Πεπτικό Έλκος και θεραπευτική αντιμετώπιση

Facebooktwitterpinterest

Πεπτικό Έλκος είναι πληγή που δημιουργείται στο εσωτερικό μέρος του πεπτικού σωλήνα και δημιουργείται συνήθως στο στομάχι ή στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος).  Το πεπτικό έλκος είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και συνήθως οφείλεται σε παράγοντες όπως κληρονομικότητα,άγχος και χρόνια χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων  ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εκδήλωσης του οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Η θεραπευτική αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή συνηθειών της καθημερινότητας και φυσικά ακολουθόντας μια σωστή διατροφή.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους περιλαμβάνει συνήθως αντιβιοτικά και αντιεκκριτικά χάπια ενώ οι αλλαγές συνήθειών περιλαμβάνουν μείωση του καπνίσματος και προσπάθεια για αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν έντονο στρές.

Διατροφικά, άτομα με έλκος θα πρέπει να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση καφεινούχων ροφημάτων όπως καφές και αναψυκτικά όπως επίσης και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που είναι δυνατόν να επιφέρουν επιδύνωση των συμπτωμάτων. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων όπως λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι, γκρείπ φρουτ και χυμούς εσπεριδοειών όπως επίσης και της ντομάτας και των παραγώγων  της μπορεί να αυξήσουν τα συμπτώματα του έλκους και θα πρέπει να καταναλώνονται στο ελάχιστο.  Τα άτομα με έλκος συνήθως ανέχονται καλύτερα τα βραστά λαχανικά απο τα ωμά ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα όπως μπρόκολο και κρεμμύδι.

Άν και συνήθως προτείνεται η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σε υγιή άτομα για την καλύτερη λειτουργεία του εντέρου, στα άτομα  με πεπτικό έλκος η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία και ίσως να χρειαστεί αποχή απο τρόφιμα αυξημένα σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά με αυξημένες φυτικές ίνες,  καστανό (άγριο) ρύζι κ.α.

Φαγητά αυξημένα σε λιπαρά όπως πλήρες γαλακτοκομικά, τηγανιτά κρεατικά, αλλαντικά , σοκολάτες, μπισκότα κ.α μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή γαστρικών υγρών και θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ θα πρέπει να προτιμάται η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, ψάρια, πουλερικά χωρίς πέτσα και άπαχα κρεατικά ψημένα στη σχάρα. Τέλος τα καρικεύματα στα τρόφιμα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία.

Γενικά, άτομα με πεπτικό έλκος θα πρέπει να καταναλώνουν  μικρά και συχνά γεύματα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν  την κατανάλωση  καφεινούχων και αλκοολούχων ποτών. Τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, τρόφιμα με καρυκεύματα και αυξημένα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Η ορθή διατροφή σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσουν στο ελάχιστο τα συμπτώματα της γαστρίτιδας και του πεπτικού έλκους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.