Τί είναι το φλεβικό έλκος;

Τί είναι το φλεβικό έλκος; Facebooktwitterpinterest
Το φλεβικό έλκος (πληγή) αναφέρεται στο άνοιγμα του δέρματος στα κάτω άκρα ασθενών που πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Αποτελεί το πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου και οφείλεται στη βλάβη που προκαλεί η χρόνια στάση του φλεβικού αίματος στα περιφερικά αγγεία του κάτω μέλους.Συνήθως, συναντάται στην κνήμη (εσωτερική επιφάνεια) στο ύψος του αστραγάλου. Στην περίπτωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που οδηγούν το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά δεν λειτουργούν επαρκώς (βλ. φυσιολογική λειτουργία γαστροκνημίας), με αποτέλεσμα να προκαλείται στο σημείο αυξημένη πίεση στις φλέβες (φλεβική υπέρταση). Ακόμη, χρόνια φλεβική στάση και διάταση των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων μπορεί να προκαλέσει και μια θρόμβωση στις μεγάλες φλέβες των κάτω άκρων (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση).

Φλεβικό Έλκος 2

 

Η άμεση αιτία δημιουργίας ενός έλκους μπορεί να είναι ένας τραυματισμός στο πόδι. Όμως, αν το τραύμα παραμένει και δεν επουλώνεται μέσα σε μία με δύο εβδομάδες, τότε χρήζει άμεσης ιατρικής επίβλεψης, καθώς μπορεί να κρύβει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Σε τέτοια περίπτωση, συνήθως αυξάνεται το μέγεθος της βλάβης, αντί να επουλώνεται και το έλκος τελικά γίνεται χρόνιο (άτονο).

Το μέγεθος του φλεβικού έλκους μπορεί είτε να ορίζεται σε μερικά χιλιοστά, είτε να εκτείνεται για πολλά εκατοστά. Τα όρια του έλκους είναι ακανόνιστα.


Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα έλκη συχνά προκαλούν πόνο, ενώ συνοδεύονται από συμπτώματα όπως φαγούρα, ξηροδερμία και οίδημα. Κρίσιμη και συχνή θεωρείται τυχόν επιμόλυνση του έλκους και φλεγμονή, που συνεπάγεται ανάπτυξη μικροβίων και εκροή δύσοσμου υγρού από την πληγή.

…πάνω από το 70% των ελκών, αποτελούν φλεβικά έλκη

 

Φλεβικό Έλκος 3

Το δέρμα στο σημείο και γύρω από το έλκος είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και αποκτά καφε, κόκκινο ή σκούρο καφε-κόκκινο χρώμα με κατά τόπους λευκή ατροφία, ενώ συνοδεύεται και από λιποδερματοσκλήρυνση (δερματικές αλλοιώσεις, σκλήρυνση ή και νέκρωση των ιστών του δέρματος).


Πότε πρέπει να με δει ο αγγειοχειρουργός;

Η διάγνωση του φλεβικού έλκους γίνεται με κλινική εξέταση, έπειτα από λήψη ιστορικού. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έλκους (σημείο εμφάνισης, σχήμα, μέγεθος, υφή δέρματος, κ.ά.), καθώς και καθορισμός της βαρύτητας της νόσου με υπερηχητική φλεβογραφία κάτω άκρων (triplex).

Φλεβικό Έλκος 4

 

Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην έγκαιρη κι επιτυχή επούλωση του έλκους, την πρόληψη μιας υποτροπής που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει και σε αναπηρία (ή και απώλεια) του κάτω μέλους (λόγω σήψης και αναγκαστικού ακρωτηριασμού), αλλά κυρίως, την οριστική αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας δημιουργίας του (στην περίπτωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας).

Θεόδωρος Ι. Κώστας , Αγγειοχειρουργός,

Θεόδωρος Ι. Κώστας ,
Αγγειοχειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.