Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς αδένα

Facebooktwitterpinterest
Αποτελεί το 10% του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα.
Μπορεί να παρουσιαστεί σε είτε σποραδική (70%) είτε σε οικογενή μορφή (30%) και να συνδυάζεται με το σύνδρομο της πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (MEN 2Α και ΜΕΝ 2Β).
Το μυελοειδές καρκίνωμα εξορμάται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα ή C-κύτταρα.
Η πρόγνωσή του υπολείπεται σαφώς σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία και η 10ετής επιβίωση φτάνει το 70%.
Λόγω του πιθανού οικογενούς χαρακτήρα της πάθησης πρέπει να γίνεται γενετικός έλεγχος σε όλα τα μέλη της οικογένειας και σε περίπτωση που ανιχνευθούν οι υπεύθυνες μεταλλάξεις και ανάλογα με το είδος της μετάλλαξης είναι σκόπιμη η προληπτική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα σε άλλοτε άλλη ηλικία.

Η αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκινώματος είναι αποκλειστικά χειρουργική καθώς η λήψη ραδιενεργού ιωδίου δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
Η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει σε αρκετές περιπτώσεις και λεμφαδενικό καθαρισμό που μπορεί να αφορά είτε μόνο το κεντρικό τραχηλικό διαμέρισμα ή και τα πλάγια τραχηλικά διαμερίσματα.
Κριτήρια για την πραγματοποίηση του λεμφαδενικού καθαρισμού και την επιλογή της έκτασής του είναι ο απεικονιστικός προεγχειρητικός έλεγχος, το μέγεθος της πρωτοπαθούς εστίας και φυσικά η τιμή της καλσιτονίνης (βασική τιμή και τιμή μετά διέγερση είτε με ασβέστιο είτε με πενταγαστρίνη).
Παρηγορητική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει η ακτινοβολία εφ’όσον όμως έχει αποκλειστεί κάθε χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση στο μέλλον. Κατά συνέπεια η εφαρμογή της προορίζεται για τοπικό έλεγχο της νόσου σε ανεγχείρητους όγκους.
Αναπλαστικό καρκίνωμα
Το αναπλαστικό ή αδιαφοροποίητο καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα έχει πολύ πτωχή πρόγνωση και εμφανίζεται συνήθως σε πολύ μεγάλες ηλικίες.
Η πλειονότητα των ασθενών αυτών υποβάλλεται συνήθως σε παρηγορητική θεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία καθώς η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι εφικτή.
Αποτελεί ευτυχώς σπάνια νόσο με ποσοστό 1% επί του συνόλου του θυρεοειδικού καρκίνου.

Βαμβακίδης Κυριάκος
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.