Πρόληψη για τις 7 μεγαλύτερες απειλές στην υγεία της γυναίκας

Facebooktwitterpinterest

Οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μιας γυναίκας μπορούν συχνά να προληφθούν. Πιο κάτω είναι μερικές συμβουλές που χρειάζεται να ξέρετε με σκοπό να απολαύσετε μία μακρύτερη και υγιέστερη ζωή. Εξετάστε τις ακόλουθες 7 μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μιας γυναίκας, όπως έχουν συγκεντρωθεί από στατιστικά στοιχεία που παρέχουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και άλλων οργανισμών. Στη συνέχεια λάβετε σοβαρά υπόψη τα βήματα για μείωση των κινδύνων.

1. Καρδιοπάθεια

Η καρδιαπάθεια δεν είναι μόνο μια ανδρική ασθένεια, αλλά είναι επίσης μία μεγάλη απειλή για την υγεία της γυναίκας. Προστατέψτε την καρδιά σας, κάνοντας υγιεις επιλογές στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα:

– Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε ή χρησιμοποιείται άλλα προϊόντα καπνού, δοκιμάστε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει να το τερματίσετε. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
– Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια. Περιορίστε τις τροφές οι οποίες είναι υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
– Ελέγξτε τις χρόνιες παθήσεις. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ακολουθείστε τις οδηγίες θεραπείας του γιατρού σας. Εάν έχετε διαβήτη, κρατήστε το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο.
– Εντάξτε την τακτική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Επιλέξτε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, π.χ. περπάτημα, χορό, κτλ.
– Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Τα επιπλέον κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
– Περιορίστε το αλκοόλ. Εάν επιλέξετε να καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το μόνο με μέτρο. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.
– Διαχειριστείτε το στρες. Εάν αισθάνεστε συνεχώς αγχωμένες και υπό πίεση, τότε οι καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να υποφέρουν. Πάρτε μέτρα για να μειώσετε το άγχος ή μάθετε να αντιμετωπίζετε το στρες με υγιείς τρόπους.

2. Καρκίνος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί για τις γυναίκες. Αυτοί οι τύποι συμπεριλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του δέρματος και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου λάβετε υπόψη τις πιο κάτω συμβουλές:

– Μην καπνίζετε. Χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος καπνού σας οδηγεί σε μια πορεία σύγκρουσης με τον καρκίνο. Αποφεύγοντας την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι επίσης πολύ σημαντικό.
– Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάνοντας τα περιττά κιλά – και κρατώντας τα μακριά – μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου.
– Δραστηριοποιηθείτε. Επιπλέον βοήθεια για τον έλεγχο του βάρους σας δίνει η σωματική δραστηριότητα, καθώς και από μόνη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου.
– Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αν και καθιστώντας υγιείς επιλογές στα γεύματα σας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.
– Προστατευτείτε από τον ήλιο. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, προστατέψτε το δέρμα σας με τη χρήση αντηλιακής κρέμας.
– Περιορίστε το αλκοόλ. Καταναλώστε αλκοόλ μόνο με μέτρο. Ο κίνδυνος για διάφορες μορφές καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των νεφρών και του ήπατος – αυξάνεται με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε και το χρονικό διάστημα για το οποίο πίνετε τακτικά.
– Θηλάστε, εάν μπορείτε. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
– Πάρτε την έγκαιρη διάγνωση στα σοβαρά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις τακτικές μαστογραφίες και άλλες προβολές καρκίνου.

3. Εγκεφαλικό επεισόδιο

Δεν μπορείτε να αποφύγετε κάποιους παράγοντες εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία και τη φυλή. Μπορείτε όμως να ελέγξετε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα:

– Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε διαβήτη, κρατήστε το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο.
– Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε ή χρησιμοποιείται άλλα προϊόντα καπνού, δοκιμάστε ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να σας βοηθήσει να το τερματίσετε.
– Κάντε υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής σας. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές στο να περιορίσετε τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Εντάξετε κάποια σωματική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα, και αν είστε υπέρβαροι φροντίστε να χάσετε τα περιττά κιλά.
– Περιορίστε το αλκοόλ. Αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, καταναλώστε το με μέτρο. Για τις γυναίκες, όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

4. Xρόνιες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος

Οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις – οι οποίες περιλαμβάνουν τη βρογχίτιδα και το εμφύσημα – είναι επίσης μια ανησυχία για τις γυναίκες. Για να προστατέψετε την υγεία του αναπνευστικού σας, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα.

– Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να το κόψετε. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση σε καπνό.
– Αποφύγετε τους ρύπους. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε χημικές ουσίες και στην ρύπανση του εξωτερικού αέρα.
– Αποφύγετε τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πλένετε συχνά τα χέρια σας και πάρτε ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε επίσης ένα εμβόλιο της πνευμονίας.

5. Αλτσχάιμερ

Δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη μέθοδος για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά λάβετε υπόψη τα πιο κάτω βήματα:

– Ελέγξτε τις χρόνιες παθήσεις. Συνθήκες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
– Μην καπνίζετε. Ορισμένες έρευνες δείχνουν μία σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
– Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Οποιαδήποτε κίνηση μετράει.
– Διατηρήστε την κοινωνική και διανοητική σας ικανότητα. Μείνετε κοινωνικά ενεργές. Κάντε πρακτική με νοητικές ασκήσεις και πάρτε μέτρα για να μάθετε νέα πράγματα.

6. Ατυχήματα

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων δυστυχημάτων μεταξύ των γυναικών. Για να είστε ασφαλείς στο δρόμο, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Φοράτε τη ζώνη ασφαλείας, ακολουθήστε το όριο ταχύτητας και μην αφαιρείστε μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο. Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, και αποφύγετε την οδήγηση εάν νιώθετε υπνηλία.

7. Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 – ο πιο κοινός τύπος διαβήτη – επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Ο ανεπαρκής έλεγχος του διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, προβλήματα όρασης, νευρικές βλάβες και άλλες επιπλοκές. Για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και περιλάβετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν είστε υπέρβαροι, φροντίστε να χάσετε τα περιττά κιλά.

Συμπέρασμα:

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους συνηθισμένους κινδύνους για την υγεία των γυναικών, αλλά μην νιώθετε εκφοβισμένες. Αντιθέτως κάντε ότι μπορείτε ούτως ώστε να ακολουθήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη κάνοντας τακτικό έλεγχο στην υγεία σας. Απλά προληπτικά μέτρα μπορούν να σας μειώσουν αρκετά τους κινδύνους για την υγεία σας.

Πηγή: Μayoclinic.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.