Χάπι «4 σε 1» μειώνει αποτελεσματικά την πίεση

Facebooktwitterpinterest

Ο συνδυασμός τεσσάρων φαρμάκων για την υπέρταση σε ένα χάπι μπορεί να είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικός για την αντιμετώπισή της απ’ ό,τι οι υπάρχουσες θεραπείες, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μία πρωτοποριακή μελέτη, κάθε ασθενής που έλαβε το τετραπλό πολυχάπι είδε την πίεσή του να μειώνεται σε υγιή επίπεδα μέσα σε ένα μήνα.

Και επειδή το χάπι περιέχει κάθε δραστική ουσία σε πολύ μικρότερη δόση απ’ ό,τι τα μεμονωμένα φάρμακα, ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών μειώνεται αισθητά, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα αφορούν ένα πολυχάπι που περιέχει τα φάρμακα ιρβεσαρτάνη (irbesartan), αμλοδιπίνη (amlodipine), υδροχλωροθειαζίδη (hydrochlorothiazide) και ατενολόλη (atenolol).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από υπέρταση δεν κατορθώνουν να ρυθμίσουν ικανοποιητικά την πίεσή τους παρά την αγωγή στην οποία υποβάλλονται.

Η αγωγή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μεμονωμένα φάρμακα για την υπέρταση ή συνδυασμούς φαρμάκων, που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες.

Αν και υπάρχουν έτοιμοι συνδυασμοί που περιέχουν δύο ή τρία φάρμακα μαζί, τετραπλός συνδυασμός έως τώρα δεν έχει εγκριθεί, σημειώνουν.

Ο συνδυασμός που χορήγησαν στους ασθενείς τους είχε αποτελεσματικότητα 100%, μειώνοντάς την σε όλους κάτω από το όριο των 140/90 mmHg που σηματοδοτεί την έναρξη της υπέρτασης.

Επιπλέον, κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που πιθανώς σχετίζεται με το ότι τα τέσσερα φάρμακα υπάρχουν στο πολυχάπι σε πολύ μικρές δόσεις.

Επειδή όμως ο αριθμός των εθελοντών ήταν μικρός (τον έλαβαν μόλις 18 πάσχοντες από μη ελεγχόμενη υπέρταση) οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και άλλα ερευνητικά κέντρα προγραμματίζουν πολύ μεγαλύτερη μελέτη για να επαληθεύσουν αυτά τα πρώτα ευρήματά τους.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

http://ygeia.tanea.gr/

Πηγή : Web Only

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.