Φυσική Άσκηση: Το κλειδί για την υγεία και ισορροπία του οργανισμού

Facebooktwitterpinterest

Η φυσική άσκηση είναι το κλειδί για την υγεία του οργανισμού μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στην ποικιλία τροφίμων.

Οι επιστήμονες συνιστούν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα μαζί με τη σωστή διατροφή ώστε να υπάρχει ισορροπία του σωματικού βάρους. Ένα ισοζύγιο ενέργειας το οποίο βασίζεται στην σχέση των θερμίδων που εισάγονται με τις τροφές,
και αυτών που καταναλώνονται με τη σωματική άσκηση είναι το βασικό στοιχείο για την αποφυγή πρόσληψης σωματικού βάρους.

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες: θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις μικρές ηλικίες ώστε τα παιδιά να αποφεύγουν τη σωματική αδράνεια. Μικρές λύσεις οι οποίες παρέχουν φυσική άσκηση είναι η ενασχόληση με παιχνίδια αλλά και τον αθλητισμό. Εάν δεν υπάρχει χρόνος για οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες κίνησης που θα διοργανώνονται με την συμμετοχή όλης της οικογένειας. Η βόλτα στο πάρκο, το παιχνίδι στη θάλασσα, το κολύμπι, το παιχνίδι με την μπάλα, το ποδήλατο αλλά και πολλά ακόμη, μπορούν να αντικαταστήσουν τη συνεχή παρακολούθηση τηλεόρασης και ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια.

Η συχνή φυσική δραστηριότητα οδηγεί και σε θετικά αποτελέσματα στην υγεία όλων και ειδικότερα των παιδιών (www.health.gov/paguidelines), 2008 physical activity guidelines for Americans), ανάμεσα στα οποία είναι και η βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού και μυικού συστήματος, της σύστασης του σώματος αλλά και της οστικής υγείας. Στους ενήλικες (www.health.gov/paguidelines, 2008 physical activity guidelines for Americans),  ανάμεσα στα θετικά αποτελέσματα στην υγεία από τη συχνή φυσική δραστηριότητα, είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνο του παχέως εντέρου, καρκίνο του μαστού, μείωση του σωματικού βάρους και πρόληψη της πρόσληψής του καθώς και πολλά άλλα.

Οι επιστήμονες συνιστούν στον πληθυσμό να εξασκούνται τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα ή να κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας. Η εθνική πλατφόρμα για την διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία καθώς και το εθνικό σχέδιο δράσης για τη διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές, θέτουν ανάμεσα στους στόχους τους, την ισορροπημένη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα. Ακόμη, στις συστάσεις που απεικονίζονται στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής του Υπουργείου Υγείας υπάρχει και η καθημερινή φυσική άσκηση παράλληλα με την ισορροπημένη διατροφή.

Στην Ελλάδα τα επίπεδα παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα με ανησυχητικές τάσεις στην παιδική παχυσαρκία. Η παχυσαρκία μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στην υγεία του ατόμου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του μαστού, στεφανιαία νόσο, ψυχολογικά προβλήματα και πολλές άλλες2 .

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση θερμίδων από την δεκαετία του 60 εως το 2003 αυξήθηκε κατά 25,9% στην Ελλάδα2 . Η καθιστική ζωή στην οποία υποβάλλονται οι περισσότεροι Έλληνες αλλά και τα παιδιά από μικρή ηλικία λόγω της έλλειψης χρόνου και της μεγάλης ενασχόλησης ως επί το πλείστον με μαθήματα και διάβασμα, τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια, οδηγούν στην μείωση της σωματικής δραστηριότητας στην οικογένεια. Η παράλληλη διατροφική αλλαγή από το Μεσογειακό Μοντέλο διατροφής σε ένα πιο δυτικό οδήγησε πιθανότατα στην αλλαγή των συνηθειών  οι οποίες μαζί με την έλλειψη άσκησης είναι οι βασικότερες αιτίες για την πρόσληψη βάρους καθώς δεν χρησιμοποιούνται όλες οι θερμίδες που εισάγονται με τις τροφές και αποθηκεύονται ως σωματικό βάρος.

Από την έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδη Δασκαλόπουλου (2007)2 φάνηκε ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και η ώρα της καθιστικής δραστηριότητας. Επίσης, προέκυψε ότι σχεδόν τα μισά παιδιά που ερωτήθηκαν, πραγματοποιούν λιγότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια σωματική δραστηριότητα (μια ώρα ή λιγότερο από μια ώρα καθημερινά)

Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE με απλές μικρές συμβουλές και εύκολα εργαλεία προωθεί την σωματική δραστηριότητα μαζί με την ισορροπημένη διατροφή με σκοπό την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και ιδιαιτέρως της οικογενείας, Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων ώστε να μειωθεί η παιδική παχυσαρκία στη διάρκεια των ετών.
Βιβλιογραφία:

• 1) www.health.gov/paguidelines, 2008 physical activity guidelines for Americans
• 2) Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές 2008-2012, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
• 3) Εθνική Πλατφόρμα για την διατροφή, την Φυσική Δραστηριότητα, και την  υγεία, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης.
• 4) ‘Κινούμαστε και μας αρέσει’, φυλλάδιο προγράμματος πρόληψης Παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode, 1η θεματική ενότητα.

 

Χριστιάνα Παυλίδου,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.