Χρησιμοποιείστε σωστά το προφυλακτικό!

Facebooktwitterpinterest

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών δεν γνωρίζει τους βασικούς κανόνες χρήσης του προφυλακτικού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το κέντρο σεξουαλικής και αναπαραγωγικής ηλικίας, ένας στους τρεις άνδρες αφαιρεί το προφυλακτικό πριν ολοκληρώσει, ένας στους τρεις το γυρνά ανάποδα και το χρησιμοποιεί ξανά, ενώ δύο στους τρεις δεν κρατούν το προφυλακτικό στη βάση του πέους κατά την έξοδο από τον κόλπο, με αποτέλεσμα να χύνεται έξω το σπέρμα.

Όπως είναι γνωστό, η χρήση προφυλακτικού, εκτός οτι μειώνει κατά 98% τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, σε ό,τι αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προσφέρει πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS.

Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο των άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από:

•    χλαμύδια
•    τριχομονάδες
•    βλεννόρροια
•    ηπατίτιδα Β
•    έρπητα γεννητικών οργάνων,
•    ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
•    και σύφιλη.

Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν τις ουρολοιμώξεις.

Εντούτοις, η προστασία που παρέχει το προφυλακτικό φαίνεται πως δεν αρκεί για να κινητοποιήσει τους άντρες ώστε να το χρησιμοποιούν συστηματικά. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε κάποιους άντρες η χρήση του προφυλακτικού δημιουργεί άμεσα προβλήματα που ίσως εκτιμώνται ως πιο σημαντικά συγκριτικά με τις προστατευτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, 1 στους 3 άνδρες έχει να αναφέρει τουλάχιστον μία εμπειρία απώλειας στύσης που σχετίζεται με τη χρήση του προφυλακτικού. Ιδιαίτερα οι νέοι 18-35 ετών, όταν χάνουν τη στύση τους με τη χρήση του προφυλακτικού είτε βγάζουν το προφυλακτικό πριν από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής, είτε αποφεύγουν την χρήση του την επόμενη φορά. Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι να μην προστατεύονται ούτε αυτοί, ούτε οι σύντροφοί τους.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού

1. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες, όπως από φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν είναι σκισμένα ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

2. Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά. Εάν βγει κατά τη διάρκεια επαφής, χρησιμοποιήστε καινούργιο.

3. Τοποθετήστε το προφυλακτικό,πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών. Aυτό γιατί το υγρό που βγαίνει από την ουρήθρα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, ακόμη και σπερματοζωάρια και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκυμοσύνη.

4. Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος πριν βάλετε το προφυλακτικό. Eκτός εάν έχετε κάνει περιτομή

5. Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό μετά την τοποθέτηση.

6. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό πάνω από το πέος. Ώστε να καλύψει το ολόκληρο το πέος μέχρι το σώμα.

7. Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνεται το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές για το προφυλακτικό λιπαντικό (με βάση το νερό).

http://www.capitalhealth.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.