Νικήστε τη γρίπη στα …σημεία

Facebooktwitterpinterest

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των πρώιμων (και μη) συμπτωμάτων της γρίπης, όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της προτού η κατάσταση σας χειροτερεύει.

Πόνοι στο σώμα και ρίγη

Νιώθετε πόνους στο σώμα σας και ρίγη; Αυτά είναι από τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Στην αρχή μπορεί να αποδίδετε εσφαλμένως τους πόνους που νιώθετε στο σώμα σας άλλες αιτίες, όπως π.χ. στην κούραση ή το γυμναστήριο. Οι πόνοι της γρίπης μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ειδικά το κεφάλι και τα πόδια, ενώ τα ρίγη εκδηλώνονται πριν ανέβει πυρετός και οφείλονται στις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε ότι να αφήσετε το περιθώριο στο σώμα σας να καταπολεμήσει τον ιό που προκαλεί τον πυρετό και πόνους στο σώμα σας. Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο.

Βήχας και πονόλαιμος

Ο βήχας που συχνά αποτελεί ένα σύμπτωμα που συνοδεύει τη γρίπη μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε πόνο στο λαιμό. Μερικοί ιοί, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στο λαιμό ακόμη και αν δεν έχετε βήχα. Στα πρώτα στάδια της γρίπης, μπορεί να νιώθετε το λαιμό σας τραχύ και ερεθισμένο. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε μια περίεργη αίσθηση, πόνο ή ενόχληση όταν καταπίνετε. Αν έχετε πόνο στο λαιμό, κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί καθώς ο ιός εξελίσσεται. Πίνετε τσάι, σούπες, και νερό για να ανακουφιστείτε και να ενυδατώσετε το λαιμό σας

Πυρετός

Ο πυρετός αποτελεί σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει την ίωση. Ο πυρετός της γρίπης είναι συνήθως υψηλός (ίσως υψηλότερος από 38 βαθμούς Κελσίου). Παρόλο που ο πυρετός είναι ένα συχνό σύμπτωμα ιδίως στα πρώτα στάδια της γρίπης, δεν εκδηλώνουν πυρετό όλοι όσοι έχουν «κολλήσει» γρίπη. Επίσης, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ρίγη με ή χωρίς πυρετό, ενώ ο ιός συνεχίζει την πορεία του. Τα αντιπυρετικά με ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματικά στη μείωση του πυρετού, αλλά τα φάρμακα αυτά δεν καταπολεμούν τον ιό. Ακόμη στην περίπτωση που ο πυρετός είναι υψηλός μπορεί να σας βοηθήσει ένα μπάνιο με δροσερό νερό.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Ορισμένες μορφές του ιού της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία, πόνο στο στομάχι, ή εμετό. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αυτά τα συμπτώματα είναι πιο διαδεδομένα στα νεαρά παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Η αφυδάτωση αποτελεί μια επικίνδυνη επιπλοκή της διάρροιας και του εμετού, οπότε είναι πιθανό να χρειαστείτε ηλεκτρολύτες για την αντιμετώπιση της. Μην πάρετε κάποιο φάρμακο για τη διάρροια αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό.

Συμπτώματα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης

Η γρίπη είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται προοδευτικά και τα συμπτώματα της τείνουν να επιδεινώνονται προτού βελτιωθούν. Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμού το ίδιο σε ένα συγκεκριμένο ιό. Επιπλέον, η γενική κατάσταση της υγεία σας μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας. Τα συμπτώματα που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μπλε δέρμα και χείλη
  • Σοβαρή αφυδάτωση
  • Ζάλη και σύγχυση
  • Επίμονος πυρετό (με ή χωρίς επιδείνωση του βήχα)

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.