Δυσανεξία στη λακτόζη και διατροφικές συστάσεις

Facebooktwitterpinterest

Η δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλιώς ανεπάρκεια λακτάσης σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει πλήρως το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη, αλλά τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να είναι δυσάρεστα. Ποιος ευθύνεται για τη δυσανοχή, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα της δυσανεξίας μέσα από την προσεκτική επιλογή διατροφής που περιορίζει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της δυσανοχής αρχίζουν συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού ή τροφίμων που περιέχουν λακτόζη. Κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία, και μερικές φορές έμετος
  • Κράμπες στην κοιλιά
  • Φούσκωμα
  • Αέρια

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, αλλά μερικές φορές μπορεί να αποβούν σοβαρά.

Αίτια δυσανεξίας στη λακτόζη

Κανονικά, τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το λεπτό έντερο παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Η λακτάση έχει ως βασική λειτουργία την υδρολυτική διάσπαση του δισακχαρίτη λακτόζη στα συστατικά του μονομερή γαλακτόζη και γλυκόζη. Με την ανεπάρκεια λακτάσης το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης καταφεύγει στο κόλον (τμήμα του παχέος εντέρου) όπου τα εντερικά βακτήρια αλληλεπιδρούν με αυτήν. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Παράγοντες που μπορεί να καταστήσουν εσάς ή το παιδί σας πιο επιρρεπείς στη δυσανεξία λακτόζης

  • Η αύξηση της ηλικίας. Η δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται όλο και πιο κοινή καθώς μεγαλώνετε.
  • Εθνότητα. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο συχνή στον ερυθρό πληθυσμό, στους Ασιάτες, στους Ισπανικούς και Ινδιάνους.
  • Πρόωρος τοκετός. Τα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα λακτάσης, επειδή το ένζυμο αυτό αυξάνει στο έμβρυο το τέλος του τρίτου τριμήνου.
  • Ασθένειες που επηρεάζουν το μικρό έντερο. Μικρά προβλήματα εντέρου που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι η βακτηριακή υπερανάπτυξη, η κοιλιακή νόσος και η νόσος του Crohn.
  • Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο. Εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοβολία για τον καρκίνο στην κοιλιά σας ή έχετε εντερικές επιπλοκές από χημειοθεραπεία, έχετε αυξημένο κίνδυνο δυσανεξίας στη λακτόζη.

Επίσκεψη στον γιατρό

Αν νομίζετε ότι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ένας γιατρός συνήθως θέτει ερωτήματα για τα συμπτώματα, ώστε να πιστοποιήσει τη δυσανεξία στη λακτόζη. Ενδεχομένως, να σας ζητήσει να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να διαπιστώσει αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Παράλληλα, η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να γίνει με διάφορα τεστ, όπως τα τεστ ανοχής στη λακτόζη, η μέτρηση του pH των κοπράνων, το τεστ αναπνοής μέσω μέτρησης υδρογόνου στον εκπνεόμενο αέρα.

Η διατροφή

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, μπορείτε να θεραπεύσετε τα συμπτώματα με τον περιορισμό ή την αποφυγή τωνγαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν γάλα με μειωμένη λακτόζη ή αντικαθιστούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με γάλα σόγιαςκαι τυρί σόγιας. Ορισμένοι, πάλι, τρώνε γιαούρτι χωρίς προβλήματα, ειδικά γιαούρτι με ζωντανή καλλιέργεια. Με τον καιρό, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το σώμα τους αρκετά καλά με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα συμπτώματα.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη είναι να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά, τους εφήβους, τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο μεταξύ των οποίων:

  • Μπρόκολο χόρτα, μπάμιες, κατσαρό λάχανο, λάχανα, γογγύλια.
  • Σαρδέλες, τόνος και σολομός.
  • Ενισχυμένοι με ασβέστιο χυμοί και δημητριακά.
  • Προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα σόγιας και το τόφου.
  • Αμύγδαλα.

Να είστε προσεκτικοί αν επιλέξετε γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορεί να μην είναι αναγκαίο να αποφύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς συμπτώματα. Μάλιστα, ο οργανισμός μπορεί να ανεχτεί γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως είναι το αποβουτυρωμένο γάλα. Είναι επίσης δυνατόν να αυξήσετε την ανοχή σας στα γαλακτοκομικά προϊόντα μέσα από τη σταδιακή εισαγωγή τους στη διατροφή.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στα έντερά σας και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι επίσης διαθέσιμα σε κάποια γιαούρτια και ως συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας. Χρησιμοποιούνται μερικές φορές για γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η διάρροια και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, βοηθούν το σώμα σας να χωνέψει τη λακτόζη. Τα προβιοτικά γενικά θεωρούνται ασφαλή και αξίζει να τα δοκιμάσετε, αν άλλες μέθοδοι δεν βοηθούν.

http://www.flowmagazine.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.