Καρκίνος Θυρεοειδούς: Ποια είναι η απαραίτητη επέμβαση;

Facebooktwitterpinterest

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΧΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΡΑΧΗΛΟΥ.

Ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου περιλαμβάνει την αφαίρεση κυτταρολιπώδους ιστού και των
λεμφαδένων από το κεντρικό ή από τα πλάγια μέρη του λαιμού, όταν είναι γνωστό ή πιθανό ότι περιέχουν μεταστατικές εστίες καρκίνου.

Πότε Είναι Απαραίτητος;

Σε πολλές περιπτώσεις θηλώδους καρκινώματος όπου έχει διαγνωστεί ή υπάρχει υποψία μετάστασης σε τραχηλικούς λεμφαδένες μετά παρακέντηση ή/και υπερηχογραφική απεικόνιση.
Σε όλες τις περιπτώσεις μυελοειδούς καρκινώματος θυρεοειδούς αδένα.

Διακρίνουμε δύο τύπους:

  1. Κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου
    Αφορά τους λεμφαδένες που βρίσκονται μεταξύ των δύο καρωτίδων, που πρακτικά είναι οι λεμφαδένες γύρω από το θυρεοειδή αδένα. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μικρή τομή της θυρεοειδεκτομής.
    Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από την κλινική την επόμενη ημέρα του χειρουργείου, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ολικής θυρεοειδεκτομής. Η επέμβαση είναι πολύ λεπτή και εξαιρετικά δύσκολη, γιατί προϋποθέτει την πλήρη προετοιμασία των νεύρων που είναι υπεύθυνα για την ομιλία (κάτω λαρυγγικών) και πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων με μεγάλη εμπειρία στο λεμφαδενικό καθαρισμό.
  2. Πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου
    Πρόκειται για μεγάλη σε διάρκεια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται κυτταρολιπώδης ιστός και λεμφαδένες (στα πλάγια του τραχήλου επί τα εκτός των καρωτίδων) όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί.
    Η επέμβαση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί στην περιοχή διέρχονται πολύ σημαντικά νεύρα για τη λειτουργία του οργανισμού όπως το πνευμονογαστρικό νεύρο (νεύρωση καρδιάς, στομάχου, λάρυγγα), το φρενικό νεύρο (σημαντικό για τις αναπνευστικές κινήσεις), το βραχιόνιο (για την κινητικότητα του άνω άκρου), το παραπληρωματικό (για την ανύψωση της ωμοπλάτης) και το υπογλώσσιο (για την κινητικότητα της γλώσσας). Εάν τραυματιστεί κάποιο από αυτά,θα υπάρχουν και οι ανάλογες επιπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
    Επίσης, επειδή το χειρουργείο πραγματοποιείται λόγω κακοήθειας, δεν πρέπει να παραμείνει παθολογικός ιστός που θα προκαλέσει υποτροπή της νόσου στον ασθενή. Η τομή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της θυρεοειδεκτομής, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα τέλειο, λόγω της ενδοδερμικής συρραφής και αποκατάστασης του δέρματος. Ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στην κλινική είναι 4-5 ημέρες.
    Ο λεμφαδενικός καθαρισμός πρέπει να διενεργείται με τη χρήση της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης (νευροδιεγέρτη) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για επιπλοκές από κακώσεις των νεύρων.

 

Βαμβακίδης Κυριάκος
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.