Για την μνήμη σου, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή.

Για την μνήμη σου, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή. Facebooktwitterpinterest

Τρόφιμα που συνδέονται με την ισχυρή μνήμη!

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει μαγικό χάπι για να αποφευχθεί η γνωστική παρακμή, έτσι και κανένα  παντοδύναμο φαγητό δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν δυνατό εγκέφαλο καθώς μεγαλώνετε.

Η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ακολουθήσετε ένα υγιεινό σχήμα διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε να τραφείτε με  πρωτεΐνες από όσο το δυνατόν χαμηλών λιπαρών πηγές όπως τα ψάρια και επιλέξτε υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο αντί για κορεσμένα λίπη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου είναι οι ίδιες που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Τέτοια τρόφιμα, είναι τα εξής.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα μανιτάρια και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε  θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το βήτα καροτένιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής.

Λιπαρά ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, έχουν ακόρεστα λίπη που έχουν συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα-την πρωτεΐνη που σχηματίζει καταστροφικές συστάδες στους εγκεφάλους ανθρώπων με νόσο του Alzheimer. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά επιλέξτε ποικιλίες που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σολομό, γάδο, κονσερβοποιημένο ελαφρύ τόνο και δη κίτρινο. Αν δεν είστε λάτρης των ψαριών,  επιλέξετε φυτικές πηγές ωμέγα-3 όπως λιναρόσπορο, αβοκάντο και καρύδια.

Μούρα. Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χρωστικές των φυτών που δίνουν στα μούρα τις εν λόγω αποχρώσεις τους, συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, δείχνει η έρευνα. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology, οι ερευνητές στο Brigham και στο νοσοκομείο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλων και βατόμουρων κάθε εβδομάδα καθυστέρησαν τη μείωση της γήρανσης της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια.

Τσάι και καφές.  Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες όπου κατανάλωναν υψηλότερη δόση καφεΐνης βαθμολογήθηκαν καλύτερα στις δοκιμές της διανοητικής λειτουργίας.
Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα δισκίο 200 mg καφεΐνης.
Περισσότερα μέλη της ομάδας όπου κατανάλωσαν την καφεΐνη κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα.

Καρύδια. Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών και ένας τύπος του καρυδιού ειδικότερα μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη. Μια μελέτη του 2015 από την UCLA συνέδεσε υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες γνωστικών εξετάσεων. Τα καρύδια είναι υψηλά σε ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει τις αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

 

Κριαράς Νικόλαος. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.