Παιδιά: Φρουτοχυμοί – τερηδόνα και εξαγωγές δοντιών από ηλικία 2 ετών…

Facebooktwitterpinterest

Σε  Εξαγωγές δοντιών, ακόμα και σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, μπορεί να οδηγήσει η αλόγιστη κατανάλωση  φρουτοχυμών.

Οι παιδοοδοντίατροι   χτυπούν το καμπανάκι  του κινδύνου στους γονείς εξηγώντας πως τα εν λόγω ροφήματα δεν αποτελούν ένα τόσο υγιεινό σνακ όσο νομίζουν, δεδομένης της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσο τα αναψυκτικά, αποτελούν βασικό παράγοντα εκδήλωσης παιδικής τερηδόνας, που σε extreme περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εξαγωγές δοντιών.

Μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συσκευασμένοι χυμοί που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους με κάθε καλή διάθεση, ευθύνονται για την εμφάνιση της τερηδόνας στα δοντάκια τους, εξαιτίας της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν. Μάλιστα οι ειδικοί  συμβουλεύουν  τους γονείς να διακόψουν τους χυμούς και να δίνουν μόνο νερό ή γάλα.

Ένα σοβαρός  παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας είναι η παραμονή των σακχάρων στο στόμα για πολύ ώρα. Για να καταλάβουμε τι εννοούν οι ειδικοί, ας σκεφτούμε πως το 12 μηνών μωρό σας μπορεί να πίνει το βραδινό του γάλα και να αποκοιμιέται με το μπιμπερό στο στόμα. Ακόμη κι αν δεν του το αφήσουμε και το πάρουμε μετά από λίγο, τα υπολείμματα του γάλακτος θα παραμείνουν στο στόμα του για τουλάχιστον 5-6 ώρες ή ώσπου να ξυπνήσει το πρωί. Κι αν υπολογίσουμε πως την ώρα που κοιμόμαστε εκκρίνονται λιγότερα σάλια τα οποία αποτελούν έναν τρόπο «αυτοκαθαρισμού» του οργανισμού μας- τότε καταλαβαίνουμε εύκολα  ότι η τερηδόνα όλο το βράδυ κάνει γλέντια αναπτυσσόμενη ραγδαία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.