Επαναστατική θεραπεία για το μελάνωμα

Facebooktwitterpinterest

Σε διαδικασία προοδευτικής αξιολόγησης για αδειοδότηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπαίνει μια νέα θεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα, την οποία ο FDA έχει χαρακτηρίσει επαναστατική.
Τι είναι το προχωρημένο μελάνωμα;

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Ευθύνεται για το 5% όλων των περιστατικών, αλλά προκαλεί το 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρία, το 2012 στην Αμερική υπολογίζεται ότι απεβίωσαν 9.180 άτομα εξαιτίας προχωρημένου μελανώματος.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (GLOBOCAN 2012), το 2012 τα νέα περιστατικά με μελάνωμα ανήλθαν σε 104.192 εκ των οποίων τα 23.509 ήταν θανατηφόρα.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι για το μελάνωμα σταδίου IV το ποσοστό επιβίωσης στην 5ετία ανέρχεται σε ποσοστό 15 – 20% περίπου, ενώ για την 10ετία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 10 – 15%.

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ο καρκίνος του δέρματος σχετίζεται με την έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία ευθύνεται για το μελάνωμα, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος και για αυτό πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Κυρίως είναι όσοι …

… έχουν ανοιχτόχρωμα δέρμα, φακίδες, ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά

… πολλές ελιές

…εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους με ηλιοφάνεια για πολλές ώρες καθημερινά

… οικογενειακό ιστορικό

Πρόληψη

  • Όταν εκτίθεστε στον ήλιο φοράτε ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  • Πριν εκτεθείτε στον ήλιο φοράτε αντηλιακό στα μέρη του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα. Ο δείκτης προστασίας του πρέπει να είναι τουλάχιστον 15, ώστε να σας παρέχει επαρκή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB.
  • Καλό είναι να μην εκτίθεστε στον ήλιο π.χ. κάνοντας ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι μεταξύ 10.00 – 16.00

Η αυτοεξέταση

Βρεθείτε μπροστά σε κάποιο μεγάλο καθρέφτη που μπορείτε να δείτε όλο σας το σώμα και έπειτα ελέγξτε το προσεκτικά. Σηκώστε τα χέρια σας για να δείτε το σώμα σας στο πλάι και ελέγξτε όλο το μήκος των χεριών σας, το μπροστινό και το πίσω μέρος των ποδιών σας. Έπειτα παρατηρήστε τις πατούσες σας, τις παλάμες, καθώς και τα σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στα δάκτυλα. Μην ξεχάσετε ακόμη να δείτε προσεκτικά το πίσω μέρος του λαιμού και του κεφαλιού σας. Για να δείτε αυτά τα σημεία θα χρειαστείτε και ένα δεύτερο καθρέφτη μικρό σε μέγεθος.

Οι εξελίξεις στη θεραπεία

Σε διαδικασία προοδευτικής αξιολόγησης για αδειοδότηση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπαίνει ο MK-3475, ένας υπό διερεύνηση ανοσοθεραπευτικός παράγοντας anti-PD-1 της MSD -γνωστής ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά- για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα οι οποίοι είχαν λάβει παλαιότερα θεραπεία με ιπιλιμουμάμπη.

Ο FDA μάλιστα χαρακτήρισε τη νέα θεραπεία ως επαναστατική για την αντιμετώπιση του μελανώματος που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η μέχρι τώρα θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση και χημειοθεραπεία.  Τώρα το νέο ανοσορρυθμιστικό μόριο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με προχωρημένη κακοήθεια.

Η διαδικασία προοδευτικής αξιολόγησης («rolling submission») προβλέπει την τμηματική υποβολή στοιχείων της αίτησης στον FDA και τον έλεγχό τους σε διαρκή βάση. Η εταιρία προβλέπει πως η αίτηση θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014.

«Το MK-3475 είναι ένα νέο πολλά υποσχόμενο ανοσορρυθμιστικό μόριο για ασθενείς με προχωρημένη κακοήθεια οι οποίοι έχουν σήμερα περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Roger M. Perlmutter, MD, Ph.D., πρόεδρος της Merck Research Laboratories. «Η έναρξη της προοδευτικής διαδικασίας αξιολόγησης αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του MK-3475 για ασθενείς που πάσχουν από κακόηθες μελάνωμα».

Σχετικά με το νέο μόριο

Πολλοί όγκοι κατορθώνουν να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω ενός μηχανισμού που εκμεταλλεύεται το σημείο ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος –την πρωτεΐνη PD-1. Το MK-3475 αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να στοχοποιεί τα καρκινικά κύτταρα, μέσω του επιλεκτικού διπλού αποκλεισμού των συνδετών της πρωτεΐνης PD-1. Μέσω της αναστολής της PD-1, ο ΜΚ-3475 επιτρέπει την ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που στρέφονται κατά του καρκίνου, απελευθερώνοντας ουσιαστικά έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι γίνεται σε επίπεδο κλινικών μελετών;

Το MK-3475 μελετάται σήμερα σε δέκα κλινικές δοκιμές που αναμένεται να συμπεριλάβουν περισσότερους από 4.000 ασθενείς, σε ένα ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου όπως: της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του στομάχου, της κεφαλής και του τραχήλου, του μελανώματος, του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου του νεφρού, του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού και των αιματολογικών κακοηθειών. Σχεδιάζεται επίσης η διεξαγωγή και άλλων μελετών, τόσο στη μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

http://www.merck.com/clinical-trials/.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.