Διακοπές με μωρό. Tips και Συμβουλές

Διακοπές με μωρό. Tips και Συμβουλές Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι έχει πλέον μπει για τα καλά και η ανάγκη για διακοπές και διαφυγή από τη ρουτίνα και την πίεση της καθημερινότητας, ιδιαίτερα μετά από έναν τόσο ιδιαίτερο χειμώνα, είναι γεγονός. Ωστόσο, πολλοί γονείς νιώθουμε ανησυχία και ανασφάλεια στη σκέψη των διακοπών με μωρό ή νεογέννητο, πόσο μάλλον όταν αυτές θα είναι για πρώτη φορά. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για αυτές και να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε και να τις ευχαριστηθούμε;

Η Ψυχολόγος Παιδιών & Εφήβων Θάλεια Τσαγκάρη μας δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές.

  • Το μυστικό για τη σωστή προετοιμασία είναι η έγκαιρη οργάνωση του ταξιδιού. Οι γονείς, αρχικά, μπορούμε να συζητήσουμε ποιο θα ήταν το κατάλληλο μέρος διακοπών και να ρωτήσουμε από πριν αν το κατάλυμα διαθέτει όσα ενδεχομένως θα χρειαστούμε (π.χ., παρκοκρέβατο, κουζινάκι).
  • Λίγο διάστημα πριν τις διακοπές καλό είναι να κάνουμε μια επίσκεψη στον / στην παιδίατρο για έναν τυπικό έλεγχο και για να λάβουμε πρακτικές οδηγίες για όσα μας απασχολούν, όπως κάποια βασικά φάρμακα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να έχουμε μαζί μας σε ένα kit. Σε αυτή την επίσκεψη είναι σημαντικό να ακουστούν και να μειωθούν οι φόβοι και οι ανασφάλειες μας ως γονείς.
  • Να προετοιμάσουμε ένα φαρμακευτικό kit με τα απαραίτητα και να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Το να έχουμε προμηθευτεί έγκαιρα τα απαραίτητα θα μας βγάλει από το άγχος και το αίσθημα πανικού της τελευταίας στιγμής.
  • Ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να έχουμε μαζί μας όσα διασφαλίζουν πρώτα την ασφάλεια κι έπειτα την άνεση του μωρού μας, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του (π.χ., παιδικό καθισματάκι, ηλιοπροστατευτικά).
  • Σύμφωνα με την πλειοψηφία των παιδιάτρων, καλό είναι να βάλουμε το μωράκι μας στη θάλασσα μετά τους 6 μήνες. Αποφεύγουμε τις μεσημβρινές ώρες στη θάλασσα και την παραλία. Είναι σημαντικό να βάλουμε σιγά σιγά το μωράκι στη θάλασσα, χωρίς πίεση και βιασύνη, ώστε να αποκτήσει μια θετική και ευχάριστη εμπειρία από αυτή τη διαδικασία. Μόλις βγει από τη θάλασσα, ξεπλένουμε το σώμα του μωρού με καθαρό νερό, αλλάζουμε το μαγιό, κάνουμε συχνές επαλείψεις με αντιηλιακό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία και φοράμε ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι. Γυαλάκια ηλίου ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και καπελάκι είναι απαραίτητο να βρίσκονται στις αποσκευές μας.
  • Σχετικά με τη διατροφή του μωρού μας, ας φροντίσουμε να έχουμε διαθέσιμο νερό μαζί μας. Αν θηλάζουμε, είναι σημαντικό για τη δική μας ενυδάτωση και αν το μωρό μας πίνει φόρμουλα το να έχουμε ζεστό νερό σε θερμό θα μας βοηθήσει στο να ετοιμάζουμε οπουδήποτε τα γεύματά του. Καλό είναι να αποφύγουμε την εισαγωγή νέων τροφών κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τέτοιου είδους αλλαγές καλό είναι να γίνονται σε περιβάλλοντα που το παιδί νιώθει ασφάλεια.
  • Τα μωρά νιώθουν ασφάλεια όταν ξέρουν τι να περιμένουν. Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, παρόμοια με αυτή που ακολουθούμε και στο σπίτι. Φυσικά, παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα ύπνου είναι αναμενόμενες στη διάρκεια των διακοπών, χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι και να αφήνουμε τα περιθώρια αυτές να συμβούν. Αν υπάρχει κάποιο κουκλάκι ή σεντονάκι που έχει το μωρό μας στον ύπνο του, ας το βάλουμε στις αποσκευές!
  • Μπορούμε να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού και ίσως κάποιο νέο παιχνίδι, που θα του το παρουσιάσουμε ως έκπληξη στις διακοπές.
  • Τέλος, ας σκεφτούμε τους ρυθμούς των διακοπών που ταιριάζουν στις ανάγκες της δικής μας οικογένειας και ας προσαρμοστούμε σε αυτούς.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.