1 στους 100 πάσχει από τη νόσο κοιλιοκάκη

Facebooktwitterpinterest

Στις 16 Μαΐου 2016, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων Κοιλιοκάκης (aoecs.org) και τα μέλη της, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τους πάσχοντες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί.

Η κοιλιοκάκη είναι μια δια βίου αυτοάνοση ασθένεια, η οποία προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη περιέχεται στο σιτάρι (συμπεριλαμβανομένων του σιταριού spelt, καμούτ και ζέας), τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη ή στα υβριδοποιημένα στελέχη τους, και συναφή προϊόντα.

1 στους 100 πάσχει από τη νόσο κοιλιοκάκη

Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι στην Ευρώπη ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να είναι περίπου 7 εκατομμύρια, αλλά μόνο το 12% -15% των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη διαγιγνώσκονται πραγματικά.

Στην Ελλάδα μπορούμε να μιλάμε μόνο για εκτιμήσεις δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία πασχόντων στη χώρα μας, ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, το 99% εκ των οποίων δεν έχει διαγνωστεί.

Επιπλέον, στην Ευρώπη το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης είναι πάνω από 10 χρόνια.

Εάν η κοιλιοκάκη παραμένει αδιάγνωστη και ο πάσχων συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος σοβαρών επιπλοκών, όπως η αναιμία και στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και σε καρκίνο του λεπτού εντέρου.

Σε όλη την Ευρώπη οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη χρειάζονται ακριβή και γρήγορη διάγνωση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι κάθε άτομο έχει «το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας». Για τα άτομα με κοιλιοκάκη αυτό σημαίνει να διαγνωσθεί, ως ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα.

Ο κ. Ευθύμιος Ιωάννου, Πρόεδρος της Κοιλιοκάκη Ελλάς, αναφέρει: “Σημαντική παράμετρος και προτεραιότητα της Κοιλιοκάκη Ελλάς είναι η πληροφόρηση των Ελλήνων για τη νόσο, καθώς στην Ελλάδα η ενημέρωση για το θέμα είναι ελλιπής. Άλλωστε, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • 1 στους 100 περίπου Έλληνες νοσεί , δηλαδή περίπου 100.000 άτομα.
  • 99% των πασχόντων στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί.
  • 8-12 έτη εκτιμάται ότι είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, ενώ θα έπρεπε ο καθένας μας να γνωρίζει εάν πάσχει από τη νόσο κοιλιοκάκη.

Στόχος μας είναι η περαιτέρω διάδοση του μηνύματος, η ευαισθητοποίηση του ιατρικού κόσμου και ο εμπλουτισμός της γνωστικής βάσης που είναι διαθέσιμη για το θέμα, στη χώρα μας.”

 

 

Η Tunde Koltai, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του AOECS αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Μια σωστή και γρήγορη διάγνωση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα για τους ανθρώπους που πλήττονται από χρόνιες ασθένειες, όπως είναι η κοιλιοκάκη. Καλούμε τον κόσμο, οργανισμούς και ιδρύματα να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν γρήγορη πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ για την κοιλιοκάκη, μόλις αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα συμπτώματα. Η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, κατάθλιψη, στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές και ακόμη και κάποιο είδος καρκίνου. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, το συντομότερο δυνατό, η οποία είναι σήμερα η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη.”

 

Αν νομίζετε ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τη μείωση ή την εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας, επειδή σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστος. Ωστόσο, οι διαγνωστικές εξετάσεις για κοιλιοκάκη εξετάζουν πώς το σώμα αντιδρά στη γλουτένη γι ‘αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τρώτε γλουτένη μέχρι ο γιατρός σας να έχει τη δυνατότητα για διάγνωση. Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη αποτελεσμάτων με ακρίβεια, τόσο στην εξέταση αίματος όσο και στη βιοψία του εντέρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση της κοιλιοκάκης ή τη διαχείριση της δίαιτας χωρίς γλουτένη, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.koiliokaki.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον AOECS, παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.aoecs.org.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.