Έχει σημασία πώς βλέπουμε τον εαυτό μας?

Facebooktwitterpinterest

Συχνά ακούμε ή και οι ίδιοι λέμε, ότι θεωρούμε το σώμα μας υπέροχο, παρά τις όποιες ατέλειές του. Σε αυτή την κουβέντα συνήθως η αντίδραση από τους γύρω μας, είναι κάποια γελάκια (εκτός και αν έχουμε όντως το τέλειο κορμί, οπότε μας θεωρούν ψώνια και δε μας απαντούν). Το ερώτημα όμως είναι το εξής: έχει σημασία το πώς βλέπουμε εμείς το σώμα μας για το πώς θα εξελιχθεί το σώμα μας?

Η απάντηση φαντάζει λογικά ΟΧΙ. Το αν θα πάρουμε κιλά ή όχι μάλλον εξαρτάται από το εάν τρώμε πολύ ή κάνουμε καθιστική ζωή κλπ. Αν όμως τα πράγματα ήταν τόσο απλά, γιατί να συζητάμε κάτι τέτοιο?

Σε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μελέτη που πραγματοποίησαν τρία μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Ann Arbor, MI, Harvard, Memphis, TN) παρατηρήθηκαν περισσότεροι από 2700 έφηβοι για 12 έτη. Από όσους είχαν παχυσαρκία μόλις το 57% των ανδρών και το 80% των γυναικών διαισθάνονταν ότι το βάρος τους ήταν υπερβολικό. Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης όμως ήταν ότι όσοι αισθάνονταν φυσιολογικό το βάρος τους, όχι μόνο δεν έπαιρναν βάρος στα 12 αυτά χρόνια αλλά έχαναν και 3-5 κιλά στο ενδιάμεσο. Αντίθετα (κατά παράδοξο τρόπο) αύξηση βάρους υπήρξε σε αυτούς που είχαν συναίσθηση του βάρους τους, έστω και αν ήταν πιο πιθανό να κάνουν κάποια προσπάθεια να χάσουν βάρος!!!

Επειδή όλοι αναρωτιούνται την αιτία για αυτά τα ευρήματα, προς το παρόν απάντηση δεν έχουμε. Είναι όμως και αυτή, άλλη μια μεγάλη, καλά τεκμηριωμένη μελέτη, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Περιμένουμε την επιβεβαίωσή της ή την κατάρριψή της με νεότερα δεδομένα, καθώς και περισσότερες θεωρίες για όσα βλέπουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες σε θέματα παχυσαρκίας και μεταβολισμού πατήστε εδώ ή απευθυνθείτε στο ιατρείο μας, εδώ.

 

 

 

 

 

Ρόδης Δ. Παπαρώδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.