Γιατί τα γλυκά χαλάνε τα δόντια;

Facebooktwitterpinterest

Ολες οι τροφές προμηθεύουν τα στοματικά μικρόβια με υδατάνθρακες. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα της τροφής σε υδατάνθρακές (δηλαδή ζάχαρη ή/και άμυλο) τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα δημιουργούνται – από τα στοματικά μικρόβια που μεταβολίζουν αυτές τις τροφές- συνθήκες πτώσης του pH του στόματος.
Οι συνήθειες διατροφής παίζουν καθοριστικό ρόλο όμως και στην εξέλιξη της τερηδόνας. Εαν το παιδί καταναλώνει συχνά “λιχουδιές” τότε τα δόντια του βρίσκονται συνέχεια σε όξινο περιβάλλον το οποίο ευνοεί την πρόοδο της τερηδόνας.

Για να έχει το παιδί σας καλή γενική αλλά και στοματική υγεία πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή.

  • Μην μάθετε το παιδί στην καθημερινή κατανάλωση “πλαστικών” τροφών. Καραμέλες, γλυφιτζούρια, σοκολάτες, τυπο- ποιημένα γλυκάκια, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, καλό είναι να δίνονται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως τα πάρτυ και οι εκδρομές.
  • Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη (υδατάνθρακες) σε ότι τρώνε τα παιδιά σας: διαβάστε την ετικέτα κάθε τροφής πριν την αγοράσετε. Σοκολατούχα ροφήματα, γλυκαντικά συμπληρώματα γάλατος, παιδικά γιαούρτια και κάθε είδους παιδικά επιδόρπια περιέχουν τις περισσότερες φορές υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης.
  • Εφαρμόστε κανόνες λογικής κατανάλωσης λιχουδιών: αμέσως μετά το μεσημεριανό είναι μία καλή ώρα καθώς στο στόμα υπάρχει άφθονο σάλιο που ξεπλένει την ζάχαρη.
  • Προσφέρετε στα παιδιά για κολατσιό φρούτα, λαχανικά και τυρί.
  • Θυμηθείτε ότι το καλύτερο ποτό για να ξεδιψάσει το παιδί είναι το νερό. Μην το μάθετε να ξεδιψάει με χυμούς, αναψυκτικά ή σοκολατούχο γάλα.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.