Σύγκαμα της μοιροβουβωνηκής περιοχής,

Facebooktwitterpinterest

Το παράτριμμα ή η δερματίτιδα της πάνας (“εκ σπαργάνων”), ή σύγκαμα της μοιροβουβωνηκής περιοχής, αποτελεί την συχνότερη δερματοπάθεια της βρεφικής ηλικίας(περίπου ένα στα τρία βρέφη θα παρουσιάσει κάποια στιγμή). Όπως υποδηλώνει η λέξη «δερματίτιδα» πρόκειται για ερεθισμό-φλεγμονή του δέρματος.

Το πώς δημιουργείται δεν είναι αποσαφηνισμένο. Όλα δείχνουν ότι η υγρασία (ίσως ο σημαντικότερος προδιαθετικός παράγοντας), το pH, τα τοπικά χημικά ερεθιστικά (κυρίως από τα κακά και τα ούρα), η τριβή, καθώς και μύκητες, μικρόβια κ.α., παίζουν ρόλο.

Πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε καθαρή και στεγνή την περιοχή της πάνας, ενώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα επιμόλυνσης. Από την στιγμή που χαλάει η ακεραιότητα του δέρματος, και οι συνθήκες το επιτρέπουν (π.χ. υγρασία), αναπτύσσονται τοπικά μύκητες ή μικρόβια, που χειροτερεύουν την εικόνα και δεν αφήνουν το δέρμα να θεραπευτεί.

Αντιμετώπιση

Ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι να καθαρίζουμε την περιοχή όποτε λερώνεται (μόνο με νερό ή και με απαλό παιδικό καθαριστικό –προτιμότερο χωρίς σαπούνι). Στην συνέχεια στεγνώνουμε καλά και βάζουμε την τοπική θεραπεία.

Πρώτη θεραπευτική προσέγγιση είναι να «βάψουμε» την περιοχή με μελανάκι (Gentian Violet 1%) για μια ήπια αντισηψία. Προσθέτουμε κρέμες ανάλογα με την εικόνα, την βαρύτητα και την ανταπόκριση.

Ξεκινάμε με «καλλυντικά» που έχουν αντισηπτική και επουλωτική δράση και στην πορεία, εάν δεν έχουμε ιδιαίτερη βελτίωση, τα αντικαθιστούμε με τοπικά αντιμυκητιασικά (ειδικά αν οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στις πτυχές), ή με τοπικά αντιβιοτικά (όταν οι βλάβες βρίσκονται κυρίως στις κοίλες επιφάνειες).

Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε κορτιζονούχες κρέμες (όταν είναι απαραίτητο προτιμάμε τις ηπιότερες –πχ υδροκορτιζόνη-).

Πάντοτε στο τέλος καλύπτουμε την περιοχή με την προστατευτική κρέμα, ή και με βαζελίνη. Το υγρό, φτωχό σε οξυγόνο περιβάλλον της πάνας δεν είναι κατάλληλο για το δέρμα. Ειδικά, για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού που καλείται να αντιμετωπίσει ερεθιστικές ουσίες όπως τα ούρα και τα κόπρανα και την τριβή πάνω στην πάνα. Οι τοπικές κρέμες προστασίας στοχεύουν ακριβώς στο να προστατεύουν από όλους αυτούς τους παράγοντες, μέχρι να επουλωθεί το ερεθισμένο δέρμα αλλά και στην συνέχεια για να μην ξαναερεθιστεί.

Φαρμακευτική Αντιμετώπιση

Συχνό καθαρισμό, μόνο με νερό για ούρα, με παιδικό καθαριστικό(χωρίς σαπούνι) για κόπρανα και καλό ξέπλυμα.

  1. ΚΑΛΟ ΣΤΕΓΝΩΜΑ!!! Ταμποναριστά (όχι τρίβοντας) με την πετσέτα και φυσώντας ώστε να μην μείνει καθόλου υγρασία πριν βάλουμε την τοπική αγωγή.
  2. Μελανάκι Gentian Violet 1% «Βάψιμο» τοπικά 3φορές την μέρα
  3. Καλλυντικά με αντισημικροβιακή και επουλωτική δράση
    π.χ.cr. Zinco Hydrovite ή cr. Cicalfate Avene ή cr. Dermalibour A-Derma κ.α.
    Τοπικά (μετά το μελάνι) 2-3φορές την μέρα
    *εάν δεν υποχωρεί ο ερεθισμός μετά από 3-4μέρες, αντί για τα καλλυντικά, αφού  επικοινωνήσουμε πρώτα
    cr. Bactroban ή cr. Fucidin ή cr Altargo (για σταφυλόκοκκο) ή cr. Daktarin ή Dactodor ή cr  Verdal (για μύκητες) ή cr. Kenacomb
  4. Προστατευτική κρέμα για την περιοχή της πάνας τοπικά 2-3 φορές την μέρα (μετά από το μελανάκι)
    π.χ. cr. Sudocream ή Penaten ή Fezyderm ή Fissan ή Eryase ή όποια προστατευτική κρέμα χρησιμοποιείτε

Προσοχή!!! Το καθαρό δέρμα και το πολύ καλό στέγνωμα είναι τα πιο σημαντικά βήματα για την θεραπεία.

Στο τέλος, ότι θεραπευτικό σκεύασμα και αν έχουμε βάλει, «από πάνω» βάζουμε την προστατευτική κρέμα μετά από κάθε αλλαγή πάνας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.