Υψηλά ποσοστά ίασης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ηπατίτιδα C προσφέρει η χρήση των Harvoni και Sovaldi της GILEAD!

Facebooktwitterpinterest

 

Το Harvoni και το Sovaldi της GILEAD αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ασφαλή σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C και προχωρημένη ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ.
Υψηλά ποσοστά ίασης σε περισσότερους από 600 ασθενείς με γονότυπους 1 ή 4  και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές ή καμία εγκεκριμένη θεραπευτική επιλογή!

Βιέννη, Αυστρία –Απρίλιος 2015 – Η Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq: GILD) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα από αρκετές κλινικές μελέτες φάσης 2 για την αξιολόγηση ερευνητικών χρήσεων του Harvoni® (ledipasvir 90 mg/sofosbuvir 400 mg) και άλλων σχημάτων με βάση το Sovaldi® (sofosbuvir 400 mg) για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) σε ασθενείς με προχωρημένη ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση, ασθενών με ινώδη χολοστατική ηπατίτιδα C (μια σπάνια και σοβαρή μορφή της νόσου που εμφανίζεται έπειτα από μεταμόσχευση ήπατος) και ασθενών με πυλαία υπέρταση. Τα εν λόγω δεδομένα παρουσιαστήκαν κατά την 50ή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος (The International Liver Congress™ 2015) στη Βιέννη, στην Αυστρία.

«Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις αυτές συγκαταλέγονται στις ομάδες ασθενών των οποίων τόσο η θεραπεία όσο και η ίαση παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και οι οποίοι, μέχρι σήμερα, είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές ή δεν είχαν καμία θεραπευτική επιλογή», δήλωσε ο Michael P. Manns, MD, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου στη Γερμανία. «Τα συγκεκριμένα δεδομένα αποδεικνύουν ότι, ακόμη και σε αυτές τις ομάδες ασθενών που είναι δύσκολο να θεραπευτούν, η θεραπεία από το στόμα που βασίζεται στο sofosbuvir μπορεί να επιτύχει υψηλά ποσοστά ίασης, βελτιώνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα και γίνεται γενικά καλά ανεκτή με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας».

Το Harvoni και το Sovaldi έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον HCV. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Harvoni ενδείκνυται για ασθενείς με γονότυπο 1 και το Sovaldi χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με γονότυπους 1-4. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Harvoni ενδείκνυται για ασθενείς με γονότυπο 1, 3, 4 και το Sovaldi χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με γονότυπους 1-6.
Ασθενείς με μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσο και μετά από μεταμόσχευση ήπατος

Στη SOLAR-2 (μελέτη GS-US-337-0124, προφορική παρουσίαση #G02), 328 ασθενείς με λοίμωξη από τον HCV γονότυπου 1 ή 4 και μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσο πριν από τη μεταμόσχευση ήπατος ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη από τον HCV μετά τη μεταμόσχευση ήπατος τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν θεραπεία με Harvoni συν ριμπαβιρίνη (RBV) είτε για 12 είτε για 24 εβδομάδες. Δέκα ασθενείς αποκλείστηκαν από την ανάλυση λόγω μεταμόσχευσης (n=7) ή επειδή βρίσκονταν στο στάδιο πριν από τη μεταμόσχευση, χωρίς να παρουσιάζουν μη αντιρροπούμενη νόσο (n=3)· 27 ασθενείς δεν έχουν φτάσει ακόμη την εβδομάδα 12 μετά τη θεραπεία. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζεται ο αριθμός και το ποσοστό των ασθενών με ιό γονότυπου 1 που πέτυχαν παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (SVR12) για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

 

SVR12

Διάρκεια θεραπείας

Πριν από τη μεταμόσχευση

Υποτροπιάζουσα λοίμωξη από τον HCV μετά τη μεταμόσχευση ήπατος

Μη αντιρροπούμενη κίρρωση

(CPT B+C)

Απουσία κίρρωσης (F0-F3) και αντιρροπούμενη κίρρωση (CPT A)

Μη αντιρροπούμενη
κίρρωση

(CPT B+C)

12 εβδομάδες

86% (n=37/43)

96% (n=72/75)

91% (n=20/22)

24 εβδομάδες

85% (n=35/41)

98% (n=57/58)

95% (n=19/20)

 

Από τους 32 ασθενείς με γονότυπο 4, SVR12 πέτυχαν οι 27 (84%). Επιπλέον, στους ασθενείς με αντιρροπούμενη και μη αντιρροπούμενη κίρρωση πριν από τη μεταμόσχευση ήπατος και μετά από αυτήν, η ιολογική ανταπόκριση συνδέθηκε με βελτιώσεις στις βαθμολογίες του μοντέλου για την ηπατική νόσο τελικού σταδίου (MELD) και Child-Pugh-Turcotte (CPT) που χρησιμοποιούνται για την ηπατική νόσο τελικού σταδίου.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κόπωση, η αναιμία, η ναυτία και η κεφαλαλγία. Συνολικά, έξι ασθενείς διέκοψαν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών, εκ των οποίων οι πέντε παρουσίαζαν μη αντιρροπούμενη κίρρωση.

