Δυσανεξία στη Λακτόζη

Facebooktwitterpinterest

Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος υδατάνθρακας του γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οποίος πολλές φορές δεν γίνεται ανεκτός από το έντερο του βρέφους. Αυτό συμβαίνει γιατί στον οργανισμό του βρέφους δεν παράγεται σε επάρκεια το ένζυμο λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης και επομένως την χρησιμοποίησή της από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά βρέφη να υποφέρουν συχνά από πόνους στην κοιλιά, να παρουσιάζουν διαρροϊκές κενώσεις, έντονη κινητικότητα του εντέρου και φουσκώματα.

Η έλλειψη τού ένζυμου λακτάση στον βρεφικό οργανισμό οφείλεται συνήθως σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η οξεία γαστρεντερίτιδα. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα να προκαλέσουν παροδικά αυτή την έλλειψη τού ένζυμου λακτάση. Έπειτα από μία γαστρεντερίτιδα ιογενούς αιτιολογίας, το τμήμα του εντέρου στο οποίο βρίσκεται το ένζυμο λακτάση, πιθανόν να χάσει για κάποιο χρονικό διάστημα την ικανότητα παραγωγής του και επομένως να μην παράγεται η απαιτούμενη ποσότητα λακτάσης που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό της λακτόζης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το βρέφος να παρουσιάζει αμέσως μετά την λήψη γάλακτος πόνο στην κοιλιακή χώρα και διάρροιες. Σε αυτή την περίπτωση το βρέφος θα υποβληθεί σε μία απλή εξέταση, που ονομάζεται Test λακτόζης, και εάν διαπιστωθεί το πρόβλημα θα συστηθεί ειδικό γάλα που θα περιέχει κάποιον άλλο υδατάνθρακα όπως σύνθετους πολυσακχαρίτες, πολυμερή γλυκόζης ή άμυλο καλαμποκιού, για χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι από 15 μέχρι 30 μέρες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις έλλειψης του ενζύμου οφειλόμενες σε πιθανή γενετική ανωμαλία τα συμπτώματα εκδηλώνονται από την μέρα γέννησης, αμέσως μετά την πρώτη σίτιση του βρέφους με γάλα. Σ αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα και είναι πολύ σοβαρότερα. Σ αυτή την σπανιότερη περίπτωση η διάγνωση είναι άμεση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα βρέφη που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη δεν πρέπει να λαμβάνουν μέσω της τροφή τους λακτόζη. Επομένως πρέπει να αποφεύγετε η χορήγηση μητρικού γάλακτος, το γάλα αγελάδας σε μορφή σκόνης για βρέφη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες από γάλα και γενικά τροφές που περιέχουν γάλα. Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά γάλατα και βρεφικές τροφές χωρίς τον υδατάνθρακα λακτόζη, που περιέχουν συνήθως υδατάνθρακες από σιρόπι καλαμποκιού και με την ένδειξη χωρίς λακτόζη ή ελεύθερο λακτόζης. Αυτές οι τροφές πρέπει να χορηγούνται με την υπόδειξη του ειδικού μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της δυσανεξίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.