Κνίδωση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Facebooktwitterpinterest

Η κνίδωση ή αλλιώς ουρτικάρια είναι μια αλλεργικη αντίδραση που εμφανίζεται με δερματικό εξάνθημα. Διαβάστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτο το συχνό δερματολογικό πρόβλημα, αλλά και πώς θα το αναγνωρίσετε.

Τι είναι;

Η κνίδωση αποτελεί μια δερματική αλλεργική αντίδραση που σπάνια έχει επιπλοκές. Χωρίζεται σε οξεία και χρόνια, ενώ συνοδεύεται από έντονη φαγούρα.

Τα συμπτώματα

Εμφάνιση πομφών στο δέρμα, δηλ. μικρά οιδήματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που έχουν σχήμα ωοειδές και κόκκινο χρώμα. Μπορεί να είναι εντοπισμένοι σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος, είτε διάχυτοι. Συνοδεύονται συνήθως από κάψιμο ή κνησμό. Το εξάνθημα που εκδηλώνεται στο δέρμα μένει περίπου μια μέρα και μετά υποχωρεί συνήθως (παροδικά όμως μπορεί να επανεμφανίζεται).

Που οφείλεται

Η κνίδωση συχνά οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί επίσης να την πυροδοτήσουν και κάποιες τροφές, όπως είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί ή σοκολάτα κ.α. Το κρύο (ή το ηλιακό φως) συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση. Μερικές φορές για την κνίδωση ίσως να φταίνε ορισμένα φάρμακα στα οποία κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός, χωρίς να το γνωρίζει.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση

  • Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός του αιτίου που σας προκάλεσε το πρόβλημα και η αποφυγή του. Καλό είναι να αποφεύγετε ορισμένες τροφές, που διαπιστώσατε ότι σας πειράζουν.
  • Για την αντιμετώπιση του κνησμού (φαγούρα) μπορείτε να βάλετε στην περιοχή μια κοπρέσα με δροσερό νερό ή μια αλοιφή με καλαμίνη.  Επίσης ένα αντισταμινικό χάπι (αφού ρωτήσετε γιατρό) και μια αλοιφή με υδροκορτιζόνη μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα.
  • Η θεραπεία  περιλαμβάνει διάφορα φάρμακα και ειδική δίαιτα, ενώ ο γιατρός σας θα σας πει αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις. Σε χρόνιες ή έντονες κρίσεις ο γιατρός μπορεί να σας δώσει αντιισταμινικά ή να σας προτείνει θεραπεία με κορτικοστεροειδή.
  • Αποφεύγετε το υπερβολικό κρύο  (κνίδωση εκ ψύχους), η ζέστη, το στρες και την πίεση στο δέρμα (πχ. από κάποιο ρούχο) που μπορεί να συντελέσουν σε μια κρίση κνίδωσης. Αν έχετε έντονο στρες μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης (π.χ. βαθιές ανάσες, γιόγκα, διαλογισμό) για να χαλαρώσετε. Φοράτε τον κατάλληλο ρουχισμό (π.χ. γάντια) για να προστατεύεστε από το κρύο, αν αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.
  • Μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό για την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία που συχνά επιδεινώνει την κατάσταση.
  • Αν εκτός από τις δερματικές εκδηλώσεις αντιμετωπίζετε και συμπτώματα, όπως δύσπνοια επικοινωνήστε με γιατρό καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

Η λύση της ομοιοπαθητικής

Ακόμη για την αντιμετώπιση της κνίδωσης μπορεί να βοηθήσουν και κάποιες εναλλακτικές θεραπείες. Μια από αυτές είναι και η ομοιοπαθητική. Στην περίπτωση που έχετε κάψιμο και κνησμό ο ομοιοπαθητικός, είναι πιθανό να σας δώσει το ομοιοπαθητικό φάρμακο “Urtica Urens”, ενώ αν έχετε έντονη ερυθρότητα και κνησμό, το “Apis” που προέρχεται από τις μέλισσες και είναι αρκετά αποτελεσματικό για την περίπτωση αυτή.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.