Περισσότεροι σπίλοι, μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο μαστού;

Facebooktwitterpinterest

Δυο έρευνες υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως υπάρχει σχέση μεταξύ των πολλών σπίλων στο σώμα μιας γυναίκας και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο στο μαστό.

Γυναίκες που έχουν περισσότερους σπίλους στο σώμα τους μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, υποδεικνύουν δυο νέες έρευνες.

Οι έρευνες δεν καταλήγουν στο ότι οι σπίλοι καθαυτοί προκαλούν τον καρκίνο μαστού, αλλά στο ότι οι σπίλοι αποτελούν ένδειξη υψηλών επιπέδων ορμονών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια έρευνα ανέλυσε εκθέσεις 24 ετών για σπίλους, που συλλέχτηκαν από 74.500 γυναίκες. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι γυναίκες που είχαν 15 τουλάχιστον σπίλους διαμέτρου περίπου 3mm ή μεγαλύτερους αντιμετώπιζαν 35% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με όσες δεν είχαν κάποιον από αυτούς τους συγκεκριμένους σπίλους.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ως πιθανά αίτια τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και εστοστερόνης.
Δεύτερη έρευνα, που μελέτησε αναφορές 18 ετών για σπίλους, από σχεδόν 90.000 γυναίκες στη Γαλλία, αναφέρει προκαταρκτικές ενδείξεις για σχέση μεταξύ σπίλων και καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες πριν καθοριστεί πόσο αξιόπιστος είναι ο εντοπισμός σπίλων ως δείκτης για τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

http://www.iatronet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.