Τι είναι ο υπερπαραθυρεοειδισμός ;

Facebooktwitterpinterest

Αν οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν πάρα πολλή ορμόνη , όπως συμβαίνει σε πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, η ισορροπία διαταράσσεται : αυξάνεται το ασβέστιο του αίματος . Αυτή η κατάσταση υπερβολικού ασβεστίου στο αίμα   ονομάζεται υπερασβεστιαιμία , είναι αυτό που σηματοδοτεί συνήθως στο γιατρό ότι κάτι δεν πάει καλά με τους παραθυρεοειδείς αδένες .
Το 85%των ατόμων με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό , εμφανίζουν  ένα καλοήθη  όγκο ο οποίος  ονομάζεται αδένωμα και έχει σχηματίζεται  σε ένα εκ  των παραθυρεοειδών αδένων , με αποτέλεσμα να γίνει ο θυρεοειδής υπερδραστήριος .  Αυτά τα αδενώματα  είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι  .
Στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις , η περίσσεια ορμόνη προέρχεται από δύο ή περισσότερους   παραθυρεοειδείς αδένες , μια κατάσταση που ονομάζεται υπερπλασία . Πολύ σπάνια ο υπερπαραθυρεοειδισμός προκαλείται από τον καρκίνο του παραθυρεοειδούς αδένα.

Η αυξημένη Παραθορμόνη (PTH) προκαλεί την απελευθέρωση πάρα πολύ ασβέστιο στο αίμα. Τα οστά μπορεί να χάσουν το ασβέστιο , και πάρα πολύ ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί από την τροφή . Τα επίπεδα ασβεστίου μπορεί να αυξηθούν  στα ούρα , προκαλώντας πέτρες στα νεφρά . Η παραθορμόνη (ΡΤΗ) μειώνει επίσης τα επίπεδα φωσφόρου στο αίμα αυξάνοντας την  έκκριση του φωσφόρου στα ούρα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.