Περαιτέρω υποστήριξη στο προφίλ ασφάλειας του σχήματος Harvoni συν RBV στον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών παρείχαν τα δεδομένα από μια συγκεντρωτική ανάλυση ασφάλειας 659 ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία στο πλαίσιο των μελετών SOLAR-1 και SOLAR-2 (αναρτημένη ανακοίνωση #P0774). Και οι δύο μελέτες αξιολόγησαν το Harvoni συν RBV για 12 ή 24 εβδομάδες σε ασθενείς με HCV γονότυπου 1 ή 4 με μη αντιρροπούμενη ηπατική νόσο ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη από τον HCV μετά τη μεταμόσχευση ήπατος. Η SOLAR-1 διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα δεδομένα της παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο στο The Liver Meeting 2014. Η SOLAR-2 διεξήχθη στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία. Συνολικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών φάσης 3 ION. Λιγότεροι από το 3% (n=19/659) των ασθενών διέκοψαν λόγω ανεπιθύμητης ενέργειας. Καμία από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αποδόθηκε στη θεραπεία με Harvoni. Συνολικά, σημειώθηκαν 20 θάνατοι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μελετών, αλλά κανένας δεν αξιολογήθηκε από τον ερευνητή ως σχετιζόμενος με τη θεραπεία της μελέτης.

Ινώδης χολοστατική ηπατίτιδα C

Σε μια άλλη επιμέρους ανάλυση των μελετών SOLAR-1 και SOLAR-2 (αναρτημένη ανακοίνωση #P0779) καταδείχθηκαν ποσοστά SVR12 100% σε 11 ασθενείς που επιβεβαιώθηκε ότι είχαν ινώδη χολοστατική ηπατίτιδα (FCH), έπειτα από θεραπεία 12 ή 24 εβδομάδων με Harvoni συν RBV. Η FCH είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή υποτροπιάζουσας ηπατίτιδας που εμφανίζεται μετά τη μεταμόσχευση ήπατος. Σχετίζεται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας και επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές.

Κίρρωση και πυλαία υπέρταση

Στο πλαίσιο της μελέτης GS-US-334-0125 (αναρτημένη ανακοίνωση LB #4283) αξιολογήθηκαν 50 ασθενείς με HCV γονότυπων 1-4 με κίρρωση και πυλαία υπέρταση.  Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν θεραπεία με Sovaldi συν RBV είτε για 48 εβδομάδες ξεκινώντας κατά την έναρξη της μελέτης (n=25) είτε μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου παρατήρησης 24 εβδομάδων (n=21). Τέσσερις ασθενείς στο σκέλος παρατήρησης διέκοψαν τη μελέτη προτού λάβουν θεραπεία. Από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Sovaldi συν RBV, το 72% (n=33/46) πέτυχε SVR12. Σε μια υποομάδα 37 ασθενών, μετρήθηκε σε ζεύγη η διαφορά μεταξύ της πίεσης ενσφήνωσης και της ελεύθερης πίεσης στην ηπατική φλέβα (HVPG) στην αρχή και το τέλος της θεραπείας. Σε αυτήν την υποομάδα, το 38% (14/37) των ασθενών παρουσίασε μείωση ≥10% και το 24% (9/37) των ασθενών παρουσίασε μείωση ≥20% της HVPG από την έναρξη έως το τέλος της θεραπείας. Η τιμή ολικής χολερυθρίνης <1,5 mg/dL κατά την έναρξη συσχετίστηκε με μείωση ≥20% της HVPG (p=0,03). Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που αποδεικνύει την επίδραση των αντι-ιικών άμεσης δράσης όπως το Sovaldi στην HVPG, και πρόσθετες αξιολογήσεις θα διεξαχθούν στους εν λόγω ασθενείς ένα έτος μετά τη θεραπεία.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των ερευνητικών χρήσεων του Harvoni και του Sovaldi δεν έχουν αποδειχθεί.

Σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για το Harvoni

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Κίνδυνος σοβαρής συμπτωματικής βραδυκαρδίας σε περίπτωση συγχορήγησης με αμιωδαρόνη: Δεν συνιστάται η χρήση της αμιωδαρόνης μαζί με το Harvoni λόγω του κινδύνου συμπτωματικής βραδυκαρδίας, ιδίως σε ασθενείς που λαμβάνουν επίσης β-αποκλειστές ή έχουν υποκείμενα συνοδά καρδιακά νοσήματα ή/και προχωρημένη ηπατική νόσο. Σε ασθενείς χωρίς εναλλακτικές, βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές, συνιστάται καρδιακή παρακολούθηση. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική αξιολόγηση εάν αναπτύσσουν σημεία ή συμπτώματα βραδυκαρδίας.

Κίνδυνος μειωμένης θεραπευτικής δράσης του Harvoni λόγω επαγωγέων της P-gp: Δεν συνιστάται η χρήση ριφαμπικίνης και hypericum perforatum (υπερικόν το διάτρητον) μαζί με το Harvoni, καθώς μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις των ledipasvir και sofosbuvir στο πλάσμα.

Δεν συνιστάται η χρήση παρόμοιων προϊόντων: Δεν συνιστάται η χρήση του Harvoni μαζί με άλλα προϊόντα που περιέχουν sofosbuvir (Sovaldi).

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι συχνότερες (≥10%, όλων των βαθμών βαρύτητας) ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κόπωση και η κεφαλαλγία.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα

Πέραν της ριφαμπικίνης και του hypericum perforatum, δεν συνιστάται η συγχορήγηση του Harvoni με καρβαμαζεπίνη, οξκαρβαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, ριφαμπουτίνη, ριφαπεντίνη και tipranavir/ritonavir. Η συγχορήγηση με τις παραπάνω ουσίες αναμένεται να μειώσει τη συγκέντρωση του ledipasvir και του sofosbuvir, περιορίζοντας τη θεραπευτική δράση του Harvoni.

Η συγχορήγηση Harvoni και simeprevir δεν συνιστάται λόγω της αύξησης των συγκεντρώσεων του ledipasvir και του simeprevir. Ακόμη, δεν συνιστάται η συγχορήγηση του Harvoni με ροσουβαστατίνη ή με σκεύασμα που περιέχει elvitegravir/cobicistat/emtricitabine/tenofovir disoproxil fumarate λόγω της αύξησης των συγκεντρώσεων της ροσουβαστατίνης και του tenofovir αντίστοιχα.

Ανατρέξτε στις πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης του Harvoni για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δυνητικά σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων κλινικών παρατηρήσεων.

Σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για το Sovaldi

Αντενδείξεις

Η θεραπεία συνδυασμού του Sovaldi με ριμπαβιρίνη ή με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα συν ριμπαβιρίνη αντενδείκνυται σε γυναίκες που είναι έγκυες ή μπορεί να μείνουν έγκυες και σε άνδρες των οποίων οι γυναίκες σύντροφοι είναι έγκυες, λόγω του κινδύνου συγγενών διαμαρτιών και εμβρυϊκού θανάτου που συνδέεται με τη ριμπαβιρίνη. Οι αντενδείξεις στην πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και τη ριμπαβιρίνη ισχύουν και για τη θεραπεία συνδυασμού με Sovaldi. Ανατρέξτε στις πληροφορίες συνταγογράφησης της πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης άλφα και της ριμπαβιρίνης για κατάλογο των αντενδείξεών τους.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Σοβαρή συμπτωματική βραδυκαρδία σε περίπτωση συγχορήγησης με αμιωδαρόνη και άλλο αντι-ιικό άμεσης δράσης κατά του HCV: Δεν συνιστάται η χρήση της αμιωδαρόνης με το Sovaldi σε συνδυασμό με άλλο αντι-ιικό άμεσης δράσης λόγω του κινδύνου συμπτωματικής βραδυκαρδίας, ιδίως σε ασθενείς που λαμβάνουν β-αποκλειστές ή έχουν υποκείμενα συνοδά καρδιακά νοσήματα ή/και προχωρημένη ηπατική νόσο. Σε ασθενείς χωρίς εναλλακτικές, βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές, συνιστάται καρδιακή παρακολούθηση. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική αξιολόγηση εάν αναπτύσσουν σημεία ή συμπτώματα βραδυκαρδίας.

