Ιός της γρίπης των πτηνών Α(Η7Ν9)

Facebooktwitterpinterest

Στις  31 Μαρτίου του 2013, οι Κινεζικές Υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν έναν νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) από τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Και τα τρία κρούσματα εκδηλώθηκαν ως οξεία σοβαρή νόσος του αναπνευστικού, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η δήλωση περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους στην Κίνα.

Οι ιός της γρίπης  Α(Η7Ν9) ανήκει σε υποομάδα ιών της γρίπης όπου φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται λοίμωξη από ιό της γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους.
Έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, η διερεύνηση του συμβάντος, με σκοπό τον καθορισμό του κλινικού φάσματος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, της πηγής έκθεσης και του τρόπου μετάδοσης αλλά και την αναζήτηση επιπρόσθετων κρουσμάτων σε ανθρώπους ή σε ζώα.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται στο συνεργαζόμενο με τον WHO Κέντρο Αναφοράς Γρίπης που εδρεύει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, φαίνεται ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη).
Ο Π.Ο.Υ. είναι σε επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, συλλέγοντας πληροφορίες, προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου και στην ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.