Θεραπεία της γρίπης

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για Μετφορμίνη Facebooktwitterpinterest

Τα άτομα με γρίπη θα πρέπει να αναπαυθούν όσο παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού και γενικά αισθάνονται αδιάθετα. Ο βήχας μερικές φορές συνεχίζει για κάποιο διάστημα και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα απαιτούν ανάλογη θεραπεία. Αυτό επιτυγχάνεται με φάρμακα που συνήθως διατίθενται στα φαρμακεία. Οι παθολόγοι δεν θα γράψουν συνταγή για αντιβιοτικά (εκτός αν προκύψουν περαιτέρω επιπλοκές) επειδή δεν είναι αποτελεσματικά με τους ιούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι επιπλοκές του ιού (βρογχίτιδα και πνευμονία) θα χρειαστούν και αυτές θεραπεία.

Φάρμακα κατά των ιών
Τα φάρμακα κατά των ιών διατίθενται για τη θεραπεία ασθενών που είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή ασθένεια. Περιορίζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και προλαμβάνουν τον πολλαπλασιασμό του ιού σε όλο το σώμα. Για να είναι αποτελεσματικά αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Παρόλο που τα συμπτώματα της γρίπης περιορίζονται με αυτή τη θεραπεία, η μετάδοση του ιού από τα μολυσμένα άτομα δεν διακόπτεται. Για το ενδεχόμενο πανδημίας συγκεντρώνονται αποθέματα φαρμάκων κατά των ιών, ωστόσο, οι ιοί της γρίπης γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικοί σε αυτά τα φάρμακα με το πέρασμα του χρόνου.

    • Η αμανταδίνη είναι ένα φάρμακο κατά των ιών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γρίπης τύπου A, ωστόσο, δεν συνιστάται πλέον λόγω των παρενεργειών της και επειδή η γρίπη τύπου A γίνεται εύκολα ανθεκτική στην αμανταδίνη.

 

  • Οι αναστολείς νευραμινιδάσης (Ζαναμιβίρη και Οσελταμιβίρη) είναι μία νέα κατηγορία αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Γρίπης A και B. Θεωρείται ότι περιορίζουν τη διάρκεια της απλής γρίπης κατά μία ημέρα, ότι έχουν λιγότερες παρενέργειες από την αμανταδίνη και ότι ο ιός είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει αντιστάσεις. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή είναι ακριβά και δεν διατίθενται σε πολλές χώρες.
    Ανοσοποίηση

    Για την αποφυγή προσβολής από τη γρίπη, οι γιατροί συνιστούν ετήσιο εμβόλιο γρίπης αντί να αποφεύγεται το κρύο.
Τα εμβόλια γρίπης συνήθως παρέχονται το φθινόπωρο πριν αρχίσει η κυκλοφορία του ιού.  Τα εμβόλια αλλάζουν κάθε χρόνο καθώς προετοιμάζονται από ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν γρίπη μέσα στην περίοδο που θα ακολουθήσει. Για να προστατευτείτε από τα νέα μικροβιακά στελέχη του ιού που θα προκύψουν είναι απαραίτητο να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό και έτσι δεν θα προκαλέσει γρίπη αλλά θα κινητοποιήσει τις άμυνες του οργανισμού για προστασία ενάντια στον ιό που περιέχεται στο εμβόλιο. Ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα για τον ιό του εμβολίου περίπου μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό. Στις ελάσσονες παρενέργειες περιλαμβάνονται πυρετός, ρίγος, εφίδρωση, κόπωση και πονοκέφαλοι αλλά θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής και να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες μέρες. Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, ή δεν υποχωρούν, αποταθείτε σε γιατρό. Ακόμα και οι χαμηλού κόστους προφυλάξεις όπως το να πλένετε τα χέρια, να καλύπτετε μύτη και στόμα όταν βήχετε και να πετάτε τα βρόμικα μαντίλια συνεισφέρουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι ιοί της γρίπης μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους (μεταλλάσσονται) για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Γι’ αυτό το λόγο, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται πολύ να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Τα εμβόλια κατά των ιών παρασκευάζονται μόνο αφού εμφανιστούν νέα στελέχη. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν ταχύτερους τρόπους ανάπτυξης εμβολίων σε περίπτωση που εμφανιστεί νέο μικροβιακό στέλεχος γρίπης.

http://www.gr.european-lung-foundation.org/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.