Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος μπορεί να συμβάλλει ώστε να αποφύγετε τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη. Από την άλλη, αν δε ρυθμίζετε το διαβήτη σας σωστά, ίσως αρχίσουν να προκαλούνται επιπλοκές στον οργανισμό σας, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Αυτές οι ενδεχόμενες επιπλοκές εμφανίζονται συχνότερα στα μάτια, στα νεφρά, στα νεύρα, στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία.

Γι΄αυτό καλό είναι να κάνετε προληπτικούς ελέγχους τακτικά, εφόσον η έγκαιρη διάγνωση των μακροπρόθεσμων επιπλοκών είναι πολύ σημαντική.

Ο διαβήτης και τα μάτια σας.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν κάποια σημάδια προβλήματος στα μάτια τους. Αυτό το πρόβλημα προέρχεται από κάποιες αλλαγές που συμβαίνουν σε μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος των ματιών.
Τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν αιμορραγία και να επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης. Κάποια από τα συμπτώματα της κατάστασης αυτής μπορεί να είναι μικρές κηλίδες ή «μυγάκια», πόνος γύρω από τα μάτια και θολή όραση. Αυτές οι αλλαγές, αν εντοπιστούν έγκαιρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αν όμως δεν υπάρχει έγκαιρη δραστηριοποίηση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια όρασης. Μια μέθοδος αποκατάστασης της βλάβης στα μικρά αιμοφόρα αγγεία είναι η χρήση ακτινών laser. Αυτή η αντιμετώπιση συνήθως προφυλάσσει από περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, αλλά δεν μπορεί να αποκαταστήσει την όραση που έχει ήδη χαθεί.
Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύεται τα μάτια σας είναι να κάνετε τακτικούς ελέγχους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια του ενδεχομένου προβλήματος, ακόμη κι αν εσείς δεν έχετε συμπτώματα.

Ο διαβήτης και τα νεφρά σας.

Ο διαβήτης, κυρίως αν συνοδεύεται από υψηλή πίεση, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νεφρά σας.
Η πρώτη ένδειξη για πιθανό πρόβλημα (διαταραχή) στα νεφρά, δίνεται από την εμφάνιση μικρών μορίων πρωτεϊνης στα ούρα –κατάσταση γνωστή ως μικρολευκωματινουρία- η οποία μπορεί να ανιχνευτεί από ένα απλό τεστ στον τακτικό σας έλεγχο.

Ο διαβήτης και τα άκρα σας.

Υπάρχει περίπτωση, οι μισοί περίπου από τους ανθρώπους με διαβήτη να εμφανίσουν κάποια μορφή βλάβης στα νεύρα. Αυτό βέβαια είναι συχνότερο σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη τουλάχιστον 25 χρόνια.
Η πιο κοινή μορφή αυτού του είδους επιπλοκής εμφανίζεται στα πόδια και κυρίως στα νεύρα που επηρεάζουν την αφή και τις αισθήσεις, όπως τον πόνο, αλλά και την ικανότητα αίσθησης του κρύου και του ζεστού.
Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο και μούδιασμα, καθώς και αυξημένη ευαισθησία κατά την αφή. Μια πιθανή εξέλιξη της επιπλοκής αυτής, είναι η απώλεια αίσθησης, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεστε πόνο.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προστατεύετε πολύ προσεκτικά τα πόδια σας για να μην πάθουν περαιτέρω ζημιά.

Ο διαβήτης, η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Γενικά οι ασθένειες που εκδηλώνονται στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία ονομάζονται καρδιαγγειακές ασθένειες. Στο διαβήτη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

Προστατεύοντας τον οργανισμό σας.

Η επιστημονική έρευνα έχει παρουσιάσει ενθαρρυντικά νέα ως προς τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης των μακροπρόθεσμων προβλημάτων που προαναφέραμε. Ο καλός έλεγχος της γλυκόζης αίματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους, αλλά και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε το βίντεο

To video περιέχεται στο DVD “Εσείς και ο Διαβήτης” της εταιρίας Abbott. http://www.abbott.gr/diabetescare/

 

Γρηγόρης Ευφραιμίδης, Ενδοκρινολόγος

Γρηγόρης Ευφραιμίδης,
Ενδοκρινολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.