Εγκυμοσύνη: Χρήση με ριμπαβιρίνη ή πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα/ριμπαβιρίνη: Η θεραπεία με ριμπαβιρίνη θα πρέπει να ξεκινά μόνο μετά τη λήψη αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ εγκυμοσύνης που πραγματοποιείται ακριβώς πριν από την έναρξη της θεραπείας. Οι γυναίκες ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία και οι άνδρες σύντροφοί τους πρέπει να χρησιμοποιούν δύο μεθόδους μη ορμονικής αντισύλληψης κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της. Στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικά τεστ εγκυμοσύνης κάθε μήνα. Ανατρέξτε στις πληροφορίες συνταγογράφησης για τη ριμπαβιρίνη.

Χρήση με ισχυρούς επαγωγείς της P-gp: Η ριμπαβιρίνη και το hypericum perforatum δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Sovaldi, καθώς μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συγκέντρωση του sofosbuvir στο πλάσμα, περιορίζοντας τη θεραπευτική δράση του.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι συχνότερες (≥20%, όλων των βαθμών βαρύτητας) ανεπιθύμητες ενέργειες για:

τη θεραπεία συνδυασμού Sovaldi + πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα + ριμπαβιρίνη ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία, η ναυτία, η αϋπνία και η αναιμία, ενώ για τη θεραπεία συνδυασμού Sovaldi + ριμπαβιρίνη ήταν η κόπωση και η κεφαλαλγία.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα

Πέραν της ριφαμπικίνης και του hypericum perforatum, δεν συνιστάται η συγχορήγηση του Sovaldi με καρβαμαζεπίνη, οξκαρβαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, ριφαμπουτίνη, ριφαπεντίνη και tipranavir/ritonavir. Η συγχορήγηση με τις παραπάνω ουσίες αναμένεται να μειώσει τη συγκέντρωση του sofosbuvir, περιορίζοντας τη θεραπευτική δράση του.

Σχετικά με την Gilead

Η Gilead Sciences είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που ανακαλύπτει, αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά καινοτόμα φάρμακα σε τομείς με ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες. Αποστολή της εταιρείας είναι η προαγωγή της φροντίδας ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή νόσους. Η Gilead δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με έδρα το Foster City της Καλιφόρνιας.

Δήλωση πρόβλεψης (Forward-Looking Statement)

Το παρόν δελτίο Τύπου περιλαμβάνει δηλώσεις πρόβλεψης κατά την έννοια του μεταρρυθμιστικού νόμου των ΗΠΑ περί αγωγών ιδιωτικών χρεογράφων του 1995, οι οποίες υπόκεινται σε κινδύνους, αβεβαιότητες και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να παρατηρήσει η Gilead μη ευνοϊκά αποτελέσματα από επιπλέον κλινικές δοκιμές που αφορούν το Sovaldi και το Harvoni για διάφορες ομάδες ασθενών των οποίων η θεραπεία παρουσιάζει δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με μη αντιρροπούμενη κίρρωση, ινώδης χολοστατική ηπατίτιδα C και πυλαία υπέρταση. Οι εν λόγω κίνδυνοι, αβεβαιότητες και άλλοι παράγοντες ενδέχεται να διαφοροποιήσουν ουσιωδώς τα πραγματικά αποτελέσματα από αυτά που αναφέρονται στις δηλώσεις πρόβλεψης. Ο αναγνώστης δεν πρέπει, συνεπώς, να βασίζεται στις εν λόγω δηλώσεις πρόβλεψης. Αυτοί και άλλοι κίνδυνοι περιγράφονται λεπτομερώς στην ετήσια έκθεση (Form 10-Κ) της Gilead για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, όπως υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όλες οι δηλώσεις πρόβλεψης βασίζονται στις πληροφορίες που διαθέτει επί του παρόντος η Gilead, και η εταιρεία δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να επικαιροποιήσει τις εν λόγω δηλώσεις.

Πλήρεις πληροφορίες συνταγογράφησης του Sovaldi και του Harvoni στις ΗΠΑ διατίθενται στη διεύθυνση www.gilead.com.

Τα Sovaldi και Harvoni είναι σήματα κατατεθέντα της Gilead Sciences, Inc., ή των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Gilead Sciences, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο της εταιρείας στη διεύθυνση www.gilead.com, ακολουθήστε την Gilead στο Twitter (@GileadSciences) ή καλέστε το τμήμα Gilead Public Affairs στο 1-650-574-3000.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.