Το ρετινοϊκό οξύ στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Νέα ανακάλυψη σχετικά με παράγωγο της βιταμίνης Α θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγή για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, να εμποδίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές και να διευκολύνει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Ερευνητές του University of Montreal, ανακάλυψαν ότι το ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α, μπορεί να μετατρέψει τα λιπώδη κύτταρα σε καφέ χρώματος.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγή για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, να εμποδίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές και να διευκολύνει τη ρύθμιση του βάρους.

Γνωστό ως το ‘’καλό λίπος’’ του οργανισμού, το καφέ λίπος είναι προτιμότερο από το λευκό λόγω της ιδιότητάς του να δημιουργεί θερμότητα.
Αυτό ονομάζεται θερμογένεση και οδηγεί σε έναν ενεργό μεταβολισμό.

Τα μιτοχόνδρια των καφέ λιπωδών κυττάρων είναι ικανά να οξειδώσουν γρήγορα το λιπαρό οξύ, για να παράξει θερμότητα.
Για να συμβεί αυτό, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η άσκηση δεν είναι απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι τα καφέ λιπώδη κύτταρα αυξάνουν το μεταβολισμό χαλάρωσης. Για παράδειγμα, κάποιος που τρώει πολύ και δεν ασκείται ποτέ μπορεί να έχει πολλά μικρά καφέ λιπώδη κύτταρα.
Καφέ λίπος υπάρχει στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτά έχουν τη μεγαλύτερη συσσώρευση βιταμίνης Α στο ήπαρ τους.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, γνωστά για την αντίσταση στο διαβήτη και σε ποντικούς που δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, με τάση για διαβήτη και παχυσαρκία.

Στους παχύσαρκους ποντικούς που αντιμετωπίστηκαν με ρετινοϊκό οξύ εμφανίστηκαν καρδιακά οφέλη, όπως αυξημένη κυτταρική διάρκεια ζωής, πρόληψη της εξασθένηση των μυών και ερεθισμός των καρδιοπροστατευτικών γονιδίων, δήλωσε ο ερευνητής Daniel-Constantin Manolescu.
Το ρετινοϊκό οξύ παίζει ρόλο στην κυτταρική ωρίμανση και διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, και φαίνεται να κατευθύνει νέα λιπώδη κύτταρα να γίνουν καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.’’

Πηγές: ‘’Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.’’

http://www.iatronet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.