαρκής κατάσταση, την οποία μπορείτε να διαχειριστείτε συνδυάζοντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας με τη φαρμακευτική αγωγή. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση που συστήνονται στους ανθρώπους με διαβήτη μπορούν να βοηθήσουν επίσης στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
Επιπλέον είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς στην εφαρμογή της αγωγής. Μην τη διακόψετε ακόμη και αν η πίεσή σας βελτιωθεί, εκτός κι αν σας το συμβουλέψει ο γιατρός σας.

Η χοληστερόλη και η καρδιά σας.

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια προβλήματα στην καρδιά και στο κυκλοφορικό τους. Το συκώτι παράγει χοληστερόλη από τα κορεσμένα ζωικά λίπη τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κρέας, το βούτυρο και τα τυριά.
Το ποσοστό χοληστερόλης στο αίμα σας, μπορεί να μετρηθεί με μια απλή εξέταση αίματος. Επιλέγοντας υγιεινότερα ακόρεστα λιπαρά (π.χ. από λαχανικά κι όχι από κρέας) και περιορίζοντας γενικότερα τα πολλά λιπαρά, μπορείτε να βοηθήσετε ενεργά στη μείωση της χοληστερόλης σας. Ενδεχομένως ο γιατρός σας, να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή κάποια στιγμή για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Το κάπνισμα και η καρδιά σας.

Το κάπνισμα έχει αρκετές επιπτώσεις στην καρδιά. Η νικοτίνη καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα που εισπνέετε μπορεί να κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει γρηγορότερα. Υπάρχει πιθανότητα επίσης δημιουργίας θρόμβωσης στο κυκλοφορικό σας. Άλλα χημικά που βρίσκονται στον καπνό μπορεί να δημιουργήσουν βλάβη στις αρτηρίες που βρίσκονται στον καρδιακό μύα, δημιουργώντας επίστρωση λίπους στα τοιχώματά τους, κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμφραγμα. Έτσι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την καρδιά σας και όχι μόνο, είναι να διακόψετε το κάπνισμα.

Το βάρος και η καρδιά σας.

Tο υπερβολικό βάρος, πιέζει περισσότερο την καρδιά, γεγονός που καθιστά τον έλεγχο του διαβήτη πιο δύσκολο.
Για να πετύχετε απώλεια βάρους, η οποία θα σας ωφελήσει τόσο στη διαχείριση του διαβήτη, όσο και στην καρδιά σας, προϋποθέτει να κάνετε ένα καλό συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης. Όταν αποφασίσετε να χάσετε βάρος, επιδιώξτε να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο απόλυτα στο δικό σας τρόπο ζωής.

Το στρες και η καρδιά σας.

Το στρες από μόνο του δε θα προκαλέσει έμφραγμα, αν δεν έχετε ήδη κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας.
Όμως συμβαίνει συχνά, όταν αισθάνεστε πίεση να αναζητάτε «γρήγορους τρόπους» για να χαλαρώνετε.
Το κάπνισμα, το πολύ φαγητό, το πολύ ποτό, ακόμη και κάποιες μη νόμιμα χορηγούμενες ουσίες, ίσως σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στην καρδιά σας.
Για να τα αποφύγετε όλα αυτά, μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες με θετικό τρόπο.
Η τακτική φυσική άσκηση και οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας που απελευθερώνονται με αυτή, μπορεί να μειώνουν τα επίπεδα του στρες, ενώ παράλληλα ευνοούν την καρδιά, αλλά και τη ρύθμιση της γλυκόζης αίματός σας.

Γρηγόρης Ευφραιμίδης, Ενδοκρινολόγος

Γρηγόρης Ευφραιμίδης,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.