Όζοι και καρκίνος του θυρεοειδούς: Πόσο συχνοί είναι;

Η θυρεοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη Facebooktwitterpinterest

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνό κλινικό πρόβλημα. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό των ψηλαφητών θυρεοειδικών όζων ανέρχεται στο 5% των γυναικών και στο 1% των ανδρών.

Ωστόσο μετά από υπερηχογραφική εκτίμηση αναδεικνύονται θυρεοειδικοί όζοι σε ποσοστό 19-68% με τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη συχνότητα.
Η κλινική σημασία ανεύρεσης θυρεοειδικών όζων έγκειται στην ανάγκη αποκλεισμού θυρεοειδικού καρκίνου που αφορά το 7-15% των όζων και σχετίζεται με την ηλικία, το φύλο, το ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, το οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες.
Ο διαφοροποιημένος καρκίνος του θυρεοειδούς ο οποίος περιλαμβάνει τους τύπους θηλώδες και θυλακιώδες, αποτελεί την πλειοψηφία (>90%) όλων των καρκίνων τους θυρεοειδούς.
Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαπιστωθεί τριπλασιασμός της ετήσιας επίπτωσης των καρκίνων του θυρεοειδούς με σημαντική αύξηση της διάγνωσης των μικροκαρκινωμάτων (< 1 εκ). Αυτή η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της χρήσης του υπερηχογραφικού ελέγχου και των άλλων απεικονιστικών εξετάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη προβλέπεται ότι το 2019 ο καρκίνος του θυρεοειδούς θα είναι ο 3ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες.

2015 American Thyroid Association Management Guidelines for Adult Patients with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. The American Thyroid Association Guidelines Task Force on Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. THYROID Volume 26, Number 1, 2016. http://online.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/thy.2015.0020

 Νικόλαος Βάλβης,
Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.