Θεραπεία της φλεβοθρόμβωσης

Facebooktwitterpinterest

Η καλύτερη θεραπεία είναι βασικά η πρόληψη, σε άτομα με πολλούς παράγοντες κινδύνου για την δημιουργία φλεβικού θρόμβου. Ιδιαίτερα επιρρεπή είναι τα άτομα με μακρόχρονο κλινοστατισμό. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η θρομβοπροφύλαξη η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντιπηκτική αγωγή και συμπιεστικές ελαστικές κάλτσες. Μέτρα όπως η έγκαιρη κινητοποίηση και η καλή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Άτομα με μεγάλους κιρσούς είναι ιδιαίτερα επιρρεπή για επιπολή θρομβοφλεβίτιδα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε υποτροπιάζουσες θρομβοφλεβίτιδες συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση των κιρσών. Στην οξεία φάση της θρομβοφλεβίτιδας δίνεται αντιπηκτική αγωγή και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Στην οξεία ΕΒΦΘ η θεραπευτική αγωγή συμπεριλαμβάνει την αρχική χορήγηση ενδοφλέβιας ηπαρίνης ή υποδόριας ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους και στη συνέχεια αντιπηκτική θεραπεία από το στόμα με κουμαρικά παράγωγα (Sintrom κ.ά.) για 3-12, ίσως και περισσότερους μήνες, αναλόγως της έκτασης της θρόμβωσης και της βελτίωσης μετά το συμβάν. Μακροπρόθεσμα επίσης, συστήνονται συμπιεστικές κάλτσες. Σπανιότερα μπορεί να χορηγηθεί θρομβολυτική αγωγή ενδοφλέβια και ενδεχομένως προστατευτικό φίλτρο στην κάτω κοίλη φλέβα ειδικά όταν έχουμε επεισόδια πνευμονικής εμβολής παρά την λαμβανόμενη θεραπευτική αγωγή.

Λόγω του κινδύνου πνευμονικής εμβολής η έναρξη της θεραπείας πρέπει να γίνεται ακόμη και επί υποψίας της φλεβοθρόμβωσης, μέχρι να τεθεί η διάγνωση. Ο σκοπός της έγκαιρης αντιθρομβωτικής αγωγής δεν είναι μόνο η πρόληψη της πνευμονικής εμβολής, αλλά και ο περιορισμός της επέκτασης του θρόμβου, η πρόληψη της υποτροπής ΕΒΦΘ στο μέλλον και ο περιορισμός του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει χρόνιο οίδημα, δερματικές διαταραχές και έλκος των κάτω άκρων, λόγω της εν τω βάθει φλεβικής ανεπάρκειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.