8 σημάδια ότι πρέπει αμέσως να κόψετε τη γλουτένη

Facebooktwitterpinterest

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί.

Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού.

Η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων από σιτάρι τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η πρωτεΐνη πλέον μπαίνει ως πρόσθετο και σε άλλα τρόφιμα οδήγησε στην αύξηση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας σε αυτά τα προϊόντα κι έτσι έγινε περισσότερο γνωστή αυτή η πρωτεΐνη.

Υπάρχουν ήπια συμπτώματα της δυσανεξίας αυτής που καταλήγουν χωρίς διάγνωση αλλά υπάρχουν και άλλα σοβαρά που παρερμηνεύονται ή συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τα σημάδια αυτά και να τα αντιμετωπίζουμε με έναν απλό τρόπο: κόβοντας τη γλουτένη από τη διατροφή μας.

1. Κακή πέψη

Η πιο κοινή ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη είναι κάθε είδους ξαφνικό πρόβλημα με την πέψη. Από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τους πόνους στο στομάχι, μέχρι το φούσκωμα και τα αέρια. Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν επειδή το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά τη γλουτένη.

2. Χρόνιοι πονοκέφαλοι

Η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να γίνει αισθητή είτε με ήπιας μορφής πονοκέφαλους ή με σοβαρές ημικρανίες. Αν παρατηρήσετε να αυξάνεται η συχνότητα των πονοκεφάλων και ιδιαίτερα μετά από την κατανάλωση τροφών με γλουτένη, θα πρέπει να το ελέγξετε σε συνεργασία βέβαια με το γιατρό σας.

3. Συνεχής κόπωση

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και όταν δεν έχετε κάνει τίποτα, η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε να είναι ο λόγος .Η κόπωση βέβαια μπορεί να προκληθεί από όλα τα είδη των διαφορετικών ελλείψεων και ασθενειών, αλλά μια αλλεργία στη γλουτένη αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

4. Πόνος στις αρθρώσεις

Εάν οι αρθρώσεις σας συνεχώς πονάνε, αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μίας αλλεργίας στη γλουτένη που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα.

5. Ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν αρρωσταίνετε πιο συχνά από το κανονικό, αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή μια ευαισθησία στη γλουτένη εξασθενεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

6. Κακουχία

Οι άνθρωποι που ζουν με δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα και γενικά να είναι πιο επιρρεπείς σε ζαλάδες .

7. Δερματικές παθήσεις

Το έκζεμα, η ψωρίαση, και η κεράτωση pilaris είναι όλα χαρακτηριστικά σημάδια αλλεργίας στη γλουτένη .Φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος , εξογκώματα και εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν οπουδήποτε και βρίσκονται συνήθως στους μηρούς, τα χέρια σας και το πρόσωπο.

8. Ορμονικές διαταραχές

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας, ειδικά αυτές των οιστρογόνων και να προκαλέσει ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, εξάψεις και απώλεια ή αύξηση βάρους.

http://www.invitromagazine.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.