Απαιτήστε, το νεογέννητο στην αγκαλιά σας

Facebooktwitterpinterest

Με αφορμή τη λοίμωξη που εμφάνισαν νεογνά σε μαιευτήριο των Αθηνών, θα ήθελα να ξαναθυμίσω ότι είναι πλέον αναχρονιστικό, και συγχρόνως πολύ επικίνδυνο να χωρίζουμε το νεογέννητο από τη μητέρα του αμέσως μετά τον τοκετό.

Το πολυθρύλητο «rooming in», το να έχει δηλαδή η μητέρα το μωρό της στο ίδιο δωμάτιο στο μαιευτήριο, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί παρά μόνον σε πολύ λίγα κρατικά μαιευτήρια και όπου, κατ’ εξαίρεση, εφαρμόζεται σε ιδιωτικά, κοστίζει πανάκριβα στους γονείς.

Μετά τον τοκετό, το νεογνό, που επί εννέα μήνες βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του, αισθανόταν συνεχώς την παρουσία της, άκουγε τους κτύπους της καρδιάς της, έχει προσαρμοσμένες όλες τις λειτουργίες του για να βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί της και να τρέφεται χωρίς ωράριο, όποτε θέλει από το μαστό της. Αντί αυτού, στα σύγχρονα μαιευτήρια έχει επιλεγεί μια άλλη ρουτίνα για το νεογέννητο, που πραγματικά δεν ξέρω πώς έχει προκύψει και που κανείς δεν μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς.

Αμέσως μετά τον τοκετό το μωρό μπαίνει σε θάλαμο με άλλα 20 ή και περισσότερα μωρά, ενώ η μητέρα του είναι σε δικό της θάλαμο ή σε θάλαμο με άλλες μαμάδες. Το νεογνό μεταφέρεται από κάποια νοσηλεύτρια στο δωμάτιο της μητέρας του για να θηλάσει κάθε 3-4 ώρες. Αν πεινάσει νωρίτερα, το σύνηθες είναι να του δίνεται «ξένο» γάλα, δηλαδή τροποποιημένο γάλα αγελάδας, ή το μωρό αφήνεται να κλαίει μέχρι να έρθει η προγραμματισμένη ώρα για το θηλασμό.

Η ρουτίνα αυτή έχει αποτέλεσμα, εκτός των ψυχολογικών επιπτώσεων του αποχωρισμού από τη μητέρα, να δημιουργηθούν και τα πιο κάτω σαφώς τεκμηριωμένα προβλήματα:

α) Εμποδίζει την εδραίωση του μητρικού θηλασμού. Αυτός ο πρώιμος αποχωρισμός από τη μητέρα, η στέρηση της δυνατότητας να είναι στο μαστό της σε όποια στιγμή το μωρό θελήσει να θηλάσει, θεωρείται από τους ειδικούς σαν το πρώτο πλήγμα που δέχεται ο μητρικός θηλασμός. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής μόνον το 4% των βρεφών, ποσοστό πολύ μικρό, που δείχνει ότι ο μητρικός θηλασμός βρίσκεται υπό διωγμό.

Το νεογνό παίρνει στο μαιευτήριο το τροποποιημένο γάλα αγελάδας χωρίς καν, πολύ συχνά, να το γνωρίζει η μητέρα του. Το γάλα αγελάδας («ξένο» γάλα) σε πολλές περιπτώσεις βρεφών προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως χρόνια διάρροια, στασιμότητα βάρους, αιμορραγικές κενώσεις, δερματίτιδες, αλλεργία κ.ά.

β) Τα νεογέννητα, λόγω του συγχρωτισμού με τα άλλα βρέφη του θαλάμου, είναι επιρρεπή να κολλήσουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι σταφυλοκοκκικές.

Είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί το «rooming in» σε όλα τα μαιευτήρια και να σταματήσει ο παράλογος και βίαιος αποχωρισμός του νεογέννητου από τη μητέρα του.

Ηδη από τετραετίας σε όλα τα μαιευτήρια έχει σταλεί από το υπουργείο Υγείας οδηγία που συνιστά να έχει η μητέρα το μωρό μαζί της στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, να τοποθετείται το μωρό στο μαστό της το πρώτο ημίωρο από τον τοκετό και να χορηγείται ξένο γάλα μόνον με ιατρική γνωμάτευση που να δείχνει τους λόγους για τους οποίους αντενδείκνυται ο θηλασμός.

Φαίνεται ότι για να επιτευχθούν αυτά δεν αρκούν οι οδηγίες του υπουργείου και πρέπει η επίτοκος μητέρα να απαιτήσει δυναμικά, ως καταναλωτής πια, να αλλάξουν όσα παράλογα συμβαίνουν στα μαιευτήρια, που αποβαίνουν επιζήμια για το μωρό της.